Hlavní obsah

Budějovice chtějí finále, ale Karlovarští neřekli poslední slovo

grg, thSport.cz

Po dvou zápasech pražské Slavie s Libercem vstoupí do semifinále České pojišťovny play-off i vítěz základní části hokejové extraligy. České Budějovice se ve druhé sérii střetnou s Karlovými Vary, pro něž je účast mezi nejlepší čtyřkou historickým úspěchem. Jihočeši naproti tomu bojují o účast ve finále potřetí v řadě, loni ani před dvěma lety neuspěli.

Článek

V semifinále play-off 2006 narazily České Budějovice na pražskou Slavii a hned v prvním duelu dokázali favorita série na jeho ledě zaskočit vítězstvím 2:0. V dalších zápasech už však svěřenci Josefa Jandače doplatili na spoustu zraněných hráčů a ztratili čtyři zápasy v řadě. Loni vrátili Slavii porážku už ve čtvrtfinále a v boji o finále nastoupili proti Pardubicím. Budějovice dokázaly vyhrát jen jeden zápas doma a prohrály sérii 1:4.

Tentokrát jsou proti Varům jasným favoritem a nechtějí si finále, které se v Budějovicích při systému play-off ještě nikdy nehrálo, nechat ujít. "Všichni víme, o co letos hrajeme, takže odhodlání je v každém z nás velké," přesvědčuje útočník Štěpán Hřebejk. „Hlavně z toto loňského vyřazení jsme se hodně poučili. Tenkrát jsme to neunesli psychicky, nyní jsme ale už opět zkušenější,“ řekl pro oficiální stránky týmu i kapitán Mountfiledu Petr Sailer.

Ve čtvrtfinále Budějovičtí deptali Kladno trpělivou defenzívou, jenže Vary mají na své straně víc šikovných střelců. Jihočeši by tak mohli doplatit na malou produktivitu v útoku, v pěti zápasech nastříleli jen deset branek. "Vzhledem k tomu, že se nám zápasy dařilo vyhrát i na malý počet vstřelených branek, tak nás to nemusí tolik mrzet. Ale příště bychom mohli těch neproměněných šancí litovat," upozornil už po čtvrtfinále brankář Roman Turek.

Varům se daří přesilovky, v oslabení ještě neinkasovaly

Karlovy Vary budou kromě týmového ducha spoléhat vedle dua Kumstát, Skuhravý, i na gradující formu Lukáše Pecha, autora tří branek proti Litvínovu ve čtvrtfinále. „V sezóně chceme dál pokračovat a chceme do finále. Budějovice jsou jedno z nejkvalitnějších mužstev, ale myslím si, že vždycky je šance vyhrát. Budeme se rvát o každý metr ledu,“ nechal se slyšet Pech.

Oporou by měl být i gólman Lukáš Mensator, který má v play-off průměr 2,13 obdržené branky na zápas a jeho úspěšnost zákroků se blíží k hranici pětadevadesáti procent. „Bude to otevřené a my si to chceme hlavně užít. Doufám, že jsme neřekli poslední slovo,“ dodal k nadcházející sérii s Jihočechy.

Trenéři Energie mohou být také spokojeni s využíváním přesilovek. Jejich svěřenci dali v početních výhodách pět branek, zatímco v oslabení neinkasovali ani jednou, přestože obdrželi od sudích během pěti zápasu šestadevadesát trestných minut. „Před námi je historický boj o finále a všichni si ho chceme užít,“ řekl kouč Zdeněk Venera v rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Související témata: