Hlavní obsah

Nedvědova rozpačitá sezóna: důležité góly, ale i hloupé fauly

Marek BurkertPrávo

Na český led se vrátil s aureolou největší letní posily, jakou se podařilo extraligovému klubu ulovit. Třetí nejproduktivnější Čech v dějinách NHL Petr Nedvěd však Spartu ke zlatému hattricku nedovedl. Úřadující mistr skončil už ve čtvrtfinále, stejně jako při předchozím Nedvědově působení v pražském dresu před třemi lety.

Článek

Bývalý Jágrův spoluhráč z Pittsburghu, kdysi člen elitní české řady NY Rangers Dvořák, Nedvěd, Hlaváč, si svůj návrat jistě představoval jinak. V play-off Sparta nedokázala vyhrát, Nedvěd se „uvedl“ jedinou asistencí. „Chtěl jsem samozřejmě mnohem víc, ale nevyšlo nám to. Nikomu.“

Na 36letého Nedvěda, který patřil k hráčům s největším platem v extralize, se snesla spousta výtek. Prý je pomalý, za zenitem, není divu, že už o něj v NHL po 15 letech není zájem. V extralize přesto několikrát ukázal, proč v minulosti patřil k top útočníkům. „Jsem rád, že tu Petr byl, protože některé zápasy v základní části bychom bez něj neuhráli, dával důležité góly,“ vykládal sparťanský kouč František Výborný. „Petrovi můžeme spíš poděkovat, že jsme nakonec nešli do předkola, bodové rozdíly byly hodně malé,“ připomněl.

Čekalo se víc

Od stříbrného medailisty z olympiády v Lillehammeru se ovšem čekalo mnohem víc. Třeba že se stane novým lídrem sparťanské kabiny nebo bude alespoň atakovat nejvyšší příčky kanadského bodování extraligy. Za základní část ale nastřádal 25 bodů, což na hráče s odhadovanou gáží kolem 7 miliónů korun za sezónu není příliš.

V kolonce trestů naopak Nedvěd nasbíral 98 minut, to žádný jiný ze sparťanů nesvedl. „Posuzování zákroků ze strany sudích je něco, na co jsem si za celý rok nezvykl,“ prohlásil po sérii s Libercem. „Ale můžou za to i hráči. Dostanou čisté tělo, padnou na led, servou si helmu a svíjejí se. Tohle by si v NHL 99 procent hokejistů nikdy nedovolilo,“ kritizoval tradiční české poměry Nedvěd.

Do debat se sudími se pouštěl často, vícekrát Spartu oslabil hloupým faulem v nevhodný okamžik. Vždyť i závěr posledního duelu sezóny trávil za katrem. Extraligu přesto považuje za výbornou soutěž. „Hlavně jsem rád, že jsem se do Sparty mohl vrátit, budu na ni mít krásné vzpomínky.“ Co bude dál, ale zatím Nedvěd netuší. Odskočí si vyčistit hlavu do Ameriky a pak se rozhodne. „Před začátkem ligy jsem řekl, že to beru jako poslední sezónu. Dám si měsíc volno a pak uvidím, jak jsem na tom fyzicky a jestli ještě najdu motivaci na příští rok.“

Bilance Petra Nedvěda ve Spartě
Sezóna:2004/052007/08
Góly:22/220/0
Body:35/525/1
Plus/minus:+11/–8–8/–3
trest. minuty:44/1098/20
Ve zlomku jsou údaje ze základní části/play-off. Sparťané v obou sezónách vypadli ve čtvrtfinále.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice