Hlavní obsah

Liberecký kapitán Čermák by si do semifinále nepřál Karlovy Vary

PRAHA

Kdo jiný by měl svému týmu pomoci více než jeho kapitán. V případě Liberce platí, že Leoš Čermák se této role ve čtvrtfinálové sérii play-off se Spartou zhostil výborně. Ve čtyřech zápasech si připsal šest bodů, nejvíce navíc zazářil v zápasech na pražské půdě. Ve třetím zápase si připsal bod a asistenci, v závěrečném čtvrtém dějství posunul Tygry hattrickem do semifinále. Místo své osoby ale po skončení série chválil jiného muže. „Všechno začíná od zadu, takže klíčové byly vynikající výkony Marka Pince,“ chválil svého spoluhráče v brankovišti.

Článek

Jen málokdo si před stratem čtvrtfinále pomyslel, že by série mezi libereckými Tygry a pražskou Spartou mohla trvat jen čtyři utkání. Ačkoliv Severočeši vstupovali do zápasů s úřadujícím mistrem v pozici favorita, takhle jednoznačný průběh se nečekal. Gregorova družina dokázala po dvou domácích výhrách uspět i v holešovické aréně. „Určitě je to obrovský impuls, ale musíme se držet při zemi,“ zachovával si po postupové radosti chladnou hlavu Čermák. Jak sám přiznává, Liberec se s postupem do semifinále extraligy nehodlá uspokojit. Jeho cíl leží výš. „Chceme se dostat až do finále.“

Třebaže Tygři vyřadili úřadujícího šampióna, Čermák v oblacích nelétá. Sílu současné Sparty by s tou mistrovskou nerad srovnával. „Byla hodně oslabená. Neměla takový mančaft jako loni, odešli jí zkušení hráči,“ pokouší se srovnávat. To ale rozhodně neznamená, že by si sladký postup nevychutnával. Po skončení čtvrtého klání se stejně jako jeho spoluhráči dlouho zdravil s libereckými fanoušky, kteří vážili cestu do Prahy. Následovalo nekonečné plácání a radování se s trenéry a celým realizačním týmem.

Když má Čermák vyjmenovat hlavní příčiny postupu, nezmíní jen jednu. Ačkoliv, jeden muž přeci jen jednoznačné vynikal. Marek Pinc přiváděl sparťanské střelce k zoufalství. Třebaže soupeř jeho kvality mnohdy zlehčoval a sváděl jeho umění jen na štěstí, Čermák si myslí pravý opak. „Všechno začíná od zadu. Zatímco Sparta měla s gólmany problémy, Marek předváděl vynikající výkony.“ K tomu navíc Severočeši přidali trpělivou a jednoduchou hru. „Soustředili jsme se jen na svůj výkon a nenechali se vyprovokovat,“ potvrzuje Čermák.

Čermák: Z Pince čiší jistota

Marek Pinc přišel do Liberce v průběhu sezóny jako náhrada za Milana Hniličku, kterého klub uvolnil do ruské Ufy. Fanoušci pochybovali, jestli je schopný místního oblíbence nahradit. „Oba jsou to výborní brankáři, ale nerad bych to srovnával,“ zdráhá se na chvíli liberecký kapitán. Záhy ale připouští, že angažování Pince bylo trefou do černého. „Chytil obrovskou formu, jistota z něj čiší.“ Mezi tyčemi působí flegmaticky, což je podle Čermáka obrovská deviza. „Jeho klid je zvlášť ve vypjatých situacích hodně důležitý.“

Právě Čermák byl ústřední postavou závěrečného duelu čtvrtfinálové série. Svým hattrickem Spartu potopil, první dvě branky vstřelil vždy v úvodních vteřinách první a druhé třetiny. „Nepamatuji se, jestli jsem takhle rychlé branky někdy dal. To se ale nedá naplánovat, je to i otázka štěstí a náhody.“ Hattrick dokonal trefou do prázdné branky v době, kdy Sparta mohutně sahala po vyrovnávací trefě. „Všechno vsadila do útoku, navíc to bylo podpořené hrou bez brankáře. Bylo to hodně vypjaté, ale zvládli jsme to,“ radoval se.

Do semifinále by si Čermák nepřál Karlovy Vary

Obrovským kladem rychle vyhrané bitvy navíc pro liberecké Tygry je, že před semifinálovou sérií mají o několik dní delší pauzu na nezbytnou regeneraci. „I proto jsme si po třetím zápase řekli, že do čtvrtého zápasu musíme dát všechno a hned to ukončit,“ popisuje Čermák, který už po třetím vyhraném utkání prohlásil, že poslední krok je ten nejtěžší. V paměti totiž měl loňskou čtvrtfinálovou sérii s Třincem, kterou Liberečtí vyhráli až v sedmém zápase. „Kvůli tomu jsme pak v semifinále trochu odpadli.“

Nyní tedy liberecké hokejisty čeká několikadenní období nejistoty, ve kterém budou čekat na svého soupeře pro boj o finále. Leoš Čermák už má nyní jasno o tom, kterého soupeře by si pro semifinálovou sérii e nepřál. „Jsou to Karlovy Vary. V sezóně se nám proti nim nedařilo, nesedí nám,“ připomíná, že Liberečtí svého soupeře v základní části porazili jen jednou na samostatné nájezdy. Ve zbylých třech zápasech odjížděli z ledu poraženi. „Ale moc už si vybírat nemůžeme. Kdo na nás vyjde, ten vyjde. Budeme se snažit postoupit,“ dodává liberecký hrdina.

Reklama

Související témata: