Hlavní obsah

Sparta - Znojmo 2:1Ručinského premiérová trefa nastartovala sparťanský obrat proti Znojmu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Růžička 0 : 1
26. Ručinský 1 : 1
48. Černošek 2 : 1

Jan ŠkvorSport.cz

Hokejisté Sparty otočili v zápase 6. kola O2 extraligy proti Znojmu nepříznivě se vyvíjející skóre a zvítězili 2:1. Úlohu favorita začali Pražané plnit až v druhé třetině, po té první po matném výkonu prohrávali 0:1. Vítězný obrat nastartoval v 26. minutě Martin Ručinský, který se tak v letošní sezóně dočkal premiérové trefy.

Článek

Znojemští se na ledě Sparty museli obejít bez svého zraněného lídra Jiřího Dopity. Kouč Sparty Výborný stejně jako v Třinci ponechal na pravém křídle první formace mladého Látala, kanonýr Ton se přesunul do třetí lajny. Utkání začalo opatrně, na první šanci si diváci museli počkat až do konce šesté minuty. Chybnou rozehrávku v obranném pásmu Orlů zachytil Výborný, okamžitě poslal puk na Ručinského, který se zjevil úplně sám před Trvajem. Znojemský gólman ale fantastickým zákrokem udržel bezbrankový stav.

Znojmo postupem času vyrovnalo hru, domácí se do nadějných střeleckých dostávali jen sporadicky. K jedné jim znovu pomohla hostující obrana svou minelou. Mojžíš těžko pochopitelnou křížnou přihrávkou skrz obranné pásmo namazal Kratěnovi s Brošem, ty však vhodný moment ke střelbě prováhali. A tak, jak už to bývá, udeřilo z ničeho nic na druhé straně. Meidlovo nahození těsně před Pöpperlem chytře tečoval Martin Růžička a poslal svůj tým do vedení.

Do druhého dějství vstoupila Sparta aktivně, svého soupeře často svírala v obranném pásmu, což se jí záhy vyplatilo. Nejprve ještě neuspěli Podlešák s Kratěnou, v 26. minutě ale pomohla domácím ke srovnání přesilovka. Zmatků před Trvajem využil Ručinský, který ranou příklepem z mezikruží zaznamenal vůbec první trefu po návratu ze zámoří. Sparťané nepolevili, hned o minutu později upláchl znojemské obraně Podlešák, Trvaj si ale lehl na leda holí stačil najíždějícímu útočníkovi puk vypíchnout. "Průběh utkání potvrdil, že to bude velice náročné," pochválil hru Znojma sparťanský trenér František Výborný.

Znojmo se drželo scénáře z první třetiny - jedna šance během jedné dvacetiminutovky. Narozdíl od Růžičky ale Svoboda v 32. minutě neuspěl. Byla to ovšem jen výjimka, Pražané pak zase převzali iniciativu. Naráželi však na stoprocentně koncentrovaného Trvaje. Zuby si na něm postupně vymlátili Gulaši, Ton i Netík. V závěru druhé periody hrála Sparta více než minutu dvojnásobnou přesilovku, na kterou poslala hned pět útočníků. Ke gólu jí to však přesto nepomohlo, v největší šanci nedokázal z necelého metru dopravit puk za čáru Výborný.

Vítěznou branku obstaral Černošek

Při přesilovce Orlů na začátku třetí třetiny mohl přidat svůj druhý zásah Růžička, v ideální pozici ale minul. Ještě větší šanci "zazdil" hned vzápětí Selingr, na kterého zívala odkrytá klec, puk z jeho hole ji ale minul. Vyznamenal se i Pöpperle, Svobodovu pohotovou dorážku za svá záda nepustil. Znojmo si tak za pět minut třetí třetiny vytvořilo více šancí než v úvodních dvou dvacetiminutovkách.Spartě ale znovu pomohla početní výhoda.

Při Švrčkově vyloučení získal puk za pravým kruhem Černošek a jelikož Trvaj neměl šanci přes bránícího Štacha nic vidět, kotouč mu mezi betonami propadl do sítě. I další příležitosti domácích přicházeli výhradně v přesilovkách. Naděje Orlů na úspěch ale i nadále držel nad vodou Trvaj, nepřišli si na něj jak Kratěna, tak Netík. Hosté hráli poslední minutu přesilovou hru, odvolali i gólmana Trvaje, kýženého gólu se ale nedočkali. "Výhry si velice vážíme. Utkání totiž bylo vyrovnané až do konce," oddechl si Výborný. V podobném duchu hovořil i Václav Baďouček, asistent znojemského trenéra Rulíka. "Odevzdali jsme kvalitní výkon, Spartě jsme byli více než rovnocenným soupeřem.

Sparta Praha - Znojemští Orli 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Ručinský (Látal), 48. Černošek (Kratěna) - 16. M. Růžička (Meidl). Rozhodčí: Šindler - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0.
Sparta: Pöpperle - Černošek, Gulaši, L. Procházka, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik, Bolf - Látal, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Znojmo: Trvaj - Švrček, Bičánek, Štach, Mojžíš, Tesařík, Chvátal, Kotaška, J. Mrázek - Erat, R. Procházka, Selingr - J. Svoboda, Haman, Plášek - M. Růžička, Meidl, Demel - Kucharczyk, Čachotský, Beroun. Trenéři: Rulík a Baďouček.

Reklama

Související témata: