Hlavní obsah

Bednář svou medaili věnuje tátovi, který podstoupil náročnou operaci

PRAHA

Ihned, co se po oslavách s fanoušky vrátil do šatny, ocitl se Jaroslav Bednář v obležení novinářů. Na slávistického kanonýra kouč Růžička během vyřazovacích bojů velmi spoléhal a jednatřicetiletý forvard ho nezklamal. I díky jeho třinácti bodům dokráčel pražský tým až na samotný vrchol. „Takovouhle formu, jakou jsem měl letos, už mít nikdy nemusím,“ řekl muž, který stále živí naději na účast na mistrovství světa v Kanadě.

Článek

Do konce rozhodujícího duelu sice ještě zbývá pár vteřin, ruce Jaroslava Bednáře už ale v té době letí k nebi. Dobře ví, že mistrovský titul už jeho týmu nikdo nesebere. „Vyhrát ligu v Čechách se nepovede každý den. Zvlášť mně, když věk už není tak příznivý,“ tvrdí jednatřicetiletý útočník, který si již zisk jednoho triumfu vychutnával. Nikoliv však v české extralize. V roce 2004 slavil prvenství s ruským Omskem. „Bylo pro mě satisfakcí, mít tu čest zvednout pohár nad hlavu v rodné zemi.“

Cesta k němu ale byla zatraceně dlouhá a bolestivá. Ve čtvrtfinálové sérii s Třincem se Bednář střelecky trápil, průchod svému umění nechal až o kolo později s libereckými Bílými Tygry. „Nemyslím si, že jsem proti Třinci hrál špatně, nedařilo se mi ale střelecky. Stoprocentně jsem však věřil, že ty góly začnu dávat. O to více bylo hezčí užívat si pohár,“ tvrdí Bednář, který v definitivní jistotu titulu začal věřit až za stavu 3:0.

Pohár pro vítěze, který byl slávistům po skončení zápasu předán, nevydržel dlouho bez poškození. Když ho jako třetí v pořadí přebíral brankář Adama Svoboda, odpadlo mu víko. „Špatně udělaná práce. Mně osobně to bylo jedno, ale aby se pak na nás někdo nezlobil, že jsme to zavinili my. To upadlo samo,“ vysvětloval Bednář. Vzápětí se už ale vrátil ke svému humoru. „Myslím, že z toho má Áda krásný klobouk, ne?“ připomínal, že si gólman Slavie nasadil odpadlou část poháru na svou hlavu.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>FINÁLE HOKEJOVÉ EXTRALIGY NA SPORT.CZ</strong> </td></tr><tr><td colspan="2">VII. zápas, <strong>Slavia - Vary 4:2, konečný stav série 4:3</strong> </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>ONLINE</strong></td><td><a href="http://online.sport.cz/on-line?id=4531&amp;onlineTypeId=hokej" onclick="return onlineShow(this.href);">Slavia Praha vs. Karlovy Vary</a> </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>REFERÁT</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128337-vary-se-nezmohly-na-odpor-slavia-slavi-hokejovy-titul.html">Vary se nezmohly na odpor, Slavia slaví titul</a> </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>RŮŽIČKA</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128346-ruzicka-pro-mne-je-to-jako-vyhrat-mistrovstvi-sveta.html">Je to jako vyhrát mistrovství světa</a> </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>TOMICA</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128345-slavista-tomica-oslavy-potrvaji-nekolik-dnu.html">Oslavy potrvají několik dnů</a> </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>SVOBODA</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128352-svoboda-moc-jsem-chtel-vyvratit-blabol-ze-nejsem-brankar-pro-play-off.html">Chtěl jsem dokázat, že play-off umím</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>BEDNÁŘ</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128354-bednar-svou-medaili-venuje-tatovi-ktery-podstoupil-narocnou-operaci.html">Medaili věnuje tátovi, který je po operaci</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>KARLOVY VARY</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128356-karlovarsti-fanousci-vitali-o-pulnoci-vicemistry.html">Bouřlivé půlnoční přivítání vicemistrů</a></td></tr><tr class="highlight"><td><strong>PORAŽENÍ</strong></td><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/128353-bojovali-az-do-konce-ale-slavia-byla-o-chlup-lepsi.html">Bojovali až do konce, Slavia ale byla o chlup lepší</a></td></tr></tbody>

Jednatřicetiletý útočník slaví už svůj druhý titul, ten první získal v ruské Superlize v barvách Avangardu Omsk. Jako spoluhráče měl tehdy bývalého slávistu Tomáše Vlasáka. „Oslavy jsou podobné, akorát to je v jiném jazyce. Člověk si to užívá. Kdo říká, že ne, kecá. Je krásné zvednout nad hlavu pohár. Navíc před více než sedmnácti tisíci diváky,“ rozplývá se Bednář.

Trenér Růžička na Bednáře ve vyřazovacích bojíc hodně spoléhal, častokrát ho nasazoval hned do dvou útočných formací. „Myslím, že jsem odvedl maximum. Stálo mě to sice hodně sil, ale hokej jsem si strašně užíval,“ nelitoval. Nyní už je extraligová sezóna u konce, na řadu tak můžou přijít mistrovské oslavy. „Budeme se bavit a užívat si to,“ plánuje si Bednář.

I on má určitou šanci, že se objeví na mistrovství světa v Kanadě. Reprezentačního kouče svými výkony v celé sezóně zaujal. Sám Bednář ale přiznal, že na toto téma ještě s Aloisem Hadamczikem nemluvil. „Myslím, že ta nominace je už z devětadevadesáti procent hotová. Trenér by už měl vědět, koho chce na šampionátu mít. Otázkou je, jestli tam jsem i já,“ nedokáže odhadnout, jestli se vrchol sezóny bude týkat i jeho.

Ačkoliv Bednář v průběhu celého povídání sršel vtipem, v závěru ho přepadl smutek. „Hlavně jsem si to strašně moc přál pro mého tátu, který měl v pondělí operaci. Řekl jsem si, že to finále budu hrát pro něj. Titul bych mu chtěl věnovat,“ říkal slávistický útočník a po tváři mu začaly stékat slzy. Jen co jeho otce převezou na normální pokoj, plánuje si, že ho navštíví. „Hned za ním poletím a dám mu medaili,“ soukal ze sebe pomalu a pokračoval v pláči.

Reklama

Související témata: