Hlavní obsah

Devět hráčů Hradce i manažer se vzdali odměn. Schön bude prosazovat nesestupovou extraligu

Hokejový Hradec Králové se jako šestý ze čtrnácti extraligových klubů dohodl se svými hráči na úsporných opatřeních souvisejících s pandemií koronaviru. Prezident východočeského klubu Miroslav Schön na oficiálních stránkách oznámil, že devět hráčů a rovněž generální manažer Aleš Kmoníček se vzdají odměn za březen a duben. Na snížení platů po dohodě s hráči už přistoupily i Brno, Liberec, Vítkovice, Sparta a Zlín.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident královehradeckého hokejového klubu Miroslav Schön.

Článek

Rozhodnutí padlo po schůzce Kmoníčka s dotyčnými devíti hokejisty. „S Radkem Smoleňákem, Lukášem Cingelem, Alešem Jerglem, Petrem Koukalem, Jakubem Lvem, Markem Mazancem, Filipem Pavlíkem, Radovanem Pavlíkem a Jakubem Orsavou se Aleš Kmoníček domluvil, že se vzdají svých odměn za měsíce březen a duben 2020 (někteří jen za jeden měsíc)," uvedl Schön s tím, že odměn za březen a duben se vzdal i samotným generální manažer.

„Chtěl bych všem výše uvedeným hráčům a generálnímu manažerovi alespoň touto cestou poděkovat, jelikož pomohli klubu v době, kdy to nejvíce potřebuje. Myslím, že jsme na správné cestě vše zvládnout a v plné síle vstoupit do nadcházející sezóny," cení si prezident hokejového Mountfieldu.

Naopak hráči, kteří jsou pod kontrakty i pro další sezonu, dostanou březnové a dubnové odměny v plné výši.

Už v polovině dubna naopak královehradecký klub využil možnosti v hráčských smlouvách a pěti hokejistům, kterým kontrakty končily, je vypověděl z důvodu zásahu vyšší moci či přerušení soutěže. Výpověď ke dni, kdy bylo rozhodnuto o zrušení sezony, obdrželi obránci Oskars Cibulskis, Oscar Eklund, Tomáš Linhart, Petr Šidlík a útočník Lukáš Žejdl.

„Museli jsme reagovat na propad příjmů od partnerů a ze vstupného na domácí zápasy v probíhajícím play off. V tuto chvíli neznáme přesné číslo tohoto propadu, ale domnívám se, že se bude pohybovat ve výši přibližně 8 až 12 milionů korun," odhaduje Schön finanční ztrátu způsobenou předčasným ukončením sezony.

Schön je i nadále optimistou a věří, že nová sezona začne včas v polovině září, jak je zatím naplánováno. „Pokud by však současná situace trvala i v květnu a třeba i další měsíce, máme připraven další krizový scénář," přiznává prezident klubu.

„Pokud hráči nezačnou z důvodu nouzového stavu trénovat, neměli by mít dle smlouvy nárok na žádnou odměnu. Ale jsme si vědomi, že i oni mají určité finanční povinnosti, takže se s nimi chceme domluvit na určitém kompromisu. Jednou z možností je postupovat dle doporučení ČSLH, kde se zjednodušeně hovoří o výplatě 50 procent hráčské odměny u výplat vyšších než 50 tisíc korun. To však předbíhám," míní Schön.

A znovu se vrací k záměru, který extraliga řešila už v průběhu poslední sezony. Tedy uzavření soutěže, ke kterému zatím nedošlo. Pro zastabilizování jednotlivých klubů, ale možná i extraligy jako celku, je vytvoření nesestupové soutěže minimálně na následující sezonu logickým a účinným krokem, který budu v rámci hokejového hnutí prosazovat," říká Schön narovinu.

„Je škoda, že se setkání majitelů a generálních manažerů jednotlivých klubů naplánované na 30. března nemohlo uskutečnit, ale pevně věřím, že toto, dle mého názoru důležité setkání proběhne v co nejbližším možném termínu. Domnívám se, že hlavně majitelé klubů by si měli říct, jakým způsobem a kam směřovat další vývoj Tipsport extraligy," uzavírá Schön.

Reklama

Související témata: