Hlavní obsah

Hokejista Modrý: Přišel jsem proto, abych s týmem něco vyhrál

LIBEREC

Především touha po velkém týmovém úspěchu byla hlavní silou, která nasměrovala další kroky kariéry hokejového obránce Jaroslava Modrého do týmu libereckých Bílých Tygrů. Svou roli v možná definitivním odchodu z NHL po dlouhých 13 odehraných sezónách však podle jeho slov sehrál i přístup vedení klubu.

Článek

Modrý měl nabídky i odjinud, ale v Evropě pro něho byl Liberec volbou číslo jedna. "Sedli jsme si někdy před týdnem a dojednávali to dohromady. Bojovat o nejvyšší mety a mít šanci něco vyhrát, to sehrálo velkou roli," uvedl v rozhovoru s novináři Modrý.

Líbilo se mu, že Severočeši prokazují již několik let příslušnost k nejužší české špičce. "Potřebují jen pár krůčků k tomu, aby se přehoupli přes ten kopec. Myslím, že i já bych mohl být tím rozhodujícím krokem také díky zkušenostem a tím, co dokážu na ledě nebo v kabině. Mohu udělat ten velký rozdíl, abychom dokázali pro klub a fanoušky získat tu nejdůležitější cenu," prohlásil Modrý. "Těším se hrát za klub, který má ty nejvyšší ambice. Uvidíme, jak to všechno půjde," dodal.

I přes bohaté zkušenosti bere ve svých sedmatřiceti letech působení na severu Čech jako novou výzvu. "Dostal jsem dobrou nabídku, za tento klub jsem hrál již před čtyřmi lety při výluce a zatím z NHL nepřišlo nic až tak zajímavého, nad čímž bych začal přemýšlet. A Liberec byl tak rychlý a měl tak fajnové jednání, že jsem se rozhodl vrátit do české ligy," shrnul Modrý, který je tak dalším velkým jménem mezi navrátilci z NHL. "Myslím, že to bude fantastický pro fanoušky, tolik návratů skvělých hráčů," odtušil Modrý.

V NHL hrál postupně za New Jersey, Ottawu, Los Angeles, Atlantu, Dallas a Philadelphii, ale vysněného Stanley Cupu se nedočkal. Liberci dal při návratu přednost před Českými Budějovicemi, odkud pochází a kde hokejově vyrůstal. "Mají také ambiciózní klub, ale jednání Liberce a předchozí zkušenost z výluky v NHL rozhodly," dodal na vysvětlenou.

V Liberci by se navíc měl stát klíčovým článkem obrany. "To také rozhodlo, že bych mohl být hodně na ledě a dělat ten rozdíl pro klub," připustil spolehlivý zadák, jenž se nebrání ani výzvě v podobě reprezentace. "Musím nejdřív něco ukázat na ledě, abych byl schopný reprezentovat, ale nikdy neříkej nikdy."

S trenérem hrál na vojně v Trenčíně

Slovenského trenéra Bílých Tygrů Dušana Gregora velice dobře zná, nikoliv však jako vládce střídačky, ale jako spoluhráče. "Byl jsem rok a půl na vojně v Trenčíně, kde jsem s ním hrál. Šel jsem tam na dva roky, ale pak vojnu zkrátili na rok a půl. Pamatuju si, s kým hraju," řekl Modrý. Bližší vazby však tehdy nevznikly. "Měl rodinu a byl tam profesionálně, zatímco já jako voják. Ale když se přišlo do kabiny nebo na led, nebyl vůbec žádný problém."

Se svým novým nadřízeným však na staré časy zatím zavzpomínat nestihli. "Bavili jsme se především o Liberci a hokeji, jak to tady bude fungovat, jak to bylo poslední rok, co si ode mě představuje a jak to vidím já," uvedl.

S myšlenkou na návrat si pohrával již před rokem. Také kvůli tomu, aby byl blíže rodičům. Otec mu však na jaře zemřel na rakovinu tlustého střeva a Modrý válel za Letce z Philadelphie. "Už loni jsem právě přemýšlel nad tím, že bych se vrátil zpět, abych s ním byl víc, ale prostě to nevyšlo. V té době (kdy podepsal smlouvu) jsem to ještě nevěděl. Zjistili jsme to, až když začala sezóna," vysvětlil Modrý. Kolem Vánoc ho ještě klub pustil na pár dní domů. "Tehdy jsme si sedli a já doufal, že se s tím ještě nějak popere a vydrží do konce sezóny. Můžeme si však věci plánovat, jak chceme, a něco o něčem rozhodlo stejně jinak," řekl tiše Modrý.

Všechny věci jsou pořád ve Philadelphii

Konec sezóny tak pro něho nebyl vůbec jednoduchý, ale od hokeje neutekl a i za to byl mezi kandidáty na Bill Masterton Trophy udělovanou v NHL za oddanost hokeji. "Prošel jsem si moc věcmi, které mi procházely hlavou. Z play-off jsem musel odjet sem do Čech kvůli pohřbu. Nebylo to jednoduché. Snažil jsem se pomoct mamce, která to měla ještě těžší než já, čím si procházela," vzpomínal Modrý. Ani tentokrát však neplánoval definitivní návrat. "Přijel jsem sem na léto a ani jsem si nevzal věci, nic. Všechny věci jsou pořád ve Philadelphii, takže teď volám kustodům, aby mi je poslali a já měl v čem hrát," prozradil Modrý.

Velkou změnou bude působení pod Ještědem pro celou jeho rodinu; Modrého manželka Jodi je Američanka a mají spolu tři děti. "Není to jednoduché, dlouho jsme to probírali. Měníme kontinent, měníme zemi, kde se mluví jiným jazykem, ale nakonec jsme se rozhodli, že to bude zajímavé a zkusíme to," uvedl Modrý. Chtějí se usadit v Praze. "Děti tam budou chodit do školy a já budu jezdit mezi Prahou a Libercem, budu tady přespávat a připravím se na svou práci tady." Jeho žena však již zvládá češtinu velmi dobře. "Učila se a rozumí hodně. Hlavně to, co nemá," smál se Modrý.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín