Hlavní obsah

Slavia znovu využila domácí prostředí, od finále ji dělí jediná výhra

PRAHA

I v pátém utkání semifinálové série ČP play-off hokejové extraligy mezi Slavií a Libercem platilo pravidlo, že z vítězství se raduje domácí tým. Pražané na svém ledě deklasovali Bílé Tygry 5:1 a ujali se vedení 3:2 na zápasy. Slavia se po dvou prohrách oklepala a připsala si zasloužené a cenné vítězství. Série pokračuje v sobotu šestým zápasem, pokud Růžičkův tým na severu Čech uspěje, stane se prvním letošním finalistou.

Článek

Slávistům znovu chyběl jejich kapitán Josef Beránek, který pro blíže nespecifikované zdravotní problémy nedohrál už druhý zápas série. Úvodní minuty byly ve znamení opatrnosti, žádný z týmů nechtěl udělat chybu, a tak se do útoku moc nehnal. První šanci vidělo 13 877 přítomných diváků až v sedmé minutě a rovnou se poprvé měnilo skóre. Bednář přesně našel Romana Červenku, který ranou do levého horního růžku nedal libereckému brankáři Pincovi šanci.

Slavii gól nabudil, další nepříjemný pokus Klepiše při přesilové hře ale Pinc pokryl. Jeho protějšek Svoboda si první pořádný zásah připsal až v dvanácté minutě, s Jirušovým nahozením od modré ale neměl problém, vzápětí si poradil i s otočkou Podkonického. V třinácté minutě spálil tutovku Vondrka. V samostatném úniku se mu sice podařilo Pince roztáhnout, ten ale bravurním zákrokem slávistickému útočníkovi překazil radost.

Pražané i nadále byli aktivnější, střela agilního Vondrky se ale mezi tři tyče nevešla. V dvacáté minutě domácí fandové zvedali ruce na znamení radosti podruhé, ale předčasně. Mickova střela totiž skončila na tyči. Na začátku druhé třetiny hrála Slavia přesilovku Žižkova střela jen těsně minula tři tyče. Hned následující početní výhodu už ale Pražané zužitkovali. Micka v úniku na jediného libereckého beka našel Klepiše, který pod padajícím Pincem poslal puk do sítě.

Na Pletkovo snížení bleskově odpověděl Hruška

O minutu později překonali domácí gólmana Tygrů potřetí, sudí ale po poradě s videorozhodčím gól pro hru vysokou holí neuznali. Liberec zahrozil šancí Nedorosta, liberecká devatenáctka ale po objetí branky puk za čáru nedošťourala. Zaskvěl se i Pinc, který nejprve zlikvidoval Drtinovu dělovku od modré, poradil si i s dorážkami Červenky. Od 29. minutě hráli Pražané minutu a čtyřicet šest vteřin dlouho přesilovku pěti proti třem, v ní ale mohli paradoxně inkasovat, Kašpaříkův samostatný únik zlikvidoval Svoboda.

V téže přesilovce pak na druhé straně trefil Klepiš ve vyložené pozici jen Pincovo rameno. V 34. minutě dostali příležitost hrát dvojnásobnou přesilovku i Tygři a vedli si o mnoho lépe. Už po dvanácti vteřinách po přesné Čermákově příhře snížil Pletka na 1:2. Slávisté se ale z inkasovaného gólu dokázali rychle oklepat. První domácí útok vystihl špatnou rozehrávku soupeře a Hruška rychlou střelou zápěstím vrátil svému týmu dvougólové vedení. Gól musel posvětit až videorozhodčí, puk se totiž odrazil od kamery umístěné pod horní tyčkou.

V přesilovkách dvakrát skóroval Bednář

Hned zkraje třetí části hry mohl přidat čtvrtý gól Slavie obránce Drtina, Tomicovu přihrávku při vlastním oslabení ale poslal jen do tyče. Na druhé straně zase úplně sám před Svobodou nemířil přesně kapitán Čermák. Stejný hráč pak selhal v ještě větší příležitosti, v dvojnásobné přesilovce nedokázal trefit úplně prázdnou branku. Udeřit tak muselo na druhé straně. Bednář v přesilové hře prošel středem hostující obrany a výtečně provedeným blafákem do bekhendu zvýšil na 4:1.

V téže minutě byl vyloučen domácí Klepiš, další dvouminutový trest dostala za nesportovní chování i domácí střídačka, Severočeši tak již potřetí v utkání hráli v dvojnásobné převaze, tentokrát celé dvě minuty. Slávisté se ale dokázali ubránit, pomohl jim k tomu i skvělý Svoboda, na kterého nevyzrál před odkrytou brankou střílící <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=588&amp;teamId=4000018&amp;playerId=4003960',event)">Pabiška</span>. Oproti minulým utkáním domácím skvěle vycházely přesilovky, v 53. minutě využil už třetí Bednář a vyhnal tak z branky Pince, kterého nahradil <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=588&amp;teamId=4000018&amp;playerId=8006712',event)">Fikrt</span>. V 57. minutě ujel při oslabení <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=588&amp;teamId=4000009&amp;playerId=4003153',event)">Vondrka</span>, Zíb ho zastavil jen za cenu faulu a rozhodčí nařídili trestné střílení. K němu se postavil sám postižený, Fikrta ale nepřekonal.

<tbody><tr class="invert"><td>Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec 5:1 (1:0, 2:1, 2:0) </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 7. Červenka (Bednář), 24. Klepiš (Micka), 36. D. Hruška (Klepiš), 48. Bednář (Červenka), 53. Bednář (Červenka) - 34. Pletka (L. Čermák). Rozhodčí: Husička, Jeřábek - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 11:12. Využití: 3:1. Diváci: 13 877.</td></tr><tr><td><strong>Slavia Praha:</strong> A. Svoboda - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Sloboda, Vašíček, Drtina - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, Rataj, Sup - V. Růžička ml., Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous. </td></tr><tr><td><strong>Liberec:</strong> Pinc (od 53. Fikrt) - Derner, Jiruš, Hunkes, Krstev, Žabka, Zíb, Holub, Kočí - L. Čermák, Podkonický, Pletka - Klimenta, Plodek, Víšek - Blatný, Kašpařík, V. Nedorost - Bartovič, Pabiška, Šachl. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun. </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Stav série: 3:2.</strong></td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: