Hlavní obsah

Litvínov chce 50. sezónu v extralize oslavit postupem do play-off

Historického mezníku v podobě 50. sezóny nepřetržité účasti v nejvyšší české soutěži dosáhnou hokejisté Litvínova se zahájením nového ročníku extraligy. Rádi by v ní navázali na minulou sezónu, v níž se především v domácím prostředí prezentovali atraktivním nátlakovým hokejem a nakonec dosáhli v nabitém pelotonu na pátou příčku.

Článek

Na severu Čech však neusnuli na vavřínech a touží po dalším úspěchu. "Pro nás to je skutečně výjimečná sezona tím, že je padesátá v extralize. Doufám, že přijde taková ta správná litvínovská euforie, s ní i postup do play-off a minimálně zopakujeme výsledek z minulé sezony. Hlavním cílem je každopádně postup do play-off," řekl generální manažer Václav Hořejší.

Podobně smýšlí i hlavní kouč Jaroslav Hübl. "Prvním cílem je postup do play-off, pak už je to úplně jiná soutěž a může se stát cokoliv," prohlásil Hübl. Svým svěřencům chce znovu ordinovat útočný hokej, v němž se však nebude zapomínat na zadní vrátka. "Určitě chceme hrát ze zajištěné obrany, ale budeme se snažit hrát znovu to, co jsme hráli loni, tedy nátlakový hokej a dávat hodně gólů. Na ty se fanoušci těší," dodal.

Tlak na hráče

Přípravné období zakončil Litvínov sérií pěti porážek a ve dvou z těchto duelů dokonce nedokázal vstřelit gól. "V globálu jsem spokojený, až na poslední zápasy. Nejde jen o ty prohry, hra nebyla špatná, ale některé věci mi tam chyběly. Snažíme se na hráče vytvořit tlak, aby hráli to, co po nich chceme," připomněl Hübl.

Kádr doznal přes léto několika výrazných změn. Odešli útočníci Jan Benda, Vladimír Machulda, Roman Tomas, Lukáš Bednařík, Zbyněk Sklenička a zadáci Jan Hranáč s Lukášem Poživilem. Na hostování v prvoligovém Ústí nad Labem je pro tuto sezonu další bek Martin Tůma.

Posilami zadních řad jsou naopak Ivan Švarný, Vlastimil Kroupa a Martin Walter, do útoku přibyl Viktor Hübl. O místo bude bojovat také mladý útočník Vladislav Vrtek, jenž odehrál minulý ročník v prvoligové Kadani, ale v sestavě Litvínova se objevil při utkáních letního Tipsport Cupu. "Některé hráče z loňska jsme nahradili novými posilami, ale doplnili jsme kádr také našimi mladými hráči. Mužstvo se tím lehce omladilo, což není určitě na škodu," přemítal Hořejší.

Síla týmu by měla být podle jeho názoru podobná. "Pokud se nám vyhnou větší zdravotní problémy, tak bychom měli mít minimálně stejně silný tým jako v minulé sezóně," řekl Hořejší.

Kolektivní pojetí a týmový duch

Trenér Hübl chce sázet především na kolektivní pojetí a týmový duch. "Asi žádný trenér není nikdy úplně spokojený s kádrem, který má. Jaké máme hráče, podle toho musíme hrát. Mladých tady máme dost, jsou nezkušení, ale je hlavně potřeba, aby hráli pro mužstvo, jedinec sám nic nedokáže," zdůraznil Hübl. "Litvínov hrál vždy jako parta, tu chceme vytvořit a věřím, že se nám to povede," dodal Hübl.

Podobně jako v minulém ročníku nebude mít tým ani tentokrát jasně danou brankářskou jedničku; mezi tyčemi se budou střídat zkušený Petr Franěk a Jaroslav Hübl mladší. "Loni se nám to vyplatilo. Sezóna je dlouhá a chceme, aby byli oba připravení. Nebudou se střídat pravidelně, ale vždy po nějakých sériích zápasů," nastínil své představy trenér Hübl.

Rozpočet klubu by měl překročit hranici 70 miliónů korun. "Je to v mírně rostoucích relacích jako v posledních letech, tedy nárůst přibližně o pět procent. Nemáme žádného nového velkého sponzora, ale nadále dobře spolupracujeme s těmi stávajícími," připomněl Hořejší.

Právě v pátek čeká klub na náměstí Míru v Litvínově oslava 50. sezóny v extralize, do níž vstoupí Severočeši v úterý poněkud symbolicky s obrovským a nesmiřitelným rivalem pražskou Spartou. "Je to výjimečná akce, v průběhu sezony bude ještě následovat slavnostní galavečer litvínovského hokeje v městské Citadele, který je naplánován na 6. února," uvedl Hořejší.

Reklama