Hlavní obsah

Finálová série srovnána, Vary uštědřily Slavii osmigólový debakl

KARLOVY VARY

Hokejisté Karlových Varů ve druhém domácím zápase finálové série ČP play-off extraligy zvítězili jasně 8:2 a srovnali stav série na 2:2. Slavia prožila katastrofální první třetinu, v níž Západočeši čtyřikrát překonali brankáře Svobodu a útočné manévry Energie poté nezastavil ani náhradník Suchan. Třemi body se zaskvěl domácí forvard Milan Procházka. Pátý finálový duel se hraje v sobotu v Praze.

Článek

Poprvé prověřil domácího gólmana Lukáše Mensatora v páté minutě David Hruška poté, co Jakub Klepiš u mantinelu vybojoval puk a přihrál ho do jízdy svému spoluhráči. Hruška však přesně nezakončil. To bylo ovšem se strany hostů na dlouhou dobu vše. Úřadovat začali Karlovarští v sedmé minutě. Milan Procházka se probojoval před branku a přízemní střelou trefil místo mezi Svobodovými betony. Další šance domácích na sebe nenechala dlouho čekat. O minutu později však Kumstátovu tvrdou ránu po ledě slavistický brankář pokryl. Tlak Energie sílil a domácí si tak po faulu Kolaříka zahráli první přesilovou hru.

Kolotoč v útočném pásmu přetavil ve druhý gól Milan Kraft, když protlačil kotouč pod brankářem. Domácí jako polití živou vodou neustávali v útočení a Pražané si ve třinácté minutě museli pomoci nedovoleným zákrokem. Početní výhodu zužitkovaly Vary bleskově - po dvanácti sekundách tečoval Jan Košťál střelu Kumstáta nekompromisně pod víko.

Ke slovu se dostali sešívaní až v devatenácté minutě v početní výhodě. Jakub Klepiš si položil kličkou karlovarského obránce a trefil přesně prostor u levé tyčky Mensatorovy svatyně. Poslední slovo však měli v první třetině domácí. Svoboda vyrazil puk jen před sebe a postrčil na hokejku Jaroslava Kristka, který poslal kotouč přesně pod horní tyčku a vrátil Západočechům tříbrankové vedení. "Chtěl to rozehrát a nahrál mi přímo na hokejku. Sice jsem to dával z úhlu, ale podařilo se mi ho prostřelit nad lapačku," příblížil celou situaci autor branky.

"Rozhodla první třetina a fakt, že jsme na jejím konci dokázali dát čtvrtý gól, odskočit zpět na tři branky," zhodnotil asistent domácího trenéra Václav Baďouček. "Nechci říci, že bychom utkání podcenili, to ne, ale je pravda, že jsme do něj nevstoupili dobře a domácí nás předčili jednoznačně v důrazu," litoval jeho kolega na lavičce Slavie Jiří Kalous.

Od druhé třetiny nastoupil v brance Slavie Suchan

Do druhého dějství vystřídali trenéři hostujícího mužstva brankáře a poprvé prověřil Jaroslava Suchana po šestačtyřiceti sekundách hry Mudroch, jeho střelu však gólman Slavie zneškodnil. O minutu později již kapituloval, Procházka svým druhým gólem v zápase zvýšil po bekhendovém blafáku na čtyřgólový náskok. "Dostal se na kruhy, naznačil, já jsme padnul a on to stačil dát nad betony. Udělal to šikovně," popasla Suchan svou první inkasovanou branku v play-off.

Hosté ohrožovali Mensatora jen sporadicky, naopak Energie měla mnohem více ze hry a v pětatřicáté minutě zvýšila již na 6:1. Lukáš Pech našel na kruzích volného Milana Hluchého, jenž střelou zápěstím vymetl pavučiny z levého horního rohu Suchanovy svatyně. Náznak šance předvedli sešívaní ve 37. minutě, v níž se Michal Vondrka protáhnul kolem obránce, ale přihrávkou přes brankoviště nenašel přesně hůl Igora Rataje.

Sedmý úder do červenobílé obrany přidali domácí ve čtvrté minutě závěrečného dějství a Suchan se musel pod maskou červenat. Skákavou střelu ze středního pásma vyslal Milan Kraft a slavistický brankář nestačil zareagovat na změnu směru. "Kleknul jsme si, že si puk pohlídám a přede mnou se to odrazilo tak nešťastně, že mi to prošlo kolem ruky," litoval smolného gólu Suchan.

Na druhé straně si spravili hosté chuť jedenáct minut před koncem utkání. Klepiš projel až před Mensatora, nahrál na kruhy volnému Vondrkovi, a ten z první rozvlnil síť v domácí kleci. Poslední slovo měli však domácí. Sedm minut před koncem zakončil po pohledné kombinaci celého útoku do prázdné branky Kristek a uzavřel účet zápasu na 8:2. Pátý finálový duel se hraje v sobotu 12. dubna na ledě O2 Areny v Praze.

ČP play-off hokejové extraligy, finále - 4. zápas:
Energie Karlovy Vary - Slavia Praha 8:2 (4:1, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 7. a 22. Milan Procházka (Melenovský, na druhou V. Polák), 11. a 44. Kraft (Řezníček, na druhou V. Polák), 13. Košťál (Kumstát), 20. a 53. Kristek (na druhou M. Procházka), 35. Hluchý (Pech) - 19. Klepiš (Micka), 49. Vondrka (Klepiš). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Bádal, Pouzar.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Prošek, Grof, Brňák - Kumstát, Skuhravý, Košťál - V. Polák, Kraft, Skladaný - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Zucker, Pech, Hluchý. Trenéři: Venera, Baďouček a Kněžický.
Slavia Praha: A. Svoboda (od 21. Suchan) - Kadlec, Vašíček, J. Novák, Kolařík, Sloboda, Žižka, Drtina - Bednář, Červenka, Tomica - D. Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Rataj, Beránek, Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
STAV SÉRIE: 2:2.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín