Hlavní obsah

Výborný návrat do reprezentace neplánuje, se Spartou chce titul

PRAHA

Ve čtvrtek odpoledne se čtenáři Sport.cz diskutovala letní posila hokejové Sparty David Výborný. Za pražský tým si syn trenéra holešovického klubu zahraje po čtyřech letech,kdy byla v NHL výluka. Ve Spartě bude pětinásobný mistr světa zároveň zastávat funkci sportovního manažera. "Naším cílem je titul," odpověděl Výborný na jednu otázek během on-line chatu.

Článek

Dlouholetý reprezentační kapitán se nyní soustředí na angažmá ve Spartě a o národním celku nepřemýšlí. „V reprezentaci jsem odehrál spoustu mistrovství a zápasů. Po sezóně teď dávám přednost rodině. Když to předtím bylo obráceně,“ odpověděl Výborný, který se nechystá ani na zápasy Euro Hockey Tour. Na tlak ve Spartě je připravený. „Pod tlakem hraju každou sezónu. Když člověk nehraje pod tlakem, tak asi ani není dobrý hokejista.“

Z NHL odešel pětinásobný světový šampión právě kvůli rodině. „Člověk stárne a chce si víc užít rodinu,“ uvedl útočník, který v lize rád hraje v Litvínově. „Dal jsem tam první ligový gól, tak možná proto.“ Při dlouhých přesunech v NHL hrál Výborný fotbal na přenosné konzoli, rád si poslechne diskotékovou hudbu.

Sparta získala litvínovského odchovance Martina Ručinského, se kterým by měl Výborný hrát v jednom útoku. „Pro Martina to bylo těžké rozhodnutí, v Litvínově vyrůstal. Ale cestování během celé sezóny je náročné. A to, že už bydlí v Praze, nám nahrálo a vybral si Spartu. Když se někdo vrací z NHL do Čech, nejde si vydělat peníze,“ upozornil syn trenéra holešovického klubu a plánuje i návštěvu zápasu fotbalové Sparty. „Fotbal mám moc rád. Myslím, že si s míčem docela rozumím.“

Ambice jsou vysoké

Podle Výborného budou v nadcházejícím ročníku extraligy vedle Sparty hrát prim Slavia, Liberec a České Budějovice. „Naše ambice jsou hodně vysoké. Chceme získat titul,“ přiznal hokejista, podle nějž jsou základem úspěšného týmu kvalitní brankáři. „Doufám, že máme takové dva,“ je optimistou hokejista, který ročně využije kolem padesáti hokejek. „Jsem jeden z posledních, který hraje se dřevěnými hokejkami.“

Čtenáři se ptali i na čtvrteční nehodu bývalého hokejisty Ladislava Lubiny. „Až teď jsem to zjistil. Určitě to je hrozné pro všechny,“ lituje tragické nehody Výborný, který si z působení v Columbusu bude nejvíce pamatovat spolupráci s kanonýrem Rickem Nashem.

Návraty bývalých sparťanů

Sparta chce nevydařený ročník, který pro obhájce titulu skončil už ve čtvrtfinále play-off, rychle napravit. Z finského Oulu se vrátili Michal Broš a Ondřej Kratěna, největší posilou je příchod třiatřicetiletého Davida Výborného. Pětinásobný mistr světa si stejně jako například litvínovský Robert Reichel nebo plzeňský Martin Straka k hraní přibral i funkcionářskou funkci. Jako sportovní manažer nahradí odcházejícího Miroslava Kuneše.

Ve středu navíc Sparta potvrdila příchod Martina Ručinského, se kterým počítá do prvních dvou formací. Z Ilvesu Tampere do Sparty zamířil Jakub Koreis, z Vítkovic přišel řízný bek Michal Gulaši. Sparta nový ročník extraligy zahájí 9. září zápasem v Litvínově.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice