Hlavní obsah

Extraligové kluby odmítly smlouvu mezi NHL a IIHF

PRAHA

Představitelé extraligových klubů se rozhodli nepřistoupit na roční prodloužení smlouvy mezi Mezinárodní hokejovou federací IIHF a NHL o podmínkách odchodu evropských hráčů do kanadsko-americké soutěže. Kontrakt, který česká strana považuje za nevýhodný, by tak podle dostupných informací měl v červnu skončit, protože nebude naplněna podmínka zámořské strany, jež požadovala podpis všech zástupců evropských velmocí mimo Ruska.

Článek

"Většinou hlasů jsme se rozhodli nepřistoupit k ročnímu prodloužení smlouvy," řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc, podle něhož jsou Češi jediní, kteří smlouvu odmítli ratifikovat.

Zástupci čtrnácti klubů o tom jednali na Valné hromadě Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. "Ve stávající podobě je pro nás nevýhodná," podotkl Šulc. Kluby za současných podmínek dostanou i za špičkového hráče maximálně 200 000 dolarů.

"To je pro nás nedostatečná částka," uvedl. APK LH má podle Šulce zájem, aby společná smlouva evropských velmocí a NHL existovala, ale za jiných podmínek. "Musí být podstatně vylepšené," zdůraznil Šulc.

V současnosti české kluby mohou za lepších podmínek uvolňovat hráče do Ruska. "A mají šanci získat adekvátní náhradu za odcházejícího hokejistu. Navíc dostanou zaplaceno hned," poukázal ředitel soutěže na fakt, že kluby NHL platí za hokejisty po částech a se zpožděním. Navíc přes účty IIHF a národních federací.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice