Hlavní obsah

Hokejová Sparta ulovila další eso, z NHL se vrací Výborný

PRAHA

Neúspěšnou sezónu, završenou vyřazením ve čtvrtfinále play-off, chtějí rychle napravit hokejisté pražské Sparty. Svěřencům trenéra Výborného po dvou titulech v řadě skončil ročník nečekaně brzy a klub zbrojí na podzimní pokračování. Zatím největší posilou je David Výborný, který se vrací z NHL a ve Spartě jej čeká tříletý kontrakt. Navíc bude vykonávat funkci sportovního manažera.

Článek

Davidu Výbornému končí smlouva v Columbusu a třiatřicetiletý útočník se rozhodl pro návrat domů. Nejvyšší tuzemskou soutěž si syn trenéra Sparty zahraje po čtyřech letech, v sezóně 2004/05 nastupoval Výborný v holešovickém klubu během výluky NHL. Do Columbusu odešel pětinásobný mistr světa po sezóně 1999/2000 a během 543 utkání v prestižní soutěži získal 317 bodů. Je tak nejproduktivnějším hráčem v historii týmu, který do NHL vstoupil ročníkem 2000/01.

"Do sportovního managementu nastupuje David Výborný, který zároveň bude hrát a snažit se vést náš tým zpět na špici," upřesnil na páteční tiskové konferenci další funkci navrátilce prezident klubu Viliam Sivek. Výborný ve funkci sportovního manažera vystřídá dlouholetého činovníka holešovického klubu Miroslava Kuneše, který odchází do důchodu. Plán představit staronovu posilu Sparty na tiskové konferenci zhatilo zpoždění Výborného letu z New Yorku a zkušený hokejista se tak do Prahy dostane až po poledni.

Sparta před novou sezónou ve velkém zbrojí. V úterý klub podepsal smlouvy se svými bývalými forvardy Michalem Brošem a Ondřejem Kratěnou, před týdnem získal ex-plzeňského Jakuba Koreise. Třiadvacetiletý útočník má za sebou mizerný ročník, vinou zranění kolena odehrál v Ilvesu Tampere jen deset zápasů základní části. Z Vítkovic přišel řízný bek Michal Gulaši. Branku tradičního klubu bude vedle Tomáše Duby po třech letech opět hájit Tomáš Pöpperle.

Spekulace o dalších posilách

Navíc se spekuluje o dalších jménech. Vrátit z NHL by se mohly bývalé opory Sparty Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka, kterým končí smlouvy. Sparta by ráda získala Martina Straku, který také zvažuje ukončení své zámořské mise. Příchod olympijského vítěze z Nagana je ale nejméně pravděpodobný, pětatřicetiletý útočník by v případě návratu do Evropy mohl zamířit do mateřské Plzně. "Určitě se s vámi chceme takhle ještě jednou sejít," naznačil Sivek snahu získat další velkou posilu.

Sparta po zisku dvou titulů skončila v základní části ročníku 2007/08 až šestá a její cesta play-off skončila hned ve čtvrtfinále. Pražský tým nestačil na Liberec, který vyhrál sérii jednoznačně 4:0 na zápasy. Reakce byla rychlá, po roce skončil v týmu hvězdný Petr Nedvěd, klub se rozloučil i s Ľubomírem Vaicem a Martinem Štrbou.

Reklama

Související témata: