Hlavní obsah

Straka: Z devětadevadesáti procent jsem v Plzni hráčem, až pak manažerem

Jan ŠkvorSport.cz

Poprvé po svém návratu ze zámoří, kde odehrál přes tisíc zápasů, na sebe plzeňský patriot Martin Straka navlékl dres Lasselsbergeru a vyrazil k ostrému utkání. Jeho tým sice v rámci letního Tipsport Hockey Cupu na domácí Slavii nestačil, první formace Vlasák – Straka – Fabuš však pár stovek diváků v hledišti častokrát svými ofenzivními lahůdkami pobavila. I přesto, že venku rtuť teploměru přesahovala hodnotu třiceti stupňů. „V hale ale byl docela chládek, takže v pohodě,“ usmíval se Straka.

Článek

Jaké tedy vaše první utkání v plzeňském dresu bylo?

Myslím, že mělo náboj i nasazení. Bohužel jsme dostali víc gólů, než jsme chtěli. Je to ale teprve začátek, máme za sebou dva týdny, hodnotit se bude až za měsíc.

Nastoupil jste v elitní formaci s Vlasákem a Fabušem na křídlech. Jak jste si pochvaloval vzájemnou souhru?

Bezvadně! Nějaké šance jsme měli, bohužel jsme je ale neproměnili. Bez toho je to těžké.

Liší se letní příprava v Čechách oproti té v zámoří?

Změnilo se jen to, že dneska jsem měl zápas, zatímco v NHL bych měl ještě měsíc a půl čas. To je jediná změna.

A co po fyzické stránce? Cítíte se v pohodě?

Mohlo by to být lepší, ale nestěžuju si. Mám za sebou jen jeden zápas, s novými spoluhráči si na sebe musíme zvyknout. Přesilovky nám třeba na Slavii vůbec nešly. Když ze sedmi nevyužijete ani jednu...

V Plzni krom hráče zastáváte i funkci generálního manažera. Daří se vám to bez problémů skloubit dohromady?

Zatím se rozkoukávám. Nějaké věci už jsem sice stihl udělat, můj hlavní účel je ale na ledě, kde do toho dávám maximum. Pak se uvidí.

To prohlašujete už od svého návratu. Když byste měl svou pozici popsat procenty – na kolik procent se cítíte být hráčem a na kolik manažerem?

Teď je to devadesát devět procent hokej, jedno procento ten zbytek.

Cítíte, že den ode dne se s manažerskou pozicí víc a víc sžíváte?

Teď je to trochu hektické období. Uskutečňují se výměny, někteří kluci musejí odejít, jiné zase hledáme. Takhle hektické je to ale i v NHL. Až se to zaběhne a udělá se finální soupiska, bude to jednodušší.

Znamená to, že ještě máte vytipované hráče, které byste na západ Čech rád přivedl?

Vždycky se někdo hledá, vždycky chcete mužstvo zkvalitnit. Ne ale za každou cenu. Musí to dávat nějaký smysl. Nejsme klub, co může rozhazovat peníze.

Kádr naopak opouští Tomáš Divíšek, který míří do Pardubic...

Je mi líto, že musel odejít. Hokejistu jeho kvalit bylo těžké pustit. Někdy ale v momentální situaci rozhodují i jiné aspekty.

Jaké?

Tomáš měl odejít do ciziny, nakonec z toho ale sešlo. Finanční situace nebyla úplně ideální a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Tušil jste tedy hned, když zkrachovalo Divíškov angažmá v Rusku, že v Plzni nezůstane?

Tomáš pak dostal se svým agentem šanci, aby si sehnal něco jiného, protože chtěl odejít do ciziny za každou cenu. Bohužel se to nepovedlo. Proto jsme ho museli pustit do Pardubic.

Reklama

Související témata: