Hlavní obsah

Sparta - Liberec 3:5Čermák poslal Liberec do semifinále, Sparta titul neobhájí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
0. Čermák 0 : 1
15. Štrba 1 : 1
20. Čermák 1 : 2
31. Ton 2 : 2
34. Pletka 2 : 3
39. Pabiška 2 : 4
53. Vykoukal 3 : 4
59. Čermák 3 : 5

Jan ŠkvorSport.cz

Hokejová extraliga již zná svého prvního semifinalistu. V tom nejkratším možném čase se jím stali hokejisté Liberce, kteří vyřadili úřadujícího mistra Spartu. Rozhodující moment přišel v závěru druhé třetiny, kdy liberec utekl ze stavu 2:2 na rozdíl dvou branek. Ač Sparta v závěru tlačila, do prázdné branky ještě inkasovala a prohrála 3:5. Spolu s kapitánem Čermákem Liberci k postupu dopomohl zejména gólman Pinc, který jednoznačně předčil protějšky Dubu se Šteflem.

Článek

Lepší vstup do zápasu si Liberečtí ani nemohli přát. Už po dvaačtyřiceti vteřinách ujel po levém křídle Leoš Čermák, jeho první pokus sice ještě obrana zablokovala, opakovaná střela ale skončila přesně v levém horní rohu branky. V 6. minutě se na Dubu řítil S. Procházka, sparťanský gólman si ale proti střele povyjel a puk vyrazil. V osmé minutě první liberecký útok zavřel domácí v jejich pásmu, Čermák ale po objetí branky už kotouč za brankovou čáru zasunout nedokázal.

Liberec i nadále pokračoval v aktivní hře, Duba musel likvidovat nepříjemné pokusy Víška s Klimentou. První potlesk si domácí vysloužili až v polovině třetiny, to když ukázkovým stromem poslal Stehlík k zemi Kočího. První náznak šance nastal při tečované střele Jerofejevse od modré, Pince však zachránila levá tyč. Pražanům i nadále dělalo velké problémy překonat libereckou obranu, k vyrovnání jim pomohla i trocha štěstí.

Odražený puk se odrazil přímo ke Štrbovi, jehož následnou střelu zlikvidoval Pinc až těsné za brankovou čárou. Sparťanskou radost ale musel ještě posvětit po poradě s videorozhodčím sudí Šindler. Hned vzápětí mohla jít Sparta dokonce do vedení, Vaic ale střelou zblízka trefil Pince jen do hrudi.

Tygři dvakrát udeřili v závěru druhé třetiny

Jako přes kopírák té první začala druhá třetina. Sparťané ještě zůstali myšlenkami v šatně, když bekhendovou střelou po ledě vrátil po šestatřiceti vteřinách druhého dějství Tygrům vedení opět Čermák. V 32. minutě ujel hostujícím zadákům Ton, obránce Moravec ho zastavil jen za cenu faulu a přestože sparťanský kanonýr zakončil, rozhodčí nařídili trestné střílení. k němu se postavil sám postižený a svým oblíbeným blafákem do bekhendu srovnal na 2:2.

Nerozhodný stav ale vydržel necelé tři minuty. Pletka při přesilové hře obkroužil Dubovu klec a nadvakrát dopravil puk za brankovou čáru. Sparťanský zmar v té době nejlépe ilustruje situace z 37. minuty. Sivek z necelého půl metru nedokázal zasunout puk do poloodkryté branky. V závěru třetiny si při hře 4 na 4 vybruslil do výhodné pozice Klimenta, Duba ale ještě zasáhl. V čase 19:08 už ale nestačil na křížnou střelu Pabišky z přesilové hry. Na nervy sparťanského gólmana už toho bylo moc, a tak své místo přepustil kolegovi Šteflovi.

Závěrečný drtivý tlak vyrovnání nepřinesl

Sparta se  v třetí části hry snažila nepříznivé skóre zvrátit, narážela však na pozorného Pince. ten v 45. minutě zlikvidoval i tutovku Melichárka při sparťanském oslabení. Na libereckého hrdinu nevyzrál ani v 53. minutě střelou po ledě Ton. O minutu později vykřesal domácím naději přesnou dělovkou do horního růžku Vykoukal.

Sparťané vycítili šanci, při vlastním oslabení dokonce jel úplně sám na Pince kanonýr Ton, branku však minul. Stejný hráč neuspěl v další tutovce o dvě minuty později. Tlak Sparty byl v těchto chvílích drtivý, vyrovnávací gól visel ve vzduchu. Rozhodnout ale mohl na duhé straně v rychlém brejku Kašpařík, před odkrytou klecí mu však puk přeskočil hokejku. Kýžené vyrovnávací trefy se už Pražané nedočkali, Leoš Čermák navíc gólem do prázdné branky zkompletoval hattrick. Pražanům ve čtvrtém utkání nepomohla ani doposud nejvyšší návštěva vyřazovacích bojů - 11 328 diváků a v soutěži končí.

Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Štrba (Vykoukal), 32. Ton z trest. střílení, 54. Vykoukal (Štrba), 60. L. Čermák (Jiruš) - 1. L. Čermák (J. Moravec), 21. L. Čermák (Pletka), 35. Pletka (J. Moravec), 40. Pabiška (Blatný). Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:6, navíc P. Nedvěd (Sparta) 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 11 328.
Sparta: Duba (40. Štefl) - Ptáček, Jerofejevs, Jan Hanzlík, Cook, Černošek, Stehlík - Netík, P. Nedvěd, Sivek - Ton, Štrba, M. Hlinka - Melichárek, Langhammer, Vaic - Dragoun, Podlešák, Hromas. Trenéři: F. Výborný a Jelínek.
Liberec: Pinc - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Kočí, Derner, Zíb - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Pabiška, Kašpařík, S. Procházka - Bartovič, Blatný, Šachl. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.
Konečný stav série: 4:0

Reklama

Související témata: