Hlavní obsah

Skrbek opouští Kladno s těžkým srdcem, v derniéře přihrál na dva góly

KLADNO

Když obránce Pavel Skrbek nastupoval za Kladno naposledy, propadl se tradiční klub z extraligy do nižší soutěže. To se psal rok 2002. Po šesti letech vyzrávání ve švédské lize oblékl kladenský dres znovu a mužstvo zatím nepoznalo hořkost porážky. Ovšem on musí rozjeté Kladno opustit a zamířit na sever, kde mu začne běžet platný kontrakt v týmu Skelleftea AIK. A bůhví, kdy se v Česku zase objeví.

Foto: Jan Tauber, HC GEUS OKNA Kladno

Obránce Pavel Skrbek v dresu Kladna.

Článek

Zatímco Petr Tenkrát totiž systém, kdy začíná sezónu doma a do Švédska míří až  po pár zápasech kvůli daňovým zákonům, praktikuje už podruhé za sebou, pro Skrbka to bylo poprvé a zřejmě naposledy. "Od příštího roku už mám normálně dvanáctiměsíční kontrakt, takže další tři roky jsem vázaný ve Švédsku," prohlásil Pavel Skrbek trochu zklamaně po pátečním zápase s Pardubicemi.

Není se co divit. Kladno šlape a Skrbek si rychle znovu osvojil domácí prostředí a tradiční české legrácky v kabině. "Je to něco úplně jiného. Vyrůstal jsem tu a jiná je taky česká nátura. Tady je větší legrace... Navíc jsme vyhráli pět zápasů z pěti a je to trochu zvláštní pocit. Ten tým mi bude chybět," rozplýval se urostlý a na ledě nekompromisní obránce.

Spoluhráči ho přemlouvali, aby zůstal

Kdyby to bylo v moci kladenského klubu, nejraději by si Skrbka nechali. "Spoluhráči mě přemlouvali už před sezónou abych tady zůstal. Ale já jim říkal, ať počkají na to, jak budu hrát, a uvidíme, jestli nezmění názor," smál se Skrbek, jenž se s kladenskou šatnou rozloučil parádně - proti Pardubicím přihrál na dvě branky. "U toho jednoho gólu to byla hlavně Patyho nahrávka. A při tom prvním? Spíš náhoda," odmítal pochvaly.

Při první gólové akci zápasu tečoval jeho střelu od modré Martin Frolík, ale nebylo jasné, zda Skrbek neskóroval sám. Dokonce i někteří spoluhráči už mu téměř gratulovali k dosažené brance. "Kdepak, já jsem tu teč dobře viděl. A vůbec mi to nevadí, já přece nejsem žádný střelec," mávl rukou.

Sever má rád, ale doma je doma

Původně se uvažovalo o tom, že by dres Kladna oblékl i v neděli v Českých Budějovicích, ale jeho švédský zaměstnavatel podobné úvahy zatrhl. Už v pondělí jej totiž Skelleftea chce nasadit do ligového duelu proti Linköpingu. "Já teda doufám, že nebudu muset nastoupit. Vždyť kolem půl páté odpoledne teprve přistanu na letišti a hned bych měl hrát," má z toho Skrbek těžkou hlavu.

Ve Švédsku působí od roku 2002, z toho pět let strávil v Lulee. Teď se přestěhoval jen o 120 kilometrů jižněji, takže z aklimatizace v novém týmu nemá obavy. "Myslím, že nebude problém. Přece jen jsem v té lize už šest let. A oni snad vědí, co ode mne mohou čekat," vykládal Skrbek, jenž nové angažmá probíral i s dalším exkladeňákem Liborem Procházkou, který v týmu odehrál předchozí sezónu.

Přesto, že už se ve Švédsku za ta léta zabydlel, na domov nikdy nezapomněl. "Ten sever je opravdu moc hezký. Je tam nádherně, rád tam jezdím... Ale vždycky jsem rád, když se vracím domů. Sice tam trávím osm měsíců z roku, ale doma jsem pořád tady. Nemyslím si, že bych chtěl ve Švédsku zůstat napořád," dodal Skrbek na závěr.

Reklama

Související témata: