Hlavní obsah

Pešán: Na radikální změny není prostor, je potřeba změnit myšlení

PRAHA

Žádné dramatické změny v kádru ani v herním stylu, ale práce na zlepšení psychické pohody v týmu a zvýšení sebevědomí jednotlivých hráčů. To jsou hlavní cíle, které si stanovil nový trenér hokejistů extraligového Liberce Filip Pešán. Teprve třicetiletý kouč ve středu převzal tým po odvolaném Dušanu Gregorovi.

Článek

"Prostor na radikální změny a řezy mančaftem není. Měnit herní styl a systém se během jednoho tréninku taky nedá. Co se dá změnit, je myšlení hráčů, sebevědomí," řekl nejmladší hlavní trenér v historii extraligy. "My se budeme snažit tým povzbudit. Jsem si jistý, že je natolik silný, že by se s tím měl poprat," uvedl Pešán.

Momentálně neplánuje ani žádné velké změny ve složení jednotlivých formací. Liberec čeká už ve čtvrtek zápas 18. kola v Mladé Boleslavi. "Prostor na změny formací bude po návratu rekonvalescentů zpět do sestavy. Dá se na tom pracovat i během utkání. Teď pro to ale není prostor, už s ohledem na nacvičené přesilovkové vzorce. To, co se mi nebude líbit, budeme za pochodu měnit," podotkl.

Překvapivou zprávu, že převezme tým po Gregorovi, se dosavadní trenér juniorů Liberce, jenž má na starosti i tamní sportovní centrum mládeže, dozvěděl v úterý večer. "Během několika desítek minut se s manažerem klubu dohodlo, že je to ta jediná správná varianta, jak klubu pomoci," řekl.

Změna nečekaná nebyla

S ohledem na to, že ambiciózní klub je až jedenáctý v tabulce, podle něj změna na trenérském postu nečekaná nebyla. "V současné situaci to byl dle mého názoru nevyhnutelný krok. Pan Gregor s mančaftem pracoval velmi kvalitně, ale v současné chvíli už musela přijít radikální změna. A že přišla v mojí osobě, je rozhodnutí klubu. Já jsem za tu nabídku vděčný a budu se snažit splnit úkoly, které jsou zadané," podotkl Pešán.

Bývalý liberecký hokejista s týmem vybojoval v roce 2002 postup do extraligy, ale poté dal přednost studiu před hráčskou kariérou. Svůj nízký věk za handicap nepovažuje. Své jmenování do funkce bere spíš jako ocenění práce, kterou v klubu vykonává.

"Hlavně je to důkaz víry vedení klubu v moje schopnosti. Pozitivně to kvituju a budu se snažit je naplnit," uvedl trenér, jenž má za sebou roční působení v Kanadě. V sezoně 2006/07 působil jako hrající kouč v univerzitní soutěži. Dvakrát startoval i na univerziádě. V roce 2005 jako hráč, o rok později jako asistent trenéra.

Pešán v libereckém klubu působí i jako asistent generálního manažera. Tuto funkci by chtěl zastávat nadále a má v úmyslu podílet se na fungování mládeže Bílých Tygrů. "Určitě bych chtěl mít co do činění s mládeží, protože je to proces, který není ukončený. Transformace mládeže v našem klubu je v běhu. Nechtěl bych z toho teď vyskakovat. Jsou to spojené nádoby. Stejně jako bych chtěl být v kontaktu s farmou v Benátkách," dodal.

Reklama

Související témata: