Hlavní obsah

Extraliga je v polovině a tabulka je pro mnohé překvapením

PRAHA

Předsezónní prognózy odborníků a novinářů dostávají v polovině hokejové extraligy na frak. Že budou v čele Vítkovice, asi věřili jen pravověrní fanoušci týmu z Ostravy, zatímco příznivci jihočeského hokeje už několik týdnů jen nevěřícně kroutí hlavou nad postavením "svého" Mountfieldu na úplném chvostu tabulky. Nenaplnily se ani očekávání hvězdnými hráči napěchované Sparty.

Článek

Podle jmen, která Sparta před sezónou přilákala do svého kádru, se zdálo, že nebude mít v extralize konkurenci. Jenže ani jména jako Výborný, Ručinský, nebo Broš nezaručila jasná vítězství rozdílem třídy. Pražané se trápili, na začátku října si prošli sérií pěti porážek v řadě, a marně čekají na delší šňůru vítězství. Na domácím ledě vyhráli v normální hrací době jen šestkrát.

Pro Hadamczika musí být postavení Vítkovic satisfakcí

Lídrem soutěže jsou Vítkovice, které v posledních dvou sezónách nedokázaly postoupit ani do play-off. Před sezónou ale uchopil kormidlo týmu bývalý kouč reprezentace Alois Hadamczik a vede svoji posádku ke světlým zítřkům. Ostravanům se zatím vyhýbají výpadky a kralují doma, kde prohráli jen dvakrát, z toho jednou až po samostatných nájezdech.

Mužstvo má na kontě nejméně obdržených branek a oba brankáři Marek Pinc a Jakub Štěpánek drží své brankové průměry pod číslem 2,4 obdrženého gólu na zápas. Sice se obecně neočekávalo, že by se Vítkovice i třetí rok po sobě potácely v druhé polovině tabulky, ale na jejich vedení myslel málokdo. O to sladší pocit to musí být pro Hadamczika, často kritizovaného za práci u národního týmu.

Litvínov letos venku kraluje

Jeho nástupce u reprezentace Vladimír Růžička měl se Slavií do sezóny skvělý start, když sešívaní vyhráli prvních osm zápasů. Dlouhou dobu také poslední mistr kraloval tabulce. Možná ale hráče trochu vysílilo jejich výtečné vystupování v Lize mistrů, kde mají šanci postoupit do semifinále. Každopádně se ale neustále drží v popředí tabulky, nyní jsou třetí.

Kromě Vítkovic se před slávisty dostal také Litvínov, slavící 50 let své existence. Zatímco loni se "Chemici" pořádně nadřeli na každou výhru venku, letos jsou v tomto ohledu nejlepší ze všech. Z kluzišť soupeřů odjížděli jako poražení pouze ve čtyřech případech. A když s nimi domácí týmy uhrály remízu po základní části, v nastavení se z vítězství radovali pokaždé Severočeši.

Plzeň střílí, Budějovice se trápí

Znovuzrození zažívají také v Plzni. Pokud by spolek kolem Martina Straky pokračoval ve stejných výkonech, tak by si zajistil po základní části jistotu účasti v play-off a to rovnou ve čtvrtfinále, které se v západočeské metropoli hrálo naposledy před čtyřmi lety. Týmu zatím vychází snaha protivníky přestřílet. Konta soupeřů zatížil nejvyšším počtem gólů a není divu, že první tři příčky kanadského bodování okupují jeho hráči.

Zatímco postavení nováčka z Mladé Boleslavi na chvostu tabulky se očekávalo, České Budějovice svými výkony po právu zasluhují poslední příčku. Vítěz základní části z předchozí sezóny jde pod novým koučem Ernestem Bokrošem od jedné porážky ke druhé a nasbíral všehovšudy jen deset výher. Fanoušci i proto už několikrát žádali Bokrošovu hlavu, ale vedení za svým koučem i nadále stojí.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec