Hlavní obsah

Hokejisté Karlových Varů šokovali favorita a jsou ve finále

KARLOVY VARY/PRAHA

Mistr hokejové extraligy pro sezónu 2007/08 vzejde z dvojice Slavia Praha - Karlovy Vary. Jihočeský tým totiž v sedmém rozhodujícím zápase semifinále nestačil na vlastním ledě na Západočechy v poměru 1:2, když rozhodující trefu vsítil v 53. minutě Milan Procházka. Mužstvo Energie proměnilo svou premiéru ve vyřazovacích bojích v historický úspěch a okusí finálovou atmosféru.

Článek

Po dvou minutách hry si mezi kruhy do ideální střelecké pozice nabruslil domácí Kůrka, ale Mensatora nepřekonal, stejně jako dorážející Šimánek. Tlak domácího týmu sílil, hostující gólman se zapotil při nepříjemném nahození Kotrly nebo pohotové střele Hudce hned po buly. V desáté minutě museli hosté bránit první oslabení v zápase, ale díky dobrému forčekinku spoluhráčů vyloučeného Procházky se Budějovičtí k ničemu nedostali.

V patnácté minutě chyboval při rozehrávce Kraft, Kůrka ale nabídnutou příležitost nevyužil. V přesilové hře o chvíli později Sailer tečoval střelu mimo branku a Hudcovi zase v dobré příležitosti přeskočil puk hokejku. Před koncem třetiny dostali početní výhodu k dispozici také Vary a při dvou tečích byl blízko gólu Skladaný a po něm při dorážce i Bílek.

Hosté přidali další šance i ve druhé třetině, ale vyloučení Dobroně pak jejich snahu zastavilo. V 28. minutě měl dokonalou příležitost Mertl, který střílel už do prázdné branky, jenže Mensator famózním skokem ještě dokázal zachránit situaci. A na druhé straně vzápětí Turek vyrazil střelu Němce jen ke Skuhravému, který zametl puk do odkryté branky.

Vítěznou branku Energie vsítil Milan Procházka

Vary výrazně ožily. Kristek si efektně obhodil Tomana, brankáře Turka však už nepřekonal. Na druhé straně neuspěl ve snaze o vyrovnání Brabenec svým bekhendem zblízka. O vyrovnání se musel postarat až obvyklý střelec semifinálové série Vydarený, jenž při přesilové hře v 36. minutě propálil z levého kruhu vše, co mu stálo v cestě.

Příležitost přesunout skóre ve svůj prospěch dostali domácí ve 45. minutě po vyloučení Procházky, jejich souhra však vázla a střely z dálky Mensatora neohrozily. O tři minuty později si až před karlovarského brankáře vybruslil Kůrka, ale ani on na něj nevyzrál. A stejně jako při tlaku v první a druhé třetině přišel pro domácí trest.

Osm minut před koncem zůstal Mudroch ležet na ledě po faulu Gulaše a hosté se v přesilové hře radovali z gólu, který si hlavní sudí Šindler raději ještě nechal zkontrolovat videorozhodčím. Za pár okamžiků potvrdil, že puk po střele Milana Procházky opravdu skončil za brankovou čarou. V dalším průběhu jen pokračovala útočná křeč v podání budějovických hokejistů, zatímco hráči Varů srdnatě vyhazovali puky do bezpečí a nakonec slavili historický postup do finále.

Česká pojišťovna play-off, semifinále - 7. zápas:
Mountfield České Budějovice - Energie Karlovy Vary 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 36. Vydarený (Vak) - 29. Skuhravý (Němec), 53. M. Procházka. Hlavní rozhodčí: Šindler, Šír. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0.
Č. Budějovice: Turek - Toman, F. Novák, Gřegořek, Mucha, Sičák, Vydarený, Frolo, L. Bolf - M. Hudec, Brabenec, Sailer - Šimánek, Vak, Veselý - Kůrka, V. Hübl, Kotrla - Mertl, Gulaš, Hřebejk. Trenér: Josef Jandač.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Duben, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kraft, Bílek - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Polák, Pech. Trenér: Zdeněk Venera.
KONEČNÝ STAV SÉRIE: 3:4.

Reklama

Související témata: