Hlavní obsah

Extraligovému finále osobně přihlížel i prezident Klaus, z hokeje prý byl nadšený

Jan ŠkvorSport.cz

Vzácná návštěva zavítala do vysočanské O2 Arény na sobotní páté finále mezi hokejisty Slavie a Karlových Varů. Utkání ve společnosti slávistického obchodního manažera Ladislava Blažka přihlížel i prezident České republiky Václav Klaus. Duel, který společně s ním sledovala i nejvyšší návštěva v historii samostatné české extraligy, se mu podle Blažka hodně líbil. „Dá se říci, že i fandil,“ usmál se Blažek, který prezidenta neprovázel hokejovým utkáním poprvé.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Prezident Václav Klaus

Článek

Doprovod mu dělal již před dvěma lety. Tehdy hrála Slavia finále s městským rivalem z Holešovic, z titulu i výhry v zápase, který Klaus navštívil, se radovali sparťané. „Tentokrát nám tedy pan prezident přinesl štěstí,“ připomněl Blažek výhru nad Západočechy v poměru 4:0. O tom, že se hlava státu na důležité hokejové klání chystá, věděl slávistický obchodní manažer a trenér brankářů v jedné osobě tři dny dopředu. „Zavolali nám z prezidentské kanceláře a projevili zájem navštívit utkání,“ popisoval Blažek, jak k celé události došlo.

Klaus sledoval utkání ze skyboxů na patře vysočanské arény, zavítal i do klubového patra. „Byl i ve skyboxu Karlových Varů, kde se bavil s karlovarskou primátorkou,“ prozradil Blažek. O českém prezidentovi je známo, že sport je jeho velkým koníčkem. V mládí hrával aktivně basketbal, nyní se poměrně často věnuje i tenisu. Po zápase tedy neváhal zavítat do slávistické kabiny. „Klukům popřál, aby to dotáhli do vítězného konce, řekl Blažek a dodal. „Byl pozdravit i soupeře, v jejich šatně ale nebyl.“

Slávistické hokejisty prezidentova návštěva překvapila. Do poslední chvíle vůbec netušili, že za nimi dorazí až do kabiny. „Vůbec jsme nevěděli, že přijde. Oznámili nám to až po zápase,“ přiznal Jakub Klepiš. Třiadvacetiletý útočník pak poodhalil, co se za prezidentově účasti v šatně dělo. „Pogratuloval nám, každý jsem si s ním podali ruku.“ Že by ho ale nečekaný host vyvedl z míry, to rozhodně ne. „Je to od něj hezký, ale já to nijak neprožívám. Samozřejmě si ale cením, že nám přišel pogratulovat a popřát štěstí,“ zůstává Klepiš nad věcí.

Prezidentova účast na hokejovém vrcholu sezóny byla dostatečně utajena. Klaus na sebe nechtěl strhávat pozornost, o mediální publicitu neměl vůbec zájem. Zápas ho ale podle Blažka vtáhl do hry. „Velice se mu líbil. Dá se říct, že i fandil.“ Klaus prý byl zejména nadšený diváckou návštěvou a atmosférou, která na stadiónu panovala. „Stejně tak ocenil slušnost i kulturní hokejové prostředí,“ pospal Blažek. Podle něj není zároveň vyloučeno, že se Klaus, pokud Slavia v Karlových Varech prohraje, objeví i na sedmém zápase. „Uvažuje o tom, protože se mu to hodně líbilo,“ má radost Blažek.

Reklama

  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice