Hlavní obsah

Pardubice souhlasí s prodejem většiny v hokejovém klubu

Vedení města Pardubic souhlasí se záměrem prodat 50,11 procenta akcií hokejového klubu HC Moeller. Podnikatel Roman Šmidberský za tento většinový podíl radnici nabídl 25 miliónů korun, městu i nadále zbude 34 procent akcií, které mu dávají možnost ovlivňovat klíčová rozhodnutí klubu. Rozhodovat o prodeji a o ceně budou zastupitelé na konci dubna, magistrát dostal i další nabídky na vstup do hokejového klubu. Novináře o tom ve středu informoval primátor Jaroslav Deml.

Článek

Podle odborného posudku, který si nechal Šmidberský zpracovat, vychází cena celé společnosti HC Moeller Pardubice na téměř 50 miliónů korun. Nabídka městu za 50,11 procenta akcií odpovídá polovině hodnoty. "Nakonec jsme se shodli na tom, že částka 25 miliónů je přijatelná. Bude ale ještě stanovena pracovní skupina, která bude dojednávat pro město co nejlepší podmínky transakce a toho, aby se hokej v Pardubicích nadále rozvíjel a nebyl ohrožen," uvedl Deml.

V akcionářské dohodě by mohlo být upraveno například budoucí obsazování míst ve statutárních orgánech společnosti a využívání hokejové arény, která patří městské firmě Městský rozvojový klub Pardubice.

Město nyní drží 84,11 % akcií klubu

Pardubice nyní drží 84,11 procenta klubu. Po prodeji by jim zůstalo 34 procent, tedy takzvaná blokační minorita. Ta by podle Miroslava Čady z ekonomického odboru magistrátu městu zajišťovala například možnost zabránit takovému zvýšení základního kapitálu, které by město dostalo ze hry, nebo snahám poslat firmu do likvidace. Zbylých téměř 16 procent akciové společnosti vlastní občanské sdružení HC a šéfové hokejového klubu Zbyněk Kusý a Ondřej Heřman.

Pardubice dostaly před časem i nabídku společnosti HC Capital, která navrhovala, že by sumou deseti až 20 miliónů korun navýšila základní jmění společnosti a stala se minoritním akcionářem. V budoucnu by se její podíl pak mohl změnit. Město očekává ještě další návrhy, všechny nabídky by mělo projednat zastupitelstvo 23. dubna. "Je třeba to vyřešit co nejdříve, do konce dubna. Mají se podepisovat smlouvy a stabilizovat situace klubu," uvedl Deml.

Pardubice mají problémy v cash-flow

Pardubice odkoupily v roce 1999 téměř 51 procent akcií od Vladimíra Engelmajera za 15 miliónů korun. Podle primátora skončily hospodářské výsledky klubu v posledních letech vždy v černých číslech, společnost se však dlouhodobě potýká s problémy v cash-flow.

Reklama

Související témata: