Hlavní obsah

Extraliga má hrdiny z Nagana, ale počítá i ztráty

PRAHA

Návraty hvězdných hráčů z NHL jistě v nové sezóně potěší všechny příznivce české hokejové extraligy. Hráči jako David Výborný, Martin Ručinský, Martin Straka a Jaroslav Modrý budou ozdobami soutěže, navíc počet olympijských vítězů z Nagana se rozroste na dvanáct. Na druhou stranu se ale musí fanoušci připravit také na to, že několik oblíbených tváří v novém ročníku na domácích kluzištích neuvidí.

Článek

Nově vzniklá Kontinentální liga se stala lákadlem i pro řadu českých hokejistů a velkorysé nabídky ruských klubů odvály z extraligy několik opor. Jakub Klepiš zamířil po zisku titulu se Slavií dělat společnost Jágrovi v Omsku, vítkovický Petr Hubáček to zkouší v Nižněkamsku, a Leoš Čermák vystřídal v Ufě bývalého libereckého spoluhráče Milana Hniličku.

V Pardubicích si musí zvyknout na sezónu bez reprezentantů Tomáše Rolinka (Magnitogorsk) i Petra Sýkory, jenž odešel do švýcarského Davosu. Mezery v útoku po jejich odchodu se Východočechům příliš zaplnit nepodařilo, příchod Tomáše Divíška, jemuž nevyšlo angažmá v Rusku, je slabou náplastí. Těšit může místní fanoušky alespoň návrat oblíbeného Petra Čáslavy a dalšího beka Aleše Píšy.

To Vítkovice získaly do útoku jiné kanóny. Po letech ve Švýcarsku se domů vrátil Václav Varaďa a platnou posilou by měl být i slovenský reprezentant Róbert Petrovický, odchod Hubáčka by tak neměl příliš bolet.

Jednoznačným králem v posilování kádru na novou sezónu je pražská Sparta.  Třináct hráčů minulý kádr opustilo, deset dalších naopak přibylo. A všichni mají svou kvalitu. K bývalému kapitánovi národního týmu Davidu Výbornému není co dodávat, stejně jako v případě Martina Ručinského. Dvojice Broš, Kratěna zase přichází po úspěších ve finské lize, Tomáš Pöpperle má ambice dělat brankářskou jedničku týmu, a řízný bek Libor Procházka se i po ne zrovna hvězdných letech pořád může pyšnit olympijským zlatem.

Mnohem podstatnější roli hrál v Naganu Martin Straka, nová posila Plzně na střídačce i v managementu. Jak zvládne obě role ukáže teprve čas, stejnou cestou se ostatně nedávno vydal i Robert Reichel v Litvínově. Mezi jeho nejzajímavější poslední úlovky patří příchod Viktora Hübla, který tak v klubu doplní svého bratrance v brance a strýce na lavičce. České Budějovice ztratily kromě Hübla i dalšího zkušeného útočníka Brabence, jejich role mají převzít Ivan Huml a Radek Duda, kterého čekají pikantní souboje proti Slavii.

Zajímavý comeback do nejvyšší soutěže čeká na Richarda Krále, hlavní hvězdu nováčka z Mladé Boleslavi. Král vládne všem aktivním hráčům extraligy v počtu získaných bodů (814), branek (335) i  asistencí a poté, co pomohl Středočechům k postupu do nejvyšší soutěže, je připraven svou bilanci ještě notně rozšířit. Kvalitní hráče získalo i Kladno, jenže dvojice Petr Tenkrát, Pavel Skrbek zmizí po pár zápasech ve Švédsku. Alespoň se tak bude moci pochlubit sběratelem titulů Janem Srdínkem, na to že by ale k dosavadním devíti triumfům přidal další právě v Kladně, by však sázel málokdo.

Nejzajímavější (staro)nové tváře v extralize:
České Budějovice:Radek Duda (útočník)
Liberec:Jaroslav Modrý (obránce)
Sparta Praha:Tomáš Pöpperle (brankář), David Výborný, Martin Ručinský, Michal Broš, Ondřej Kratěna (všichni útočníci)
Kladno:Jan Srdínko (obránce)
Plzeň:Martin Straka (útočník)
Vítkovice:Václav Varaďa, Róbert Petrovický (oba útočníci)
Pardubice:Petr Čáslava (obránce)
Ml. Boleslav:Jiří Marušák (obránce), Richard Král (útočník)
Nejzajímavější hráčské odchody:
HráčNový klub
Leoš ČermákUfa (KHL)
Miroslav HlinkaChomutov (1. liga)
Petr HubáčekNižněkamsk (KHL)
Jakub KlepišOmsk (KHL)
Tomáš RolinekMagnitogorsk (KHL)
Petr SýkoraDavos (Švýcarsko)
Lubomír VaicSlovan Bratislava
Petr Nedvědbuď NHL nebo Liberec
Miroslav Okálkonec kariéry
Radek Gardoňkonec kariéry

Reklama