Hlavní obsah

Rozhodčí a simulování podle Nedvěda s Vykoukalem škodí extralize

Jan ŠkvorSport.cz

Simulování a výkony rozhodčích. Tyto dvě věci vytočily sparťanské hokejisty Jiřího Vykoukala a Petra Nedvěda po skončení čtvrtfinálové série s Libercem. Ještě než se oba zkušení borci do své kritiky pustili, zdůraznili, že ji neberou jako omluvu svého vyřazení. „Sérii nám to rozhodně neprohrálo, ale tu poznámku si neodpustím. Výkony rozhodčích jsou neadekvátní naší extralize. Nikdy nevíte, co od nich můžete čekat,“ nebral si servítky obránce Vykoukal.

Článek

„To, co se letos v naší extralize děje, je neskutečné,“ naráží sparťanský zadák na výkony mužů v pruhovaném. Jednoznačně to chtěl demonstrovat v sobotním čtvrtém čtvrtfinálovém zápase s Libercem. „Za to, co jsem udělal, se cítím velice trapně,“ začal své vyprávění a následně udal důvod. Vykoukal nemůže skousnout, že rozhodčíse o vyloučení hráče rozhodují podle toho, jestli oběť jejich ataku zákrok ustojí, nebo se naopak odporoučí k zemi. „Schválně jsem tedy ve dvou případech upadl, aniž by se mi cokoliv stalo,“ popisuje.

Výsledek? Pokaždé se na obránce, kterému bude v úterý sedmatřicet let, pískal faul. Poprvé byl protivník vyloučen za údajné sekání, podruhé za držení. „Přitom tam žádný faul vůbec nebyl,“ kroutí rezignovaně hlavou. „Je mi strašně líto, že se musím ve svých letech snižovat k tomu, abych tady padal a simuloval. Já jen chtěl poukázat na to, že rozhodčí pískají pouze tehdy, když hráč upadne,“ vysvětluje své počínání Vykoukal, který mimo jiné okusil i nejvyšší soutěže ve Finsku a Švédsku.

Vyokoukal s pokutou počítá

„Celá komise rozhodčích by měla složit funkci a měli by do ní nastoupit noví lidé,“ dává návrh řešení. Jiná varianta podle něj neexistuje. Vykoukal ví, že ho za ostrou kritiku nemine pokuta. Počítá s ní. „Jestli ale panu Šulcovi (ředitel Asociace profesionálních klubů – pozn.aut.) vadí, co jsem řekl, ať se klidně staví na hlavu,“ nevzrušuje se.

S názory Vykoukala vyslovil souhlas i jeho spoluhráč Petr Nedvěd. Druhému nejproduktivnějšímu Čechovi v NHL však na české extralize vadí ještě jedna věc. „Občas si tu připadám jak na bojišti. „Hráč dostane čisté tělo, zahodí helmu a hraje divadlo. Je smutné, že za to navíc kolikrát dostanete i osobní desetiminutový trest,“ rozčiluje se otřískaný borec nad neustále zvyšujícím se počtem nafilmovaných pádů v domácí soutěži.

Je mu jasné, že pro rozhodčí je mnohdy velmi složité rozpoznat, zda-li se skutečně jedná o filmování. „Chápu, že to nemají lehké. Rozhodčí respektuji, odvedli kus práce, ale tyto momenty bohužel často rozhodují zápasy,“ tvrdí Nedvěd. Hlavní vinu ale nehází na sudí, nýbrž na samotné „herce“.

Nedvěd by za filmování uděloval finanční tresty

„Nechci nějak vynášet NHL do nebe, ale je pravda, že tam hráči z devadesáti devíti procent nepadají jako na frontě,“ srovnává Nedvěd. Chování hokejistů v zámořské soutěži by přirovnal k anglické fotbalové lize. Tam když frajer spadne, postaví se na nohy a jede dál. Když už přijdou na řadu nosítka, je to zlomený kotník nebo noha,“ říká s mírnou nadsázkou.

Šestatřicetiletý útočník nabízí zajímavé řešení českého nešvaru. Hráč, u kterého by bylo filmování prokázáno, by byl vedením soutěže potrestán finančním postihem. Přesně tak to v minulosti fungovalo i v NHL a podle Nedvěda se podařilo filmování zcela vymítit. „Kdyby u nás dostal hráč za každé simulování pokutu pět nebo deset tisíc korun, možná by si to příště rozmyslel,“ uzavírá.

Reklama