Hlavní obsah

Broš věří, že nabitý kádr bude Spartě jen ku prospěchu

Jirka G. NovákSport.cz

Jednou z hlavních posil hokejové Sparty před novou sezónou extraligy je útočník Michal Broš, který se do známého prostředí vrátil po třech sezónách ve finské lize. Dvaatřicetiletý centr za tu dobu dvakrát slavil titul v dresu Kärpätu Oulu a nyní je připraven bojovat o další český primát. V pondělí odpoledne si Michal Broš udělal čas a odpovídal v on-line chatu na otázky čtenářů Sport.cz.

Článek

Fanoušky mimojiné zajímal život ve Finsku a vše, co s ním souvisí. "Ve Finsku se žije klidněji a je tam bezpečno. První rok jsem úplně v pohodě nechával odemčené auto a když jsem místním říkal, že u nás na silnicích umírají zhruba tři lidi denně, nechtěli tomu uvěřit. Mysleli si, že je u nás snad válka," vykládal Broš, jenž má na působení na severu Evropy jen ty nejlepší vzpomínky.

S úsměvem však odmítl chválit finské pivo nebo místní ženy. "To se vůbec nedá srovnávat. České pivo i holky jsou nejlepší. Ale určitě jsou i výjimky, což potvrzuje případ Tomáše Duby," připomněl rychle spoluhráče, jenž má finskou manželku.

Během angažmá v Oulu se snažil naučit i místní jazyk, ale nebylo to jednoduché. "Nedá se říct, že bych po těch třech letech úplně uměl. Ale když jsem slyšel nějaký rozhovor, tak jsem byl schopen pochopit alespoň téma hovoru. Ovšem 95 procent lidí ve Finsku mluví anglicky, a v týmu nám vždycky asistent překládal důležité věci. Finština je velice těžký jazyk," postěžoval si mistr světa z Petrohradu z roku 2000.

On-line chat na Sport.cz:
Hokejista Sparty Michal Broš

Nyní už ale Broš zcela zapadl do českého prostředí a polyká tréninkové dávky po boku pravidelného spoluhráče Ondřeje Kratěny, s kterým hrával už v Olomouci a během dvou mistrovských sezón ve Vsetíně. V dresu někdejšího fenoménu české ligy sice strávil jen dvě sezóny, ale do paměti se mu zapsaly nesmazatelně. "To byla taková éra domáckého klubu, panovala tam rodinná atmosféra. Malé město semknuté proti zbytku republiky... Setkal jsem se tam s nejlepšími hráči u nás, byla to pro mne velká škola a doteď z toho těžím," pochvaloval si.

Špičkové hráče bude v kabině potkávat i letos, vždyť do Sparty přišli Martin Ručinský a David Výborný. Podle některých fandů by ale mohl přetlak zvučných jmen klubu i uškodit. "To je ožehavá otázka. Když je moc hvězd a každá chce urvat co největší kus pro své ego, tak to není dobře. Ale já myslím, že to nebude náš případ. Že dokážeme udělat vše pro společný úspěch, ne pro individuální. Vždycky záleží na tom, jak se hráči dají dohromady. Nemusí se snést, ale musí v kritických chvílích tahat za jeden provaz a jít za jedním cílem," zauvažoval Broš.

Reprezentace? Možná, ale nechci zabírat místo mladším

Ačkoliv byl kdysi draftován do NHL, postupně času zájem ze zámoří vyprchával a tuší, že jeho šance zahrát si slavnou soutěž se postupně tenčí. "Kdyby přišla nabídka, tak bych ji určitě zvažoval. Ale uvědomuju si, že už nejsem nejmladší a ty šance jsou rok od roku menší a menší. Naposledy se ze zámoří ozvali po sezóně 2001/02," připomněl dvaatřicetiletý centr.

Opatrný zůstává účastník mistrovství světa v letech 2000 a 2002 i v případě návratu do reprezentace. "To se dá teď těžko zodpovědět. Bude záležet, v jakém budu zdravotním stavu a zda budu nominován. Mám už přece jen nějaký věk, takže to víc rozmýšlím vzhledem ke zdravotnímu stavu, abych se někde zbytečně netrápil a nezabíral místo někomu mladšímu. Určitě bych ale nad nabídkou přemýšlel," nechtěl kategoricky myšlenku národního týmu zavrhnout.

Jako trenér se v budoucnu nevidí

Šikovný centr se pozastavil i nad otázkou budoucnosti po aktivní kariéře. "Tahle otázka mě napadá čím dál častěji, ale nějaké konkrétní plány ještě nejsou. Mám v hlavě pár nápadů, ale myslím, že se budu věnovat jejich realizaci až kariéra opravdu skončí," poznamenal Broš s tím, že se nejspíše nevrhne na trenérskou práci. "Myslím, že tímhle směrem nepůjdu. Ale možná povedu třeba děti, syn už začal ve Finsku bruslit. Tak třeba bych mohl trénovat pro zábavu malé žáčky," dodal.

Reklama

Související témata: