Hlavní obsah

Patera a Procházka zařídili výhru Kladna nad Českými Budějovicemi

KLADNO

Hokejisté Kladna díky trefě Pavla Patery v oslabení z 54. minuty zdolali České Budějovice 4:2 a snížili stav čtvrtfinálové série extraligy na 1:2 na zápasy. Kapitán Patera ještě přidal v power play svou druhou trefu v utkání. Gólem a akcí před vítěznou brankou se podílel na úspěchu týmu Geus Okna Martin Procházka, který se vrátil do sestavy po dvouzápasové pauze způsobené nemocí. Další zápas se hraje v pondělí od 17:25 opět v Kladně.

Článek

Kladno přivítalo zpět ve hře vedle Procházky i dalšího útočníka Tomajka, naopak k marodům Ševcovi a Štěpánkovi přibyl gólman Orct, a domácí branku tak hájil Kopřiva. Jihočeši stále postrádali forvardy Kůrku s Hřebejkem. Čestné buly před utkáním vhodil hejtman Středočeského kraje Petr Bendl, který kladenským fanouškům před zápasem slíbil stavbu nové haly s tím, že stavební povolení by mělo být vyřízené do konce roku.

Turek držel proti Kladnu nepřůstřelnost téměř 130 minut

V opatrném začátku se hrálo bez šancí a pouze v samotném úvodu otestoval Turka Horna. V 8. minutě ale hosté otevřeli skóre, když Sailer skrytou střelou téměř od modré čáry k pravé tyči překvapil Kopřivu. Kladnu pomohlo k vyrovnání Kotrlovo vyloučení. Patera nejdříve zamířil nad branku, ale Turkova neprůstřelnost v sérii vzápětí skončila po celkově 129 minutách a 33 vteřinách. Paterovu přihrávku před branku Bělohlav efektně zadovkou prodloužil na levou stranu na Kallu, který ranou pod horní tyč překonal českobudějovického gólmana.

Potom při Procházkově trestu kryl Kopřiva dva Květoňovy nebezpečné pokusy z mezikruží. Mountfield byl čím dál nebezpečnější, ale do velké šance se dostalo v poslední minutě úvodního dějství Kladno. Procházka však po Paterově přihrávce zkoušel bekhendový blafák už moc blízko u Turka a neuspěl.

Na začátku druhé části po trestech pro Procházku a Trončinského hráli hosté 74 sekund v pěti proti třem, ale Kladno se ubránilo. Tým Geus Okna pak nevyužil krátkou početní převahu po Tomanově faulu. Kladno poté hrálo v početní výhodě ještě třikrát za sebou. V polovině utkání trefil při signalizovaném vyloučení Vydareného Tomajko zblízka tyč. V oslabení ovšem málem dostal Mountfield do vedení Kotrla.

S Martinem Procházkou přišly i góly

Při pobytu Hübla na trestné lavici srovnal síly na ledě nedovoleným zákrokem Horna, ale při hře čtyř proti čtyřem v dobré střelecké pozici netrefil správně puk Frolo. Turka pak vyzkoušeli Bělohlav a Horna, na druhé straně pálil nebezpečně Brabenec. V poslední minutě druhé třetiny se radovali domácí. Po Sičákově chybě se dostal do sóla Procházka a střelou na vyrážečku získal Kladnu 28 vteřin před pauzou poprvé v sérii vedení.

Stejnou dobu po přestávce trvalo, než Jihočeši vyrovnali. Brabenec se dostal snadno před Kopřivu a mezi betony skóroval. Kladenští se zlobili na sudí, protože se jim nelíbil zákrok u mantinelu na Nádašdiho. Ještě stále v první minutě závěrečného dějství opustil led s těžkým otřesem mozku na nosítkách českobudějovický Kuchejda po tvrdém střetu s Trončinským.

Šanci otočit stav měl v 46. minutě v přesilovce Hübl, za šest minut se objevil před Turkem Procházka, ale českobudějovický gólman vykopl puk levým betonem. V 53. minutě šel pykat za faul na Sailera u mantinelu Tomajko, ale 14 sekund před jeho návratem jeho spoluhráči rozhodli. Procházka obešel Vydareného, trefil sice jen tyč, ale Turek puk nekontroloval a Patera jej pohotově dorazil do odkryté branky. Oba týmy pak nevyužily po jedné přesilovce a v 59. minutě spálil stoprocentní šanci Kalla, jenž trefil jen lapačku vracejícího se Turka. Osm vteřin před koncem při power play však pojistil výsledek do prázdné branky Patera.

Geus Okna Kladno - Mountfield České Budějovice 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Kalla (Bělohlav), 40. Martin Procházka (Pavlas), 54. Patera (Martin Procházka), 60. Patera (Hájek) - 8. Sailer (Brabenec), 41. Brabenec (Hudec). Rozhodčí: Mikula, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6297. Stav série: 1:2.
Kladno: Kopřiva - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Trončinský, D. Růžička, Šmach (50. Pavlů) - Diviš, Patera, Martin Procházka - Z. Nedvěd, Gardoň, Kuchler - Horna, Kalla, Bělohlav - Rudovský, Čurilla, Tomajko. Trenéři: Müller a Kasík.
České Budějovice: Turek - Mucha, Gřegořek, Sičák, Frolo, Toman, Vydarený, F. Novák - Hudec, Brabenec, Sailer - Kuchejda, Vak, Veselý - Šimánek, V. Hübl, Kotrla - Gulaš, Mertl, L. Květoň. Trenéři: Jandač a M.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec