Hlavní obsah

Rataj má v Liberci kamarády, na ledě to však nebude znát

PRAHA

Zvláštní příchuť budou mít semifinálové zápasy hokejové extraligy pro útočníka pražské Slavie Igora Rataje, neboť Liberec byl ještě před dvěma lety jeho působištěm. Sen o mistrovském titulu v české nejvyšší soutěži se však slovenskému hráči v barvách Bílých Tygrů naplnit nepodařilo. Aby k jeho splnění udělal další krok, musí pomoci Slavii liberecký tým s mnoha kamarády vyřadit.

Článek

Z osobního hlediska jsou Severočeši pro Rataje odlišným soupeřem než dva zbývající semifinalisté. "Je to trošku jiné, když jsem tam hrával, ale už je to dva roky zpátky. Vzpomínky jsou, ale je třeba hrát dál," řekl Rataj. Na Liberec vzpomíná rád. "Zažil jsem tam vcelku dobré časy. Mám tam stále spoustu kamarádů, ale myslím, že na ledě to nebude nijak znát. Hecování ještě žádné nebylo, zatím je klid," uvedl čtyřiatřicetiletý rodák z Popradu.

Po sportovní stránce bere Liberec jako běžného soupeře. "V této době už je jedno, který z těch týmů to je, neboť tabulka byla hodně vyrovnaná. Každé mužstvo je specifické a na každé je potřeba se speciálně připravit. Musíme se podívat na video a pokusit se najít nějaké slabiny," řekl Rataj. Na severu Čech se sice minul s nynějším koučem Dušanem Gregorem, ale zná se s ním ze slovenské ligy. "Vždycky se pozdravíme. Ale nikdy jsem pod ním nehrál, takže se neznáme až tak osobně."

Očekává těžké zápasy 

Rataj má tři mistrovské tituly s bratislavským Slovanem, na českou trofej zatím čeká. V libereckém dresu si prožil zklamání v sezóně 2005/06, kdy tým ovládl základní část, ale pak překvapivě vypadl už ve čtvrtfinále s Českými Budějovicemi. O rok dříve pomohl vyřadit právě Slavii v sedmi duelech čtvrtfinálové série, cesta za titulem však vzápětí ztroskotala na Pardubicích. Slávisté jsou nyní i díky druhé příčce v dlouhodobé části favoritem. "Myslí se tu na ty úplně nejvyšší mety, ale nejdřív musíme přejít přes Liberec a potom lze uvažovat dál," řekl Rataj.

Předpokládá, že v sérii čekají Slavii hodně těžké zápasy. "Může rozhodovat i troška štěstíčka navíc, je potřeba, aby to tam padalo, a dobrá obrana s dobrým brankářem. Když zabereme v těchto směrech, tak máme šanci vyhrát," vypočítal Rataj. Tipovat možný výsledek série se mu vůbec nechtělo. "Nikdy netipuju."

Podle Rataje lze očekávat velký zájem diváků. "V Liberci bude určitě vyprodaná hala a i sem do O2 Areny by mohlo přijít hodně fanoušků. Myslím, že to bude dost vyhecovaný souboj, bude se hrát hodně do těla a bude to celkově ostré," odtušil Rataj, jehož by nepřekvapily ani vypjaté emoce nad běžný rámec. "Ale nevím, zda by to mohlo přerůst třeba až v bitku. Nikdo nechce oslabit tým, aby šel sedět na dvě minuty, přesilovky dnes v play off rozhodují. Bude záležet i na rozhodčích, jak moc to pustí," uvedl.

Vyřazení Sparty překvapilo

Ve volném čase sledoval vývoj ostatních čtvrtfinálových sérií. "Třeba Karlovy Vary, tam byly velké emoce a bylo to hodně vybičované. A Liberec se Spartou? Myslím, že Sparta měla doma smůlu i na takové zvláštní góly," prohlásil Rataj. Právě skutečnost, že obhájce titulu vyklidil pozice tak rychle, ho překvapila. "Myslel jsem, že Sparta něco uhraje a nepustí to jen tak. Na Spartě není lehké vyhrát, takže jsem čekal, že Liberec trošku potrápí. Štěstí však stálo na straně Liberce a ta série mu vyšla parádně."

Slavia zvládla souboj s Třincem také vcelku jednoznačně 4:1 na zápasy. "Třinec je specifický tím, že nelze předem čekat, jak začne zápas hrát. Dá se říct, že to je takový chameleon," uvedl Rataj. "První zápas byl celkem v pohodě, ale druhý nám nevyšel. Dva duely u nich při nás bylo i štěstíčko, hra se však určitě zlepšila. Potom doma jsme si to vytrápili, to bylo do posledních sil, ale naštěstí to vyšlo," konstatoval.

O něco suverénnějším dojmem slávisté působili v Třinci. "Venku možná hrajeme lépe, neboť víc bráníme. U nás se snažíme dříve napadat a pouštíme střední pásmo, čímž měl pak Třinec více šancí," přemítal Rataj. Při hodnocení vlastních výkonů byl trošku rozpolcený. "Měl jsem tam určitě dát pár šancí, které jsem měl. Nebylo to takové, jak bych si představoval, ale nebylo to ani úplně nejhorší. Herně to bylo vcelku dobré, ale bodíčky navíc by mohly být," uvedl Rataj, jež má zatím z pěti zápasů v letošním play off jednu asistenci.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín