Hlavní obsah

Kumstát sestřelil Slavii, Karlovy Vary se ve finále ujaly vedení

Jan ŠkvorSport.cz

Karlovy Vary se ze svého hokejového snu neprobouzejí. Venerův tým v pátečním prvním finále ČP play-off vyhrál na Slavii 5:4 a v sérii hrané na čtyři vítězná se ujal vedení. Západočeši v utkání třikrát vedli, domácí ale pokaždé dokázali srovnat. V třetí třetině Vary během dvakrát skórovaly a odskočily na 5:3, slávistům se již podařilo jen snížit. Druhý duel je na programu v sobotu znovu v Praze.

Článek

Pražané se i v prvním finálovém zápase museli obejít bez svého kapitána Josefa Beránka. Vary začaly utkání aktivně, brankář Svoboda si ale poradil i se šancí Kumstáta. Na druhé straně si tlak vytvořila Ratajova formace, skóre se však ani tentokrát neměnilo. V páté minutě už ale šli hosté do vedení. Po pravém křídle ujel Kristek a střelou zápěstím přesně trefil pravý horní růžek branky. Sudí Fraňo se sice ještě jel poradit s videorozhodčím, ten ale regulérnost trefy potvrdil.

Šance k vyrovnání skóre měli postupně Hruška, Tomica a Sup, na Mensatora ale nevyzráli. Ofenzivní hokej s mnoha šancemi pokračoval i nadále. Při přesilovce Varů nejprve lapil Svoboda dělovku Mudrocha, po následném buly prchl hostující obraně Rataj a tvrdou střelou mezi Mensatorovými betony srovnal na 1:1. Karlovarský gólman se blýskl na konci dvanácté minuty, kdy držadlem své hole vyrazil již takřka jistý Bednářův gól, v následné dorážce Červenka nepochopitelně přestřelil úplně prázdnou branku.

Slávisté měli převahu, dostávali se do šancí, chybělo jim ale buď přesnější zakončení nebo jim radost kazil výtečný Mensator. "Diváci zažili krásný hokejový večer," přiznal na pozápasové tiskové konferenci asistent trenéra Karlových Varů Václav Baďouček. Západočeši se snažili svou hru co nejvíce zjednodušit, častokrát si pomohli zakázaným uvolněním. Na konci 26. minuty využil okna ve středu slávistické obrany Kumstát a pod padajícím Svobodou poslal puk do sítě. "Pokud se hrálo pět na pět, měli jsme lehce navrch," myslí si Baďouček. Pražané ale dokázali rychle zareagovat, za necelé dvě minuty bylo znovu vyrovnáno. Vondrka objel branku, předložil puk Hruškovi, který, ač tísněn, prostřelil Mensatora.

Dvougólové manko již Slavia nedotáhla

Ve střeleckém trápení naopak pokračoval Červenka. Jeho blafák do bekhendu skončil jen v lapačce karlovarského brankáře. Brankové hody i tak pokračovaly. Kraft si při přesilové hře vyměnil puk s Řezníčkem a střelou švihem našel volné místo nad Svobodovým ramenem. Karlovy Vary tak šly potřetí v zápase do vedení. "Celý zápas jsme tahali za kratší konec. Když už to s námi vypadalo lépe, soupeř nám znovu odskočil," smutnil slávistický asistent Jiří Kalous. V 37. minutě chyboval při početní výhodě Žižka, jeho minelu ale napravil Svoboda, když lapil pokus Melenovského. Na slávistického gólmana si pak s dorážkou Řezníčkovy střely nepřišel ani Bílek.

Na začátku třetí třetiny Slavia znovu srovnala, tentokráte jí k tomu ale pomohla kupa štěstí. Tomica hledal před brankou své spoluhráče, za Mensatorova záda se kotouč odrazil od Bednářovy brusle. Hned o minutu později mohl Pražany poprvé poslat do vedení Hruška, vylámal si ale zuby na karlovarském brankáři. Z náporu Slavie ale znovu udeřilo na druhé straně. Skuhravý vyhrál buly, puku se zmocnil Kumstát, na kterého zívala opuštěná klec.

O necelé dvě minuty později bylo Slavii ještě hůř. <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=588&amp;teamId=4000005&amp;playerId=4003892',event)">Košťálovu</span> nepříliš tvrdou střelu <span class="bubleSpan" onmouseout="return playerBuble.hide()" onmouseover="return playerBuble.show(this,'/hrac?seasonId=588&amp;teamId=4000009&amp;playerId=8003180',event)">Svoboda</span> neudržel a Západočeši poprvé odskočili na rozdíl dvou branek. "<span>První lajna podala výborný výkon, na vítězství se podílela největší měrou," chválil Baďouček. K</span>alouse mrzelo, že jeho tým inkasoval tolik branek. "<span>Adam předvedl několik vynikajících zákroků. Inkasovat v play-off pět branek je ale moc. To je ale otázka celé defenzivy," čertil se.</span> V 51. minutě snížil na rozdíl jediné branky Hruška. Sudí sice nejprve rozpažili, po několika minutách se přeci jen jeli poradit s kolegou u videa, který potvrdil, že puk skutečně přešel brankovou čáru. Domácí se tlačili za vyrovnáním, zastavilo je ale vyloučení Vondrky na 2+2 minuty. Závěr zápasu okořenila potyčka mezi Slobodou a Řezníčkem, po které oba putovali na trestnou lavici. Vary si již těsnou výhru pohlídaly.

Slavia Praha - Energie Karlovy Vary 4:5 (1:1, 1:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 11. Rataj (Kadlec), 28. D. Hruška (Vondrka), 41. Bednář (Tomica), 51. D. Hruška (Klepiš) - 5. Kristek (Melenovský), 26. Kumstát (Dobroň), 31. Kraft (Řezníček), 44. Kumstát (Skuhravý), 46. Košťál (Kumstát). Rozhodčí: Fraňo, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 089.
Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Vašíček, Sloboda, Žižka, Drtina - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Sup - Sklenář, Rataj, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Bílek, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, V. Polák. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.
Stav séire: 0:1.

Reklama

Související témata: