Hlavní obsah

Slavia - Sparta 2:1V pražském derby zásluhou bleskového obratu triumfovala Slavia

MinutaMin. Tým Hráč Akce
22. Vojta 0 : 1
30. Hruška 1 : 1
31. Doležal 2 : 1

PRAHA

První pražské derby vyšlo lépe domácí Slavii, která se raduje z výhry 2:1. A to i přesto, že Spartu poslal na začátku druhé třetiny svým prvním gólem po návratu ze zámoří do vedení kapitán Výborný. Slávisté ale ještě v prostřední části předvedli dokonalý obrat, trefy Hrušky a Doležala dělilo pouhých dvaadvacet vteřin. Hosté předvedli v závěru mohutný nápor, na vyrovnání ale nedosáhli.

Článek

Úvodnímu buly pražského derby přecházelo slávistické rozloučení se s Michalem Supem, který za sešívané odehrál třináct sezón, během nichž se dvakrát radoval ze zisku titulu. Jeho dres s číslem osm byl vyvěšen ke stropu vysočanské haly. Oba týmy začali opatrně, s cílem neudělat chybu. První šance tak přišla až v šesté minutě, kdy Hruška našel v dobré pozici Beránka, Pöpperle ale jeho pokus betonem vykopl. Na druhé straně si souvislý tlak vytvořil sparťanský první útok, ani on se ale z gólu neradoval.

V osmé minutě se Spartě naskytla téměř minutu a půl dlouhá dvojnásobná přesilovka. Svého soupeře sice uzamkla v pásmu, vytvořila si i několik dobrých příležitostí, ty ale ztroskotaly buď kvůli nepřesnosti nebo kvůli pozornému Svobodovi v brance. V polovině třetiny vyrobil slávistický brankář za svou brankou při rozehrávce hrubku, střelu Výborného do odkryté klece ale zastavili obětavým zákrokem slávističtí obránci. Slavii z útlumu pomohla početní výhoda. V sedmnácté minutě pálil těsně nad Bednář, Doležalovu ránu z kruhu zase lapil Pöpperle.

Slavia během dvaadvaceti vteřin skóre otočila

Na začátku druhé třetiny měli hosté možnost hrát další přesilovku a tentokrát již udeřili. Černoškovo nahození šikovně za Svobodu sklepl Výborný, který se tak dočkal svého prvního gólu po návratu ze zámoří. Hra ale poté upadla do podprůměru, plynulost brzdilo časté přerušování. V polovině zápasu si do tutovky vybruslil agilní Bednář, Pöpperle ale vedení udržel. V 31. minutě mu pomohlo i štěstí, když Hruškova tečovaná střela po ledě minula pravou tyč jen o centimetry.

V téže minuté ovšem slávisté za svou aktivitu přeci jen odměněni byli. Hruška objel branku, z jeho první střelou si ještě Pöpperle poradil, na dorážku byl ale krátký. Za dvaadvacet vteřin navíc slávisté svůj výsledkový obrat dokončili. Doležal se při úniků tří na jednoho pokoušel nahrát, jeho pas ale zastavil Ptáček tak nešťastně, že se puk odrazil zpátky k slávistické jednasedmdesátce, která už neměla sebemenší problém zasunout touš do úplně prázdné klece.

Závěrečný tlak Sparty vyrovnání nepřinesl

Hned v prvních vteřinách třetí části se dostal do vynikající střelecké příležitosti Beránek, Pöpperle ale i s přispěním štěstí jeho střelu švihem z mezikruží vyrazil. Právě slávistický kapitán řídil většinu nebezpečných akcí svého týmu, narážel ale na hostujícího gólmana. Domácí příznivci zvedali v 46. minutě potřetí ruce nad hlavu, ale předčasně. Kadlecovu šanci totiž sparťané i s pomocí Dragounova faulu zastavili.

S přibývajícími minutami se začalo na ledě přiostřovat, k čemuž přispěla i některá nepřesná rozhodnutí rozhodčích. Sparťané byli blízko vyrovnání v 55. minutě, kdy jejich tlak gradoval. Broš s Kratěnou vyslali na Svobodu několik nebezpečných střel, největší šanci zmařil na poslední chvíli odpálením puku do bezpečí Bednář. Hned vzápětí se sám před Svobodou objevil kapitán Výborný, svůj druhý gól ale přidat nedokázal. Poslední naději vzal Spartě svým faulem necelých osmdesát vteřin před koncem Ručinský. Pojistit náskok Slavie mohl ještě Červenka, v samostatném úniku ale minul. Slavia tak ani ve čtvrtém zápase v sezóně nenašla přemožitele.

Jiří Kalous, asistent trenéra Slavie: "Podstatné bylo, že jsme přežili oslabení ve třech v úvodu zápasu, tím jsme byli pořád ve hře. V dalším průběhu nás hodně podržel Adam Svoboda."

František Výborný, trenér Sparty: "Myslím, že jsme byli v první třetině lepším týmem, ale pak Slavie zvýšila důraz v obraně. Šancí na vyrovnání jsme měli dost, bohužel se nám už další gól vstřelit nepodařilo." 

Slavia Praha - Sparta Praha 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. D. Hruška (Doležal), 32. Doležal (Bednář) - 23. D. Výborný (Černošek, Ručinský). Rozhodčí: Minář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 10 185.
Slavia: A. Svoboda - Kadlec, Drtina, J. Novák, Vašíček, Kolařík, Žižka, Jebavý - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, V. Růžička ml., Tomica - Doležal, P. Jelínek, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Sparta: Pöpperle - L. Procházka, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik, Vojta - Ton, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Látal, Hrdel, Hromas. Trenéř: F. Výborný a M. Jelínek.

Reklama

Související témata: