Hlavní obsah

Slavia prolomila domácí neporazitelnost Varů a ujala se ve finále vedení

KARLOVY VARY

Hokejisté Slavie Praha prolomili nedobytnost karlovarského stadiónu v play-off a po úterní výhře 4:3 se ve finálové sérii ujali vedení v sérii 2:1. Úterní duel byl plný zvratů, nejprve vedli po úvodní třetině hosté 2:1. Díky dvěma trefám v prostřední části strhli vedení na svou stranu pro změnu Západočeši. V závěrečné třetině Pražané dvakrát překonali domácího gólmana a vedení již nepustili. Ve středu se v Karlových Varech hraje čtvrté finále.

Článek

První šance třetího finálového duelu obstarali v první minutě na straně domácích Petr Kumstát a za hosty David Hruška, obě střely brankáři s přehledem zlikvidovali. Největší šanci v si Vary vypracovaly ve čtvrté minutě, když po pasu Josefa Řezníčka sklouzl Skladanému před poloprázdnou brankou puk s hokejky. Hosté výrazně zahrozili v šesté minutě poté, co se sám před Lukášem Mensatorem ocitnul Tomáš Micka, ovšem z otočky se netrefil mezi tři tyče.

Co se nepovedlo Mickovi, zdařilo se kapitánovi Slavie Josefu Beránkovi v desáté minutě - ovšem do vlastní branky. Po zmatku před brankovištěm Adama Svobody navrátilec do dresu hostí trefil po ataku Jaroslava Kristka odkrytou klec.

Západočeši byli po vedoucí brance na koni a z toho pramenila přesilová hra Energie, ve které však přišel pro domácí šok. Jaroslav Bednář ve dvanácté minutě zakončil své sólo z obranného pásma až střelou nad Mensatorovu vyrážečku. "Prvních dvacet minut jsme odehráli výborně," liboval si Bednář. "Zkusil jsem vystřelit přes obránce a vyšlo to," dodal slavistický forvard.

O tři minuty později přišla další sprcha pro Energiii, když Hruškův pokus z pravé strany vyrazil domácí gólman pouze před sebe, kde číhal Roman Červenka. Útočník Pražanů zasunul kotouč za Mensatorova záda a poslal svůj tým do vedení 2:1.

Na počátku druhé dvacetiminutovky si tlak vynutili zejména hosté díky dvěma početním výhodám, odskočit na dvoubrankové vedení se jim nepodařilo. Přesilovou hru si zahráli také domácí, když nejprve fauloval Jakub Klepiš a po špatném střídání Slavie měli domácí možnost zahrát si téměř minutu přesilovku čtyř proti třem. Když už se zdálo, že svou výhodu Energie překombinuje, posunul ve 33. minutě Řezníček puk na Jakuba Grofa, jehož vyraženou střelu poslal Petr Kumstát za slavistického brankáře a srovnal na 2:2.

Domácím gól vlil do žil novou krev. Zatímco po šanci Melenovského ve 36. minutě visel vedoucí gól domácích na vlásku, o dvě minuty později se již fanoušci v zelených dresech dočkali. Vojtěch Polák nahodil puk před branku, kde Jaroslav Kristek šťastnou tečí vrátil Karlovým Varům vedení v poměru 3:2.

Slavia přebírala inisiativu

"Po druhé třetině jsme si toho museli hodně říct, protože to, co jsme předvedli, bylo neomluvitelné," zlobil se Bednář na své spoluhráče, ale jmenovat konkrétně nechtěl. "V tomhle jsme strašný fanatik a je mi jedno, jestli je to ten nebo ten," přidal.

Slavia s pokračujícími minutami třetího dějství pomalu přebírala iniciativu, ale k váženějšímu ohrožení domácí svatyně se dostala až ve 46. minutě po střele Michala Vondrky, gólman Energie nicméně jeho střelu zlikvidoval. V osmé minutě hráli navíc sešívaní přesilovou hru, ale kolotoč před domácí brankou hrozbu nepředstavoval. Půl minutu před koncem početní výhody, však Petr Mudroch vyhodil puk mimo mantinely a oslabil tak svůj tým. V dvojnásobné výhodě si vedli Pražané o poznání lépe.

"Čím více hrajeme oslabení, tím je to horší a mužstvu to samozřejmě neprospívá," litoval zkušený domácí zadák Josef Řezníček. Tři sekundy před koncem prvního vyloučení Petr Kadlec nabil Bednářovi, ten střelou z první zamířil přesně do horní poloviny branky a bylo srovnáno. Výhoda hostí pokračovala klasickou přesilovou hrou, kterou přetavili červenobílí ve vedoucí branku. Ve skrumáži před Mensatorem se nejlépe zorientoval Igor Rataj. "Viděl jsem, že tam je hodně hráčů, tak jsem to zkusil vystřelit a prošlo to," řekl bezprostředně po zápase Rataj.

Vedení si slávisté pohlídali, přestože v posledních dvanácti sekundách hry měla Energie početní výhodu umocněnou hrou bez brankáře. "Pak už nám scházely síly, ale bylo to také tím, že Slavia hraje jiný styl než třeba Litvínov nebo Budějovice," nechal se slyšet po utkání Řezníček. Série pokračuje ve středu čtvrtým zápasem.

Energie Karlovy Vary - Slavia Praha 3:4 (1:2, 2:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 10. Kristek (Melenovský), 33. Kumstát (Grof), 38. Kristek (V. Polák) - 12. Bednář (Kadlec), 15. Červenka (D. Hruška), 50. Bednář (Kadlec), 52. Rataj (Klepiš). Rozhodčí: Turčan, Hodek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:8. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4680 (vyprodáno). Stav série: 1:2.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - V. Polák, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Bílek, Pech, Hluchý. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.
Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Kolařík, Sloboda, Žižka, Drtina - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Micka, Rataj, Sup - V. Růžička ml., Klepiš, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Reklama

Související témata: