Hlavní obsah

Jágr získal počtvrté za sebou a celkově podeváté Zlatou hokejku

KARLOVY VARY

Jaromír Jágr byl v sobotu počtvrté za sebou a celkově podeváté vyhlášen nejlepším českým hokejistou a získal Zlatou hokejku. Šestatřicetiletý útočník si vysloužil ocenění v jubilejním 40. ročníku ankety svými výkony v dresu New Yorku Rangers, dnešního slavnostního vyhlášení v karlovarském hotelu Thermal se ale nezúčastnil kvůli klubovým povinnostem u nového zaměstnavatele Avangardu Omsk. Jágr získal v hlasování trenérů a novinářů 364 bodů, o 43 více než druhý Tomáš Plekanec z Montrealu.

Článek

"Pro mě je druhé místo v podstatě výhra. Být vůbec v první desítce mezi takovými hráči je pro mě strašná pocta a neuvěřitelný pocit. Tím umístěním je to ještě vyšperkovaný," řekl po vyhlášení Plekanec, který byl v elitní desítce poprvé v kariéře. K rekordmanovi ankety měl blíže než loni Dominik Hašek a v předešlých dvou letech Tomáš Kaberle. "Asi jsme všichni pěkný šmatláci, když měl Jarda nejhorší sezonu, jak říkal, a pořád je nejlepší. Ale vyhrál zaslouženě, předvedl to jednoznačně v play off a je pro pro mě jasně nejlepší český hokejista."

Pomyslné stupně vítězů obsadili kompletně kladenští odchovanci, protože třetí skončil ziskem 321 bodů Tomáš Kaberle, jediný obránce v nominované desítce. Jágr má za sebou bodově jednu z nejméně vydařených sezon v NHL a jeho náskok před pronásledovateli je také nejmenší za dobu jeho čtyřletého kralování.

V základní části NHL nasbíral bývalý hráč Pittsburghu a Washingtonu v 82 zápasech 71 bodů a měl nejnižší průměr bodu na zápas od svého premiérového ročníku v zámořské soutěži 1990/91. Dovedl ale jako kapitán Rangers do play off a před vyřazením v druhém kole od Pittsburghu stihl v deseti zápasech pět gólů a deset asistencí, více než všichni jeho krajané. V produktivitě dlouhodobé části byl jen kvůli menšímu počtu branek mezi Čechy druhý za Václavem Prospalem.

Po polovině ankety ztrácel Jágr na vedoucího Plekance 32 bodů a vyšvihl se k triumfu až z páté pozice. Opora Montrealu uhájila alespoň druhou pozici o tři body před Tomášem Kaberlem, který vedl jako kapitán českou reprezentaci na mistrovství světa v Québeku a přes vyřazení ve čtvrtfinále se vešel do All Star týmu turnaje.

Na Prospala zbylo čtvrté místo 

Prospal, který si i po přestupu z Tampy Bay do Philadelphie udržel vysokou produktivitu a předčil Jágra, byl sice v polovině ankety druhý, ale nakonec se musel spokojit se čtvrtou pozicí. Za ním se umístil po vydařené střelecké sezoně Radim Vrbata z Phoenixu. Následoval Petr Sýkora z Pittsburghu, který po porážce ve finále Stanleyova poháru nechal těsně za sebou Jiřího Hudlera z týmu šampiona Detroitu. Sýkora i Hudler stejně jako Jágr na vyhlášení chyběli.

Jediný zástupce z evropské soutěže a zároveň domácí extraligy, slávista Jaroslav Bednář, uzavřel pořadí nominované desítky. Před něj se vešli také další dva nominovaní zástupci z NHL - osmý Patrik Eliáš z New Jersey a devátý Martin Erat z Nashvillu.

Na úvod večera byl oficiálně přijat in memoriam za čestného člena Českého svazu ledního hokeje Ivan Hlinka. Toto ocenění se dostalo z rozhodnutí červnového výkonného výboru bývalému vynikajícímu útočníkovi a úspěšnému trenérovi, který před čtyřmi lety při autonehodě zahynul v Karlových Varech, při desátém výročí triumfu na olympijských hrách v Naganu. Od prezidenta svazu Tomáše Krále převzala plaketu Hlinkova manželka Liběna. Vzpomínka patřila i nedávno zesnulé legendě Františku Tikalovi.

Ocenění předávali bývalí vítězové ankety Jan Suchý, Jiří Holeček, Vladimír Martinec, Bedřich Ščerban, Vincent Lukáč a Milan Nový. Vyhlášen byl i nejlepší junior sezony Dominik Furch a ocenění se dočkali i sledge hokejisté Michal Vápenka, Jiří Raul a Jiří Berger.

Výsledky 40. ročníku ankety Zlatá hokejka:
1. Jaromír Jágr (New York Rangers) 364 bodů, 2. Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens) 321, 3. Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs) 318, 4. Václav Prospal (Tampy Bay Lightning/Philadelphia Flyers) 290, 5. Radim Vrbata (Phoenix Coyotes) 181, 6. Petr Sýkora (Pittsburgh Penguins) 149, 7. Jiří Hudler (Detroit Red Wings) 146, 8. Patrik Eliáš (New Jersey Devils) 136, 9. Martin Erat (Nashville Predators) 100, 10. Jaroslav Bednář (Slavia Praha) 97.

Reklama