Hlavní obsah

Ujčík ví, proč se Vítkovicím daří. Hra má řád

OSTRAVA

Vítkovický hokejový tým si užívá první místo v extraligové tabulce. „Po nevydařených posledních sezónách je to parádní pocit,“ říká zkušená opora Viktor Ujčík. „Vyhráváme a ke třem bodů, nebo alespoň ke dvěma, se protlačíme i v zápasech, v nichž se nám zrovna nedaří,“ pochvaluje si.

Foto: Archiv

Viktor Ujčík

Článek

Úterní domácí předehrávka 24. kola měla pro Vítkovice obzvláště silný náboj. „Chtěli jsme stůj co stůj Kladno porazit, abychom v neděli přijeli na Spartu jako první tým extraligy,“ uvedl šestatřicetiletý útočník. Vítkovice rozdrtily unavené Kladno čtyřmi góly ve druhé třetině a výsledkem 6:1 si vylepšily brankové skóre.

Co je příčinou, že Vítkovicím se letos tak daří? I v loňské sezóně přece měly velmi dobré mužstvo s vysokými, ale zhola nenaplněnými ambicemi. Viktor Ujčík je pamětníkem posledních špatných sezón a rozdíl vidí jasně.

Ujčík: Příčin je víc

„Příčina výrazného zlepšení není jedna, sešlo se více věcí dohromady. Současné mužstvo má pevný herní řád, drží se určené taktiky a plní úkoly, které stanovili trenéři. Dělají se rozbory soupeřů. Jak kdo hraje a co hraje. To je velice důležité zejména na začátku sezóny. Protože v tomto směru bylo všechno poctivé, start nám vyšel. Bez kázně a dodržování úkolů se dneska hokej hrát nedá. Říct si hoši jdeme na ně, je málo.“

Vítkovice bodují, i když jsou na marodce opory. Například dlouho se léčil Václav Varaďa, v posledních utkáních chyběl Róbert Petrovický, jenž se už do hry vrátil, ale stále chybějí Roman Šimíček a Pavel Trnka. „Mladí hráči, kteří za ně zaskakují, to zvládají bojovností, ale především přesně vědí, co mají hrát, jak si mají počínat. Dostanou konkrétní úkoly. A to se vyplácí,“ vysvětlil Ujčík.

Loni Vítkovice tápaly a nabíraly ztrátu. Když přišel k týmu trenér Bokroš, povedla se série úspěšných výsledků, ale na účast alespoň v předkole play-off to bylo málo. „Tehdy jsme za měsíc získali, myslím, 21 bodů, což byl super výsledek, ale pořád jsme se motali kolem devátého desátého místa. Nahoru bylo pořád daleko, což působilo hrozně depresivně,“ zavzpomínal Ujčík a hned se vrátil do reality: „Teď je nám dobře a chceme, aby to tak vydrželo co nejdéle. Nejlépe až do konce sezóny.“

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec