Hlavní obsah

Ručinský: Nejsem tu kvůli statistikám, z půstu jsem si hlavu nedělal

Třistatřicet minut a jedenáct vteřin. Tak dlouho trval střelecký půst Martina Ručinského po návratu z NHL do pražské Sparty. V zápase se Znojmem sice nejprve prováhal stoprocentní šanci, v druhé třetině ale v přesilovce Trvaje překonal. „Samozřejmě je dobré dát gól, ale hlavu jsem si z toho nedělal. Pro mě je spíš důležité, aby mužstvo vyhrávalo a já mu k tomu nějak dopomohl,“ vyprávěl Ručinský po zápase.

Foto: HC Sparta Praha

Martin Ručinský

Článek

Po sérii proher jste dvakrát v řadě zvítězili. Najeli jste tedy na novou sérii?

Všichni doufáme, že ano. Potřebovali jsme potvrdit dobrý výkon z Třince. Na Spartu každý přijede uvolněný s tím, že nemá co ztratit. Zápas se Znojmem ale nebyl jednoduchý, soupeř nehrál špatně. Vedoucí gól jim dodal sebevědomí. Jsme ale rádi, že jsme vyhráli. Tři body je přesně to, co jsme chtěli. Můžeme být spokojení.

Znojmo ale kousalo až do posledních vteřin, na výhru jste se pořádně nadřeli.

V lize není lehkých zápasů. Jestli si někdo myslí, že budeme každého metat? Tak to není. Liga je kvalitní.

Vy jste se po návratu do extraligy konečně trefil. Ulevilo se vám?

Samozřejmě je dobré dát gól, ale hlavu jsem si z toho nedělal. Pro mě je spíš důležité, aby mužstvo vyhrávalo a já mu k tomu nějak dopomohl. Chci, abychom na konci ten poslední zápas vyhráli. Nejsem tady kvůli nějakým osobním statistikám.

Nezačal jste být už trošku zoufalý? Na začátku zápasu s Orly jste se po přihrávce Výborného ocitl v ideální střelecké pozici, gól z toho ale nebyl.

Když to nejde, tak vám tam nespadne nic, ani vyložená šance. Někdy vám tam zase naopak spadne všechno. I z nemožného úhlu.

V první třetině jste nezahráli příliš dobře, obrat nastal až od druhé dvacetiminutovky. Proč?

První třetinu jsme nehráli dobře. Bylo to vlažné a soupeře jsme nechali zbytečně dýchat. To se nám přihodilo i v prvním domácím zápase s Libercem. Zapneme až potom a nějak to otočíme. Nevím, proč to tak je. Musíme se nad tím zamyslet.

Zápas se Znojmem jste rozhodli v přesilovkách, přesto jste, stejně jako na Slavii, prováhali dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Co tomu scházelo?

Šance tam byly. Až nám to tam začne padat, myslím, že budeme gólů dávat plno. Momentálně se na každé přesilovce hodně trápíme. I když jsme dvě proměnili. Všichni víme, že to není ono.

Trenéři se už v minulém kole v Třinci rozhodli pro změnu v sestavě. Petra Tona nahradil ve vaší první formaci mladík Martin Látal. Jak si novou spolupráci pochvalujete?

Už jsme byli v takové situaci, že se to muselo rozházet. Náš útok se trápil, góly jsme nedávali. Myslím, že změna pomohla i Petru Tonovi. Martin Látal k nám do lajny vnesl živou krev, hraje výborně. Dva zápasy jsme vyhráli, takže se to zatím osvědčuje. Síla se rozdělila do tří útoků, což není na škodu.

Jak se vám vlastně s Látalem hraje?

Je to mladý hladový kluk. Dostane se nyní více do hry a hraje fakt výborně. Má těžký potenciál, bojuje, umí dát i gól. Vedle takového centra, jako je David Výborný, vyroste ve výborného hokejistu.

Právě o elitním sparťanském útoku Ton - Výborný - Ručinský se hodně mluvilo a psalo. Neotravovalo vás už to trochu?

Abych vám řekl pravdu, noviny nečtu, soustředím se na svůj výkon. Samozřejmě vím, že na naší lajnu byl vyvíjen velký tlak. I proto je dobře, že nás rozdělili. Každá lajna teď může být ofenzivně nebezpečná.

V dosud odehraných kolech jste se několikrát ocitl na trestné lavici. Je posuzování nedovolených zákroků v Čechách o mnoho jiné než v zámoří?

Problém s tím nemám. Největší rozdíl je asi v tom, že v NHL se vůbec nesmí držet a hákovat. Všechno se tam píská. Zvednutí hokejky do úrovně pasu, když se jí dotkneš hráče? Faul! Tady se fauly hokejkou nepískají. Ale přizpůsobím se. V tom nevidím problém. Rozhodčími se rozhodně zabývat nebudu, svých problémů mám dost. Také to kolikrát v zápase nemají lehké.

Reklama

Související témata: