Hlavní obsah

Vampola: Nabídka Ufy se nedala odmítnout, Plzeň mi nic nedluží

PRAHA/PLZEŇ

Špičkové nové angažmá na jedné straně a smutek z odchodu z hokejové Plzně, která mu přirostla k srdci, na straně druhé. Tak se cítí útočník Petr Vampola, jenž přestoupil do ruského celku Salavat Julajev Ufa v Kontinentální lize. Vyhlédl si ho bohatý klub a nabídl bezkonkurenční angažmá, které se nedalo odmítnout. "Taková nabídka by se už neopakovala," přiznává Vampola v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jak se přestup do Ufy seběhl?

Ufa měla zájem už delší dobu, sledovala mě již od minulého roku. Nyní jednání nabrala konkrétní podobu a přišla nabídka, která se nedala odmítnout. Byla pro mne hrozně zajímavá, takže jsem chtěl jít pryč a zkusit to, i když se mi na druhou stranu z Plzně nechtělo. Taková nabídka se může těžko opakovat.

Myslíte hlavně finanční stránku?

Určitě. Ale i hokejově se posunu dál. Finance jsou však také velmi důležité.

Jak dlouho jste zvažoval odchod?

Když nabídka nebyla konkrétní, tak jsem přestup nijak neřešil a hrál normálně za Plzeň. Nedokážu říct, jak to bylo dlouho, ale na nové angažmá se těším.

Souvisí váš odchod s finančními problémy v plzeňském klubu ohledně výplat?

Určitě ne. Kdyby nepřišla nabídka z Ruska, tak bych v Plzni určitě zůstal, protože jak hokejově, tak osobně jsem tu spokojený. Za sebe mohu říct, že Plzeň mi nic nedluží a jsem s nimi finančně srovnaný.

Co na odchod říká rodina, přítelkyně a příbuzní?

Rodiče jsou spokojení, protože byl můj sen posunout se do špičkové evropské ligy. Navíc po vytvoření Kontinentální ligy tam hraje řada vynikajících hokejistů. Samozřejmě i přítelkyně mně angažmá přeje, ale na druhou stranu je smutná, protože v Plzni studuje vysokou školu a bude muset v Čechách zůstat. Budeme muset být nějaký čas bez sebe, ale určitě to zvládneme.

Jak se těšíte na své budoucí spoluhráče?

Proti Michalu Mikeskovi jsem hrál v extralize, takže se trochu známe. On je z Třebíče a já ze Ždáru nad Sázavou. S Mírou Blaťákem jsem hrál v juniorských výběrech, takže se známe také celkem dobře a Leoš Čermák působil tři roky v Liberci a jsme kamarádi. Myslím, že to bude v pohodě a kluci mně pomůžou.

Dostal jste třeba nějaké reference od Josefa Straky?

S Pepu se moc neznám, protože jsem ho v Plzni nezažil. Ale bavil jsem se s ostatníma klukama, co hrají KHL a říkali mi různé informace.

Co vám řekli zajímavého?

Že liga je hodně kvalitní, hraje se výborný hokej a podmínky jsou na dobré úrovni. Nemusím prý mít z ničeho strach.

Ufa postoupila do dalších bojů v Lize mistrů, byl to další důvod proč do Salavatu?

Samozřejmě, ale nevím stoprocentně, jestli budu moci Ligu mistrů hrát. Pokud ano, tak se na příležitost moc těším, protože se v ní potkávají nejlepší týmy Evropy a určitě bude mít vysokou kvalitu.

Přemýšlíte, že byste se do Plzně někdy vrátil?

V Rusku jsem podepsal na tři roky, ale uvidím, jak tam budu dlouho. Každopádně pokud bych se vracel, tak bych Plzeň upřednostnil před jinými týmy. Plzeň mi přirostla k srdci.

Nelákalo vás třeba letos vyhrát s Plzní titul, když je v týmu Martin Straka?

Rozhodování bylo těžké. Nabídka byla tak lukrativní, že se nedala odmítnout. Nevím jestli bohužel nebo bohudík, ale byla moc zajímavá. Taková nabídka nemusí už nikdy přijít, protože Ufa je top mančaft v Evropě a na moje místo čeká dalších x stovek hráčů. Bylo by nesmyslné nabídku odmítnout.

Nebojíte se o místo v sestavě, když je Ufa tak špičkový klub?

Rozhodně bude velká tlačenice o místo v sestavě, ale jsem na to připravený, protože jsme zvyklý bojovat. Z toho strach nemám. Je to o tom, zda hokejista přesvědčí trenéra, že kvality má, a já věřím, že na to mám!

S trenérem Sergejem Michajlovem jste před tím nebyl v kontaktu?

Neumím ani slovíčko rusky, takže jsem s nikým v kontaktu nebyl (smích).

Takže se asi přibalíte slovník, že?

Přítelkyně mi ho dnes koupila. Budu v Rusku bojovat pomocí slovníku...

S Jaromírem Jágrem už jste si volali?

(smích) Nevolali, na reprezentačním srazu jsem ho potkal poprvé v životě a párkrát se pozdravili a prohodili několik slov. Teď budeme soupeřit proti sobě. Ale v KHL je i řada dalších výborných hráčů a bude to pro mne velká zkušenost.

Reklama