Hlavní obsah

Lenera potěšilo, že se Slavia a Vary nesnažily hrát zanďoura

PRAHA

Hokejisté pražské Slavie se po pěti letech stali extraligovými šampióny, když ve finálové sérii zdolali Vary 4:3 na zápasy. Sedmý duel nepřinesl urputnou obranu, ale naopak se diváci mohli těšit z šesti gólů. Ve finálové sérii padlo dohromady 48 branek - pro nezaujatého diváka tedy skvělá podívaná. „Líbilo se mi, že to týmy nezabetonovaly,“ řekl Sport.cz trenér Slavomír Lener.

Článek

„Fandil jsem hokeji a hokej to byl opravdu výborný,“ pochvaloval si Lener. „Tipoval jsem, že vyhraje Slavia, protože se mně zdálo, že byla nejkompaktnější. Během celé série a vůbec play-off se neustále zlepšovala a měla vždycky dobrý závěr,“ všiml si. „Na Slavii se mně líbilo, že i přes vedení 3:0 hráli nesmírně aktivní a agresivní hokej, což se málo kdy vidí."

Ve finálových bitvách padlo celkem osmačtyřicet branek. Již první vzájemný souboj finálové série, v němž Vary ukořistily v Praze vítězný skalp v poměru 5:4, naznačil, že oba týmy chtějí hrát ofenzivně. „Hrál se hodně útočný hokej. Nehrálo se to na zanďoura,“ potěšilo bývalého  reprezentačního trenéra. „Slávia se neustále snažila forčekovat a tlačit Vary do defenzivy, což bylo hrozně sympatické. Největší dojem mám z posledního sedmého zápasu, který bývá nejtěžší a nikdy se moc nečeká hokej,“ přidal.

„Vary byly velice důstojným soupeřem a byly velmi sympatické tím, jak do toho šly. Nebyla to jen síla a defenzíva. Dokázaly především v domácím prostředí dostat soupeře pod tlak,“ uvedl současný trenér švédského celku z Linköpingu. „Celé play-off se hrálo velmi sympaticky a především Slavia se snažila hrát hokej. Podobná agresivita a aktivita se málo kdy vidí,“ dodal.

Lener vysekl Venerovi poklonu, co s Vary dokázal

Karlovy Vary překvapily hokejovou veřejnost, když dokráčely až do finále. Ve čtvrtfinále se vypořádaly s Litvínovem 4:1 na utkání. Semifinálovou sérii s Českými Budějovicemi vyhrály v sedmém utkání na jihu Čech v poměru 2:1. Slavia si poradila s Třincem 4:1 a do finále postoupila přes Liberec, který zdolala 4:3. „Určitě to překvapilo každého, že se Vary dostaly až tak daleko. Všichni věděli, že Vary se zlepšují a všechna čest Zdeňkovi Venerovi, co s tím  mužstvem udělal,“ vysekl Lener poklonu Západočechům.

„Má obrovský cit pro mužstvo a pro to, aby kluky dal dohromady. To, co se mu podařilo ve Zlíně, tak dokázal ve Varech. Určitě by Varům hodně chyběl, kdyby nezůstal,“ připomenul berounský rodák zvěsti, že by se Venera po sezóně měl vrátit do Zlína. „Určitě je překvapení, že se Vary dostaly až do finále, ale už před sezónou jsme si říkali, že to mužstvo je silné, což ukázalo v Tipsport Cupu,“ připomněl trenér Sparty Praha František Výborný.

Klepiš získal v play-off nejvíce kanadských bodů

V letošním play-off se nejvíce dařilo Jakubu Klepišovim, jenž nasbíral deset gólů a sedm asistencí, následován Davidem Hruškou (6+10) a Jaroslavem Bednářem (10+3). „Ze Slavie se mně líbila dvojice Jarda Bednář s Romanem Červenkou,“ prozradil Lener své tipy na nejužitečnější hráče play-off. „Nesmím zapomenout na Kladno, kde se mně líbili Patera s Procházkou, protože aby dva hráči udělali celé mužstvo, to je opravdu k vidění velmi málo,“ vyzdvihl dvojici P+P.

„Dále vyčnívali Václav Skuhravý s Petrem Kumstátem,“ neopomněl bývalý asistent trenéra u Floridy či Calgary karlovarské „věže“. „Dal bych přeci jen ještě jednu dvojici a to Růžička s Venerou,“ nezapomněl na své kolegy na lavičce Slavie a Energie. „A samozřejmě také gólmani, protože žádný tým nevyhraje bez vynikajícího brankáře,“ připomenul výkony Lukáše Mensatora a Adama Svobody.

Reklama

Související témata: