Hlavní obsah

Boleslav v extralize ostudu nedělá, sráží ji však těsné prohry

PRAHA

Mnozí na ně před startem soutěže koukali s despektem. Mladá Boleslav? Bude hrát stejnou roli jako před dvěma lety Vsetín nebo před rokem Ústí nad Labem. Při pohledu na tabulku po odehraných třech kolech si řeknete, že oni škarohlídi měli pravdu. Na kontě bodů svítí nula. Jenže kdo viděl zápasy extraligového nováčka na vlastní oči, musí uznat, že Středočeši v nejvyšší soutěži rozhodně do počtu nejsou

Článek

Porážky 0:1, 1:2, 4:5. To je současná bilance mladoboleslavských hokejistů při jejich premiéře mezi tuzemskou hokejovou elitou. V každém utkání byli svému soupeři minimálně vyrovnaným partnerem, pokaždé ale odcházeli poraženi. Pokaždé o jeden jediný gól. „Ve všech třech zápasech jsme byli více než vyrovnaným soupeřem. Hrajeme rovnocenný hokej, soupeř nás nikdy nepřestřílí. Je to škoda,“ povzdychl si po prohře na Slavii zkušený útočník Václav Eiselt.

Do kolen sráží Mladou Boleslav především dvě věci, které se sebou úzce souvisí. Vše pramení z časté hry v oslabení. Ukázkový případ nabídl nedělní zápas na ledě mistrovské Slavie. Hosté byli v úvodních minutách lepší, vytvořili si několik vyložených šancí, do vedení šla přesto Slavia. Při vyloučení obránce Kočího otevřel skóre Růžička. „Ty góly při soupeřově početní výhodě nás sráží,“ přiznává Eiselt, který zároveň lituje neúčasti zraněného lídra týmu Richarda Krále. Ten Boleslavi citelně chybí zejména při vlastních přesilovkách. „Ríša do nich vnáší klid a zásobuje nás rozhodujícími přihrávkami. Právě ta finální přihrávka nám chybí.“

S inkasováním branek v oslabení je spojený i fakt, že mužstvo musí neustále dotahovat náskok soupeře. A to mu na psychice příliš nepřidá, navíc to stojí mnoho fyzických sil. „To je hodně těžké. V extralize jsou zkušené mančafty, které si vedení dokáží udržet. Vždyť jen v zápase s Plzní jsme krátce vedli 1:0,“ připomíná Eiselt zápas druhého kola, který nakonec jeho tým stejně 1:2 prohrál.

Karta se otočí, věří v Boleslavi

Přesto nějaká skepse kabinu boleslavských hokejistů nepřepadla. Extraligový nováček na vlastní kůži okusil, že hrát se dá s každým. Mistrovskou Slavii nevyjímaje. Slovenský forvard Roman Tomas si dokonce myslí, že těsné porážky mohou nováčka posílit. „Horší by bylo, kdybychom dostávali šestky. Takhle alespoň celé lize dokazujeme, že v ní nejsme přebyteční,“ uvažuje Tomas, který částečný vidí handicap v určité nezkušenosti mužstva.

Nováčkovskou daň si podle něj vybírá i Mladá Boleslav. I přesto, že v jejím kádru hraje řada borců ostřílených extraligovými bitvy. Ne však všichni. „Jsme mladé a nezkušené mužstvo. Jsou tu chlapci, kteří doteď hráli jen první ligu.“ Největší chybou by podle něj bylo, kdyby nyní v šatně zavládla panika. Liga se teprve rozjíždí, bodů se dá nasbírat ještě dost a dost. „Určitě jsme už mohli mít alespoň dva body. Klid v šatně sice není, ale hlavně se nesmíme nechat psychicky zlomit,“ vyhlašuje bojovně Tomas.

Na vítěznou vlnu by se Středočeši chtěli naladit hned v úterý, kdy na svém ledě přivítají Kladno. Optimismus jim má dodat zejména vydařená letní příprava. „V ní jsme dokázali vyhrát osm zápasů, hokej hrát umíme. Stačí jeden zápas nebo jedna třetina a bude to jiné,“ věří ve vítězný obrat Eiselt. A jeho spoluhráč Tomas ho doplňuje. „Věřím, že se k nám trochu otočí i to štěstíčko. Karta se otočí,“ přesvědčoval přítomné novináře po zápase na Slavii. Uloupí Boleslav první body už v úterý?

Reklama

Související témata: