Hlavní obsah

Rozběsněný Hadamczik: Murín je komediant, na Balaštíka taky jednou dojde

PRAHA

Bylo krátce po konci utkání pátého kola mezi Slavií a jeho Vítkovicemi, kouč hostů Alois Hadamczik byl ale stále plný úterního duelu ve Zlíně. Netrápilo ho, že jeho svěřenci odjeli z Baťova města s prázdnou. Neskutečně mu vadilo počínání rozhodčích, kteří podle něj jinak pěkný zápas úplně znehodnotili.

Článek

Obránci Angel Krstev s Richardem Stehlíkem obdrželi trest ve hře, kvůli němuž nemohli zasáhnout do čtvrtečního zápasu s mistrem.

Co se vlastně v úterý ve Zlíně přihodilo? V závěru druhé třetiny se na ledě strhla hromadná bitka, do které se kromě většiny přítomných hráčů na ledě zapojila i domácí střídačka. Po pár minutách, během nichž padlo několik ostrých ran, vynesl hlavní rozhodčí Jaromír Vampola tresty. Trest ve hře, který s sebou mimo jiné nese i nucený stop v příštím zápase, však dostali jen vítkovičtí obránci Richard Stehlík s Angelem Krstevem. „Ještě jsem neviděl, že by jeden tým z větší rvačky vyvázl s dvěma tresty a druhý s žádným. O druhém trestu ve hře jsme se navíc dozvěděli až po utkání,“ soptil Hadamczik.

Názory obou týmu na příčinu šarvátky se samozřejmě liší. I šéf komise rozhodčích Pavel Halas ale přiznal, že zlínský kanonýr Jaroslav Balaštík mimo dění hry sekl Krsteva hokejkou přes lýtka. Rozhodčím ale tento incident unikl. Vše tak přerostlo až v následnou pěstní výměnu názorů. „Nechápu proč Angel dostal trest do konce utkání. Vždyť vůbec nic neudělal. Někdo ho praštil ze střídačky, tak se prostě praštili. Rukavice měli, krev netekla, oko nebylo vypíchnuté...,“ nabízí Hadamczik trochu svérázný pohled na situaci.

Balaštík? Na každého jednou dojde!

Vítkovický stratég přiznává část viny i Richardu Stehlíkovi, po jehož incidentu s Balaštíkem celá mela vypukla. Poté, co ho Balaštík sekl holí přes lýtka, se měl slovenský zadák podle Hadamczika ovládnout. „Stehlík se s tím samozřejmě mohl vypořádat jinak. Balaštík to ale vyprovokoval a pak utekl. Na každého ale podle mě jednou dojde,“ dává bývalý reprezentační trenér najevo, co si o Balaštíkově způsobu hry myslí. „Trest ve hře je pro mě absolutně nepochopitelný. Měli oba dostat trest do konce utkání, aby mohli příští utkání hrát,“ přidává.

Emoce na ledě navíc podle něj chtějí vidět i přítomní diváci. „Lidi mají rádi, když se na ledě něco stane. Žádají si to, musíme je taky něčím bavit. Hokejem i tímto. Leklé ryby na hřišti stejně nechcete. Ti hráči jsou ale pak trestáni tak, že do sebe pomalu ani nemůžou strčit,“ štve Hadamczika. Jedním dechem ale dodává, že pro trestání brutálních zákroků je všemi deseti. „Když někdo někoho sekne holí nebo ho jí píchne to respektuji.“ Situace ve Zlíně ale podle něj byla úplně odlišná. Hadamczik nechce, aby se z hokeje stal balet. „Hráči se jednou naser.., když to řeknu lidově, a my je za to trestáme? Kluci vezměte si rukavičky a hrajte trochu jinak,“ říká s ironií v hlase.

Rozhodčí Vampola je arogantní sr...

Ze všeho nejvíc ale na úterním utkání ve Zlíně vadí Hadamczikovi počínání trojice rozhodčích v čele s hlavním Vampolou, kteří zápas totálně nezvládli. „Tak nechutně arogantního rozhodčího jsem ještě neviděl. Na mezinárodní scéně když na rozhodčího mávnete a chováte se k němu slušně, vždy za vámi ke střídačce přijede a vysvětlí vám to. To Vampola odmítal. Poslal za námi čárového s tím, že se se mnou nemá o čem bavit. Není to o tom, že bych po nich chtěl, aby nám připískávali. Já jim chci být spíš nápomocný,“ vysvětluje.

Pro hlavního sudího Vampolu bylo úterní utkání jedním z prvních. Jako nováčkovi se mu proto snažil Hadamczik pomoci. „Před utkáním jsem mu slušně vykal a řekl mu, že mu chci pomoct,“ potvrzuje. Po skončení zápasu už to ale bylo úplně jiné. „Vždyť nám zkazil celý zápas, navíc vyřadil dva naše hráče ze sestavy. Po utkání jsem mu řekl: ´Už ti nemám proč vykat, pro mě jsi normální arogantní sráč.´ To říkám do slova a do písmene,“ byl Hadamczik vytočený na nejvyšší obrátky.

Jeho zloba padla i na čárové rozhodčí. Před začátkem sezóny jim bylo na semináři jasně řečeno, jak při hromadných šarvátkách postupovat. V úterý ve Zlíně tomu ale bylo úplně jinak. „Řeklo se, že když se dva poperou, čároví je mají nechat a hlídat spíše střídačku. Tihle se pletli všude možně a nevěděli co dělat.“ Průchod svým emocím nechal Hadmaczik i bezprostředně po zápase ve Zlíně. V kabině sudích, kde byl přítomný i šéf mužů v pruhovaném Halas, řekl naplno, co si myslí. „Dejte si pokutu dva tisíce, pak zase můžete pískat dál a otravovat lidem život,“ poodhaluje Hadamczik.

Murín je komediant, který to dělá léta

Z hlavního arbitra Vampoly, který před utkáním podle Hadamczika působil až neuvěřitelně sebejistě, se po skončení duelu stal uzlíček nervů. „Před zápasem byl hrdina, po něm se normálně rozsypal. Bude smutné, jestli mu Pavel Halas nedá minimálně pět zápasů stop.“ Šéf komise rozhodčích všem třem sudím pozastavil delegaci pro další utkání.

Ještě jeden sporný moment však nabídl zápas mezi Zlínem a Vítkovicemi. Hostující útočník Juraj Štefanka projel zlínským brankovištěm tak ostře, že domácí gólman Igor Murín padl k zemi. I tady ale neměl Vampola odvahu vylučovat. „Evidentní faul, ale nebylo to úmyslné,“ nevykrucoval se Hadamczik. Na chování zlínského gólmana, který je všeobecně znám svými teatrálními výstupy, mu vadilo něco jiného. „Když vidíte Murína, jak těžko se zvedá, pak mu někdo z našich hráčů něco řekne a zase si teatrálně lehne na led... Pak ho po utkání vidím, jak se směje od ucha k uchu... Prostě je to komediant, který tu komedii dělá už léta.“

Reklama

Související témata: