Hlavní obsah

SPECIÁL: Hokejová extraliga 2008/09

PRAHA

Letní příprava je minulostí, v úterý 9. září odstartuje další ročník hokejové O2 extraligy. Soutěž letos ozdobí hned dvanáct olympijských vítězů z Nagana, fanouškům se představí nováček z Mladé Boleslavi a novinkou je také znovuzavedení druhých asistencí. Vše o extralize i jejích zástupcích v nové Lize mistrů se čtenáři budou pravidelně dozvídat na stránkách Sport.cz.

Článek

Fanoušci extraligy letos uvidí v akci dvanáct hráčů, kteří před deseti lety vybojovali v Naganu titul olympijských vítězů. Hned čtyři kluby mají ve svém kádru dva "zlaté hochy": Třinec (Čechmánek, Moravec), Litvínov (Šlégr, Reichel), Kladno (Patera, Martin Procházka), a pražská Sparta (Libor Procházka a Ručinský).

Právě Sparta je pak neoficiálním králem v letním posilování. Kromě Ručinského se do klubu vrátil i David Výborný a útočná vozba z Finska Broš, Kratěna. Další hvězdy ze zámoří budou k vidění v Plzni (Martin Straka) a v Liberci (Jaroslav Modrý). Pikantní bude také návrat do extraligy v podání Richarda Krále, kapitán Mladé Boleslavi vládne produktivitě nejvyšší soutěže mezi všemi aktivními hráči.

Mladá Boleslav bude coby nováček oživením soutěže, další novinky pak potěší všechny hráče, kterým jde především o atraktivní ofenzivní hokej. Tou první je, že vedení soutěže bude tvrdě trestat simulování hráčů. Postih bude možné provést buď z podnětu komise rozhodčích nebo podnětu klubu a na základě videozáznamu by potrestaný hráč přišel o desetinu základního platu.

Další podstatnou věcí je znovuzavedení druhých asistencí, které byly před

dvěma roky zrušeny pro různé spekulace ze strany hráčů. "Nabádali jsme čárové rozhodčí, aby si do toho nenechali mluvit a pokud dojde k nějakým změnám, musí sudí podrobně popsat, proč ke změně došlo," upozorňuje předseda komise rozhodčích Pavel Halas. O druhé asistenci mohou rozhodnout pouze rozhodčí přítomní na ledě.

Letošní sezónu také ozvláštní účast českých klubů v nově vzniklé Lize mistrů, kde budou reprezentovat České Budějovice a Slavia Praha. Kvůli tomu se bude soutěž takřka pravidelně hrát třikrát týdně, z kdysi občasných úterků budou tentokrát téměř pravidelné. Jedna změna hracího dne pak nastane 6. října, kdy se zápasy 12. kola budou hrát v pondělí. Víkend předtím se totiž v Praze hrají dva regulérní zápasy zámořské NHL.

Základní část extraligy 2008/09 skončí 19. února, poté se pro týmy na 7.-10. místě tabulky opět rozjede předkolo play-off následované čtvrtfinále, semifinále, a finále. Podle sázkové kanceláře Tipsport je největším favoritem na titul Sparta s kurzem 2,5:1 následována obhájcem titulu ze Slavie (5:1) a Českými Budějovicemi (6:1). Mistr bude znám nejpozději 15. dubna příštího roku. "Letošní ročník by měl být jeden z nejkvalitnějších, jaký jsme mohli kdy sledovat," slibuje předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec