Hlavní obsah

Každý vidí, že nehrajeme dobře, říká Ručinský o sparťanské krizi

Jan ŠkvorSport.cz

Podruhé po svém návratu do extraligy nastoupil Martin Ručinský proti svému mateřskému klubu. V závěru druhé třetiny dokonce Litvínovu vstřelil branku, kterou v tu dobu srovnával stav na 1:1. Radost z trefy ale necítil. Sparta potřetí za sebou prohrála a utápí se v herní krizi. „Každý vidí, že nehrajeme dobře. Děláme základní chyby, které bychom dělat neměli,“ přiznal sebekriticky sedmatřicetiletý útočník.

Článek

Po zápase v Litvínově jste říkal, že jste se na ledě z nejrůznějších důvodů necítil dobře. Jak tomu bylo v neděli, kdy jste Chemiky přivítali doma?

Nemůžu říct, že by to bylo jako kterýkoliv jiný zápas. Ten náboj tam proti Litvínovu je. Už to ale bylo o sto procent lepší než v prvním kole. I proto, že se hrálo v Praze.

Přesto na vás litvínovští fanoušci pískali a pokřikovali. Vnímal jste to?

Vůbec. Soustředil jsem se na hru. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům za podporu, kterou nám tady vytvářejí. Jsou úžasní.

Právě sparťanští příznivci popichovali ty litvínovské různými transparenty, které měly spojitost s vaší osobou. Všiml jste si jich?

Ten transparent jsem viděl. Bylo to ale uprostřed hry, tak jsem se tím moc nezabýval. Snažil jsem se soustředit na samotný zápas.

Sám říkáte, že fanoušky máte prozatím na své straně. Dokážete si ale představit, jak by to vypadalo, kdyby se i oni k vám otočili zády? Tak, jak se to nyní děje u fotbalové Sparty?

Bylo by to nepříjemné, nedokážu si to představit. Zatím jsou ale výborní, za což jim patří absolutorium. Kulisa při domácích zápasech je díky nim skvělá. Teď už je jen nás, abychom se jim nějakým způsobem odvděčili a začali hrát dobře.

Sparta mívá každoročně „podzimní krizi“. Myslíte, že se letos dostavila už nyní? V posledních třech zápasech jste vyšli bodově naprázdno...

Hlavně bych neřekl, že to je jen o těch třech zápasech. Je to vyústění delší doby. Každý vidí, že nehrajeme dobře. Musíme se nad tím zamyslet a dát se do kupy.

Většina týmu z předku tabulky zažila zápas, ve kterém by dala třeba šest sedm gólů. Ne tak Sparta. Zvedlo by takovéto utkání týmu hodně sebevědomí?

Je pravda, že gólů dáváme docela málo. Pořád tomu něco chybí. Děláme chyby, které soupeř potrestá gólem. My se na ně naopak nadřeme.

Spartě se příliš nedaří ani přesilovky. Proti Litvínovu jste hráli přes dvě minuty pět na tři, vyprodukovali jste jedinou střelu. To už je k zamyšlení, ne?

Přesilovky jsou naší Achillovou patou. Nepsané pravidlo je, že když nedáš gól v pět na tři, nemůžeš vyhrát zápas. To se dneska, bohužel, potvrdilo. Na tréninku nám přitom přesilovky jdou. Pak ale přijde zápas a jako bychom byli svázaní.

Soupeř naopak dvojnásobnou početní převahu využil hned po sedmi vteřinách. Co v té chvíli hráči prolétne hlavou?

Že jsme blbci.

I přesto jste ještě necelých sedm minut před koncem vedli o gól. Kde nastala chyba, že jste zápas nedotáhli do vítězného konce?

Děláme základní chyby, které bychom dělat neměli. Možná je to až přemíra snahy, jak moc chceme. Nevím... Nejhorší na tom je, že soupeř každou naši chybu potrestá.

Vy jste se poprvé v mistrovském zápase trefil proti mateřskému týmu? Co jste v ten moment cítil?

Vůbec nic. Jen že jsme vyrovnali zápas.

Co plánujete dál? Sednete si v kabině a hlasitě si současnou situaci vyříkáte?

Samozřejmě si k tomu něco řekneme. Musíme se dát dohromady a zvednout se.

Reklama

Související témata: