Hlavní obsah

Slavia vs. Liberec: Jak dlouho potrvá hokejový maratón?

PRAHA

Pondělní noc může být pořádně dlouhá. Rozhodující sedmý semifinálový duel ČP play-off hokejové extraligy mezi Slavií a Libercem začíná v O2 Aréně netradičně až ve 20:15. Důvodem je časová kolize s fotbalovým derby pražských „S“. Jelikož se při případném nerozhodném stavu v sedmém zápase prodlužuje až do vstřelení rozhodující branky, utkání se klidně může protáhnout až do ranních hodin.

Článek

Přijde vám to málo pravděpodobné? Možná. Před osmi dny ale podobný případ nastal v Německu. O výhře Kolína nad Rýnem na ledě Mannheimu rozhodlo až šesté prodloužení. Čas vítězné trefy – 168. minuta, šestnáctá vteřina. Absolutní rekord pak drží duel NHL mezi Detroitem a Montrealem z roku 1932, kdy se rozhodlo ještě o více než osm minut později. „Hrát až do rána by mohlo být dobrý, chtěl bych to někdy zažít. Ale museli bychom nakonec vyhrát,“ směje si při představě zápasového maratónu obránce Slavie Jan Novák.

Drtivá většina hráčů něco podobného dosud nezažila. „To teda ne. Nikdy jsme takhle pozdě nehráli,“ přikyvuje hlavou liberecký Václav Nedorost. Podle slávistického asistenta Jiřího Kalouse může být jedinou výjimkou kapitán Pražanů Josef Beránek, který řadu let strávil v zámoří. Tam v play-off samostatné zápasy na řadu nepřicházejí. V současnosti je ale Beránek zraněný, jeho start v pondělním utkání je nepravděpodobný. „Myslím, že nebude schopen nastoupit,“ tvrdí Kalous.

Do Prahy má vyrazit rekordní počet libereckých fandů

Pozdní start je pro řadu hráčů nepříjemný. Před zápasy mají zaběhnutý režim, který nyní musejí opustit. „Musíme se tomu přizpůsobit. Určitě si nepůjdu po obědě lehnout, to bych chrápal až do pěti,“ myslí si Novák. Jeho slova potvrzuje i Nedorost. „Hlavně se nepřespat, abychom pak nespali i na ledě.“ Jeho spoluhráč Pavel Kašpařík přesto tvrdí, že on si odpoledne alespoň na chvíli zdřímne. „Dělám to tak před každým zápasem.“

V tradičním zápasovém čase mají hokejisté odpolední program vyplněný taktickou poradou, rozbruslením. To se nyní přesouvá až do večerních hodin. „Asi si budu číst noviny. Fakt nevím, co budu dělat,“ přemítá Novák, který vyloučil, že by si pustil televizi a sledoval fotbalové derby. Devětadvacetiletý obránce si myslí, že někteří hráči mohou mít s pozdějším časem zápasu určité problémy. „Mně je to vcelku jedno, chodím spát pozdě. Ale pro některé to určitě bude náročný.“

Ačkoliv se vedení Severočechů posunutí začátku duelu s ohledem na vlastní fanoušky příliš nelíbilo, do Prahy by přesto měl vyrazit rekordní počet třinácti autobusů s příznivci Tygrů. Pro ostatní bude před libereckou radnicí připravena projekce zápasu na velkoplošné obrazovce. Novák přesto věří, že do vysočanské haly dorazí co nejvyšší počet lidí. Hlavně těch slávistických. „Snad je to neodradí a přijdou nás podpořit,“ přeje si.

Reklama

Související témata: