Hlavní obsah

Budějovice proti Varům otočily skóre a jsou finále blíž

ČESKÉ BUDĚJOVICE

O krok blíže do finále letošního ročníku hokejové O2 extraligy mají po pátém utkání semifinálové série České Budějovice. Na vlastním ledě porazily Karlovy Vary 3:2 v prodloužení gólem Ondřeje Veselého a stačí jim už jen jedno vítězství k premiérové účasti ve finále play-off. Šestý zápas série se hraje v neděli na ledě Karlových Varů.

Článek

Po čtyřech zápasech semifinále se ukázalo, že papírové předpoklady v této sérii neplatí, a Vary už na budějovickém ledě dávno ztratily ostych. Od začátku hosté zkoušeli pozornost brankáře Turka, na druhé straně se až před Mensatora dvakrát probojoval Kotrla. Střelecký prostor si však nevybojoval. To Šimánek byl v desáté minutě při přesilové hře v lepší pozici, ale jeho dorážka letěla nad branku.

V osmnácté minutě si na modré čáře počkal Brabenec, až si do útočné třetiny najede z trestné lavice Toman a poslal mu krásnou přihrávku. Budějovický obránce tváří v tvář Mensatorovi přestřelil. Vzápětí měl hostující gólman štěstí při střele Gulaše, která se od projíždějícího Veselého odrazila vedle branky. Skuhravý zase při střele na Turka zlomil hokejku.

Dva góly v první minutě druhé části

Hned při své další střele na začátku druhé třetiny měl mnohem větší štěstí. Už po dvaceti vteřinách poslal na Turka na první pohled neškodnou "jedovku" z pravého kruhu, a puk se k údivu domácích fanoušků propadl Turkovou výstrojí a došoural se za brankovou čáru. Uběhlo přesně 37 vteřin a bylo srovnáno, když se bleskově prosadil Mertl.

V 25. minutě chyboval v přesilové hře na modré čáře Vydarený a pohotový Grof ještě v pádu přiťukl volný puk rozjetému Kraftovi. Karlovarský útočník ztroskotal na Turkově levém betonu. V dalším průběhu hry ale sílil tlak domácího týmu a po necelé minutě přesilovky v 36. minutě dostal Budějovice do vedení Vydarený dělovkou z levého kruhu pro vhazování.

Hned v úvodu třetí části se blýskl Mensator pohotovým vykopnutím dorážky Hudce a zaskvěl se i v přesilové hře domácího týmu při střelách Veselého a Vydareného. V 47. minutě měly početní výhodu na své straně Vary a po krásné přihrávce Pecha  vyrovnával střelou do prázdné branky Kumstát. Nervózní budějovičtí hráči následně zpackali tři přesilové hry za sebou a v normální hrací době už se neprosadili ani hosté, takže zápas dospěl do prodloužení.

Tři minuty po jeho začátku udeřil z nenápadné akce Veselý a daroval Budějovicím třetí vítězství.

Česká pojišťovna play-off, semifinále - 5. zápas:
Mountfield České Budějovice - Energie Karlovy Vary 3:2 v prodloužení (0:0, 2:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 21. Mertl (Toman), 36, Vydarený (Toman), 63. Veselý (Frolo) - 21. Skuhravý (Kumstát), 47. Kumstát (Pech). Hlavní rozhodčí: Šindler, Šír. Vyloučení: 4:10, navíc Zucker (KVA) a Vydarený (ČB) 10 minut. Využití: 1:1.
Č. Budějovice: Turek - Toman, F. Novák, Gřegořek, Mucha, Sičák, Vydarený, Frolo, L. Bolf - M. Hudec, Brabenec, Sailer - Šimánek, Vak, Veselý - Kůrka, V. Hübl, Kotrla - Mertl, Gulaš, Hřebejk. Trenér: Josef Jandač.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Duben, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kraft, Bílek - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Polák, Pech. Trenér: Zdeněk Venera.
STAV SÉRIE: 3:2.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín