Hlavní obsah

Gólman Slavie Svoboda si pochvaloval obětavost spoluhráčů

PRAHA

Když bylo slávistům v pražském derby nejhůře, vždycky se mohli spolehnout na svojí poslední instanci. Brankář Adam Svoboda svůj tým podržel nejen při dlouhém dvojnásobném oslabení, ale odolal i drtivému tlaku Sparty v závěru utkání. Lovit puk ze své sítě musel jen jednou, s chytrou tečí Davida Výborného však mohl jen sotva něco udělat. „Byli jsme lepší než Sparta,“ tvrdil po utkání Svoboda.

Článek

Své kvality musel Svoboda potvrdit už v první třetině. Sparťané měli možnost hrát téměř minutu a půl dlouhou dvojnásobnou přesilovku, na kterou nasadili všechna svá ofenzivní esa. Výborný, Ručinský a spol. si ale na slávistického brankáře nepřišli.

Po utkání Svoboda překvapil, když tvrdil, že právě přesilovkové provedení v podání sparťanských hvězd mu sedělo. Soupeř se místo častých střel snažil slávistickou obranu vyšachovat ťukesem až do prázdné branky. „Je pro mě lepší, když soupeř hraje na jeden dotek. „Nemusím lítat za pukem, chvilku si vestoje odpočinu. Když naopak hráč s pukem zamíchá apak nahraje, musím jezdit. Takže mě moc neutavili.“

I tak ale musel předvést několik skvělých zákroků. Zejména členové druhé sparťanské formace Kratěna s Brošem na něj vyslali nespočet střeleckých pokusů. Svůj výkon ale Svoboda možná trochu skromně nechtěl rozebírat. „Sparta měla jenom jednu nebo dvě střely, odehráli jsme to fantasticky. Před kluky musím smeknout, jejich obětavost je úžasná,“ chválil si souhru s hráči v poli.

Úspěšně zvládnuté oslabení slávistického gólmana povzbudilo do dalších minut zápasu. „ To víte, že vám to pomůže. Každý dobrý zákrok tě nakopne. Stejně jako hráče v poli posílí vyhraný souboj nebo podařená klička jeden na jednoho,“ přiznal Svoboda, že se v brankovišti cítil dobře. Úvodnímu gólu zápasu přesto zabránit nedokázal. Při další přesilovce Sparty nahodil puk na slávistickou branku z modré čáry bek Černošek a David Výborný chytrou tečí otevřel skóre. „Tu střelu jsem viděl, ale Vejba to asi dvacet centimetrů přede mnou změnil k tyči. To by vás to muselo trefit, jinak nemáte šanci,“ chválil Svoboda šikovnost sparťanského kapitána, který se touto trefou dočkal svého prvního gólu po návratu ze zámoří.

Svoboda: V rozích ať si Sparta klidně hraje

Svěřence Vladimíra Růžičky však inkasovaná branka nepoznamenala, ještě v druhé části hry dokázali skóre dvěma slepenými zásahy otočit. Skóre 2:1 vydrželo na světelné tabuli až do konce duelu i přesto, že holešovičtí svůj tlak neustále stupňovali. Zejména v posledních minutách zápasu si vytvořili drtivou převahu. Naráželi ovšem na skálu jménem Svoboda, na kterém jejich střelecké pokusy končily. Třicetiletý gólman je přesvědčen, že závěr zápasu Slavia zvládla. „Bylo dobré, že Sparta hrála v rozích a my měli pokryté jejich hráče na kruzích, kteří byli připraveni na ránu z voleje. V rozích ať si klidně hrajou. Kdyby mi odtamtud dali gól, byla by to jednoznačně má chyba.“

„Podali jsme velice takticky vyspělý a disciplinovaný výkon. Dokázali jsme si pohlídat dlouhé nahrávky na jejich brejkové hráče. Sparta de facto hrozila jen v přesilovkách. Při hře pět na pět jsme byli lepší my,“ tvrdil Svoboda, kterého potěšila i návštěva, která na pražské derby do O2 Arény dorazila. „Bylo to o něčem jiném než s Mladou Boleslaví, na kterou přišlo čtyři tisíce lidí. I to je ale slušná návštěva, jenže v téhle hale se to ztratí,“ komentoval přes deset tisíc fanoušků v hale.

Slavia tak stejně jako v minulé sezóně zažívá úspěšný vstup do sezóny, v dosavadních čtyřech zápasech ještě nenašla přemožitele. Před startem soutěže se přitom objevovaly hlasy, že Pražany může potkat mistrovská kocovina, jako se to po úspěšné sezóně stalo i mnoha jiným týmům. „Nějaký strach z kocoviny? Kdybych ho měl, můžu to pověsit na hřebík, a nemusím vůbec chytat. O tom nemůže být vůbec řeč,“ rezolutně odmítá Svoboda tuto myšlenku. I kádr Slavie je i přes odchod Klepiše, Supa a Rataje podle brankáře srovnatelně silný s tím loňským. „Mladší kluci jsou zase o rok zkušenější. Dostanou víc prostoru, musejí vzít na sebe více zodpovědnosti, což se vyplácí.“

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články