Hlavní obsah

Karlovarská aféra? Disciplinárka Energii vůbec netrestá! Přemýšlí se o novém herním modelu

Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH), měla za to, že nasazením hned čtrnácti hráčů juniorského věku pro utkání předposledního kola základní části extraligy na ledě Vítkovic, které v tu dobu bojovaly o záchranu, porušily Karlovy Vary paragraf 29 disciplinárního řádu extraligy o jednání proti fair play. Disciplinární komise extraligy se ve středu podnětem zabývala, Energii se ale rozhodla netrestat.

Disciplinárka nepotrestala Karlovy Vary za nasazení juniorů. Ředitel extraligy Josef Řezníček vysvětluje pročVideo: Sport.cz

 
Článek

„Disciplinární komise jednomyslně rozhodla, že Karlovy Vary se nedopustily žádného porušení stanov a řádů svazu ledního hokeje, proto bylo disciplinární řízení zastaveno," prohlásil šéf disciplinárky Viktor Ujčík.

Varům přitom v případě, že by se disciplinárka s podnětem APK LH ztotožnila, hrozila celá řada postihů - od napomenutí přes finanční pokutu (u tohoto přestupku činí od jednoho tisíce do půl milionu korun), odebrání bodů, kontumaci až po vyloučení klubu z extraligy.

Na nic takového ale nedošlo. „Karlovy Vary na jednání přijely s jasným vysvětlením, že se nedopustily ničeho, co by porušovalo řády, že jenom využily možnosti nadsadit juniory, aby pošetřily své důležité a klíčové hráče pro další průběh soutěže. Dívaly se čistě jenom na sebe, aby měly co nejlepší sezonu. Je pravda, že řády a stanovy na takovéto jednání nepamatují, takže jsme jako disciplinárka rozhodli jednomyslně," vysvětloval Ujčík.

Všichni ale cítí, že morální a etická stránka zaplakala, byť šlo o nepostihnutelné jednání. Podobný názor má i ředitel extraligy Josef Řezníček

„Všichni členové disciplinární komise vyjádřili velký nesouhlas s tímto případem, jak negativní signál to vyslalo směrem k veřejnosti a fanouškům," uvědomuje si Řezníček, podle něhož se členové disciplinárky shodli, že doporučí APK LH, aby urychleně začalo přemýšlet o nových herních modelech na konci základní části soutěže, když bude i v dalších sezonách zachován přímý postup a sestup z extraligy.

„Je totiž důležité a zásadní, aby se jednání, kterého se teď dopustily Karlovy Vary, eliminovala. Bylo by dobré přistoupit k jinému hernímu modelu. Například vložit do základní části mezičást, třeba play down nebo play out. Ale to teď jen spekuluju," uzavřel Řezníček.

Reklama

Související témata: