Hlavní obsah

Vary se nezmohly na odpor, Slavia slaví hokejový titul

PRAHA

Hokejisté Slavie Praha jsou šampiony domácí extraligy pro sezónu 2007/08. V sedmém rozhodujícím duelu finálové série porazili na vlastním ledě v O2 Areně Karlovy Vary 4:2 a po pěti letech si znovu užívají mistrovské oslavy. Na klíčové vítězství sešívaní zadělali dvěma góly už v první třetině, zbytek zápasu už kontrolovali hru. Gólem a asistencí se na poslední výhře podílel Jakub Klepiš.

Článek

Už po dvaceti vteřinách utkání vysunul Vašíček dopředu Červenku, který jel sám na Mensatora. Ten se ale proti jeho blafáku do bekhendu nijak extra nezapotil. Domácí byli rozhodně při chuti, ale neujala se ani přihrávka Bednáře na Vondrku, takže na ukazateli stále svítily jen dvě nuly. Bez branek se hrálo i po akci našlápnutého Grofa, jehož dělovku z pravého kruhu Svoboda pokryl.

V sedmé minutě zápasu už ale zaplněná O2 Arena zažila první středeční radost červenobíle oděných příznivců Slavie. Klepiš nejprve vypíchl na modré čáře puk Kraftovi, napálil jej do zadního mantinelu, odkud se kotouč znovu odrazil před branku a pohotový domácí útočník jej dorazil za Mensatorova záda. Už za další dvě minuty vedli Pražané o dvě branky, když Tomica uvolnil na pravé straně Bednáře, ten projel až před branku a bekhendem nedal Mensatorovi šanci.

Varům scházela energie

Hráči Karlových Varů dopláceli na přílišnou nervozitu z důležitého zápasu. To se projevilo i během vlastní přesilové hry, kdy dovolili zaútočit Tomicovi a Mensator musel po jeho objetí branky a přihrávce na Bednáře vytáhnout jeden z nejlepších zákroků. Vyznamenal se i v osmnácté minutě při bleskové střele Micky zblízka. V závěru první třetiny se konečně ukázala i elitní útočná dvojka Varů Kumstát, Skuhravý, ale prvně jmenovaného Svoboda vychytal a Skuhravý mířil nad branku.

Hosté se nevzdávali, ale těžko mohli myslet na útok, když museli čelit častým výpadům slávistických forvardů. Při jednom takovém v 29. minutě napřáhl Klepiš z pravého kruhu a Mensator musel jeho střelu vytěsnit levým betonem. Řezníčkovo podklouznutí při rozehrávce  v obranné třetině, kdy nebyl nikým atakován, jako by symbolizovalo pomalý, ale neodvratný pád Karlových Varů v nejdůležitějším zápase sezóny.

Třetí gól už hosty položil

Jejich sen o zlatém konci spanilé jízdy letošním play-off definitivně pohřbila krásná spolupráce domácího týmu v přesilové hře dvě minuty před druhou sirénou. Celou akci rozjel Hruška ujetím po levé straně, pak poslal puk Klepišovi do středu, ten jej posunul doprava na Červenku a mladý útočník střelou z první zasadil do karlovarské branky třetí zásah.

Slávisté šli trpělivě za svým cílem, v úvodu třetí části Mensatora prověřil zblízka Červenka a po něm i dorážkou Hruška. Stejný hráč dokázal v 53. minutě vystřelit na Mensatora i v pádu, ale karlovarský gólman  se pokořit nenechal. Přesto se ještě jednou pro puk do své branky sehnout musel, když jej těsně před koncem zaskočila střela Vašíčka. Alespoň čestné branky hostí zaznamenali ještě Polák a Jiří Hanzlík, jehož střelu nešťastně tečoval domácí kapitán Beránek.

Česká pojišťovna play-off, finále - 7. zápas:
Slavia Praha - Energie Karlovy Vary 4:2 (2:0, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 7. Klepiš, 9. Bednář (Tomica), 38. Červenka (Klepiš), 58. Vašíček (Sup) - 58. V. Polák (Němec), 60. Jiří Hanzlík (Kumstát). Hl. rozhodčí: Hradil, Husička. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 17 123 (vyprodáno).
Slavia: Svoboda - Kadlec, Kolařík, Vašíček, J. Novák, Žižka, Sloboda, Drtina - Hruška, Klepiš, Vondrka - Micka, V. Růžička ml., Sup - Bednář, Červenka, Tomica - Beránek, Rataj, Čermák. Trenér: Vladimír Růžička st.
Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Jiří Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Brňák, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Skladaný, Kraft, V. Polák - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Hluchý, Pech, Zucker. Trenér: Zdeněk Venera.
Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata: