Hlavní obsah

Sparta ulovila Ručinského, prvoligový Chomutov neuspěl

PRAHA/CHOMUTOV

Spekulace o novém působišti hokejisty Martina Ručinského jsou u konce. Sedmatřicetiletý odchovanec Litvínova, jenž se vrátil z NHL po šestnácti sezónách, se rozhodl pro Spartu Praha, s níž ve středu podepsal roční smlouvu. "Celé léto jsme avizovali, že bychom chtěli přivést ještě jednoho špičkového útočníka. Tajně jsme v té době věřili, že to bude právě Martin," pochvaloval si generální manažer holešovického celku Petr Bříza.

Foto: HC Sparta Praha

Hokejista Martin Ručinský v dresu Sparty

Článek

"Jsme velmi rádi a hrdí, že můžeme Martina přivítat mezi námi,“ řekl Sport.cz Bříza k příchodu Ručinského do kádru Sparty. "Martin si dal limit, že se chce rozhodnout do poloviny července. Smlouvu podepsal na jeden rok," prozradil. "Pět let bydlí ve své podstatě v Praze, má tady veškeré zázemí," poodhalil důvody dohody se zlatým olympionikem z Nagana z roku 1998 a trojnásobným zlatým medailistou z mistrovství světa.

Mezi největší konkurenty Sparty patřil prvoligový Chomutov. "Nabídka Chomutova byla velmi lákavá, nechci ale mluvit za Martina. Za nás můžu říct, že jsme velmi rádi, že se rozhodl pro Spartu," ulevil si Bříza. "Počítáme s ním do prvních dvou pětek. Přesně takovouhle podobu prvních dvou pětek jsme si představovali," liboval si Bříza.

"Nabídka Chomutova byla opravdu velice velice zajímavá. Po dlouhém přemýšlení jsem se ale rozhodl dát přednost vyšší souteži," řekl Ručinský k námluvám s ambiciózním prvoligovým mužstvem a rozhodnutí podepsat s holešovickým týmem, kde se potká s Davidem Výborným, Ondřejem Kratěnou či Michalem Brošem, kteří posílili tým již dříve.

Do NHL naskočil Ručinský v roce 1991, kdy byl draftován Edmontonem. Tři sezóny odehrál za Quebec, pět let hájil barvy Montrealu. V zámoří oblékal dále dres Colorada, Dallasu, New Yorku Rangers, Vancouveru a naposledy St. Louis. Za šestnáct let v NHL odehrál 961 zápasů a nasbíral 612 kanadských bodů za 241 branek a 371 asistencí.

Nakonec se rozhodoval mezi Chomutovem a Spartou

O služby zkušeného hokejisty měl zájem kromě mateřského Litvínova, Slavie a dalších evropských celků také prvoligový Chomutov, který nabídl sedmatřicetiletému forvardovi pohádkový kontrakt obohacený o balík klubových akcií a funkci sportovního ředitele. Přesto ho do svých řad nezlákal. "Dle jeho vyjádření se v tomto týdnu rozhodoval už jen mezi naší a jednou z extraligových nabídek a rozhodl se přiklonit k české nejvyšší soutěži," řekl tiskový KLH Chomutov David Dinda.

"Martin nám sdělil, že se rozhodl pro nabídku jiného českého klubu a my jeho rozhodnutí respektujeme," uvedl Dinda na oficiálních stránkách klubu. "Za naši nabídku vyjádřil obrovské poděkování ale s omluvou se rozhodl ji nepřijmout," prozradil Dinda neúspěšné námluvy jednoho z adeptů na postup do extraligy se zlatým olympionikem z Nagana.

Vyjímečná nabídka Chomutova nestačila. "Martinovi jsme dali naprosto nadstandardní nabídku, která se zřejmě už u jiného hráče nebude nikdy v budoucnu opakovat. Víc jsme pro jeho angažmá udělat nemohli," uvědomují si v Chomutově.

Reklama

Související témata: