Hlavní obsah

Hokej v Plzni tradičně provází sprška vulgarit z hlediště

PLZEŇ

Fanoušci hokejistů Plzně se opět předvedli v tradičním světle. Také proti pražské Spartě vydržel početný kotel přívrženců modrobílých barev skandovat celý zápas a prodlevami byly pouze přestávky mezi třetinami. Co do hlasitosti, výdrže a neúnavné podpory svého týmu patří plzeňské publikum bezesporu ke špičce. Má to však háček - jednoznačně totiž kraluje také ve vulgaritách.

Článek

Úvodní pokřiky "Bijte Spartu" či "Pražský k..., to jste vy" byly spíše jen na rozehřátí. Plzeňští záhy přitvrdili: "Co je nejkrásnější? Mrtvej sparťan!"

Fanoušci ambiciózních Západočechů sice občas podpoří svůj tým pokřiky "Keramika Plzeň" či "Modrobílá Škodovka", jenže drtivá většina jejich energie a namáhání hlasivek nesměřuje k domácím hráčům, ale ke všem okolo, ať už jsou to fanoušci soupeře, jeho hráči a trenéři nebo rozhodčí. Když na hostujícího brankáře míří loudavý kotouč, okamžitě se na jeho adresu ozve sprška jedovatostí a nadávek.

V Plzni už přitom tento dlouhodobý kolorit málokoho překvapuje. "Ty diváci jsou samozřejmě skvělý, je to hokej a jsou to emoce. Lidé to tu strašně prožívají, dýchají s týmem a je těžký se na ně zlobit. Vím, že to tam nepatří, ale i je chápu. Já když jsem naštvanej, tak taky fláknu hokejkou. Oni mají tento způsob, který však není úplně nejlepší," řekl ČTK domácí útočník Jakub Šindel.

Vulgarity se snášely i na adresu rozhodčích

A protože sudí Hodek také nepískal podle představ fanoušků, čím dál více výhružných slov mířilo i k němu. Hlavní rozhodčí se tak mohl mimo jiné dozvědět, co si domácí fandové myslí o členech jeho rodiny, nebo že bude viset, a na závěr přišel chorál "Hodku, my tě dneska zabijem!"

Právě Hodkovi přitom mohli diváci poděkovat, že duel neukončil předčasně poté, co se na led v 52. minutě snesla směsice odpadků, z nichž hodně nebezpečné byly především mnohdy nejen poloprázdné plastové lahve. "To prostě do hokeje nepatří. Nepřidá to ani nám, ani nikomu jinému. Je to navíc zdržení, člověk vypadne z tempa a na druhou stranu je to fakt nebezpečný. Chápu třeba, že jsou nespokojení, ale tohle by tam nemělo patřit," prohlásil Šindel.

Hostující Sparta zjevně věděla, do čeho jde a na co se má připravit. "Tady jsme na to prostředí už zvyklí, že tady na nás každej nadává, plive a něco hází, takže to pro nás už tak velký extrém nebyl," řekl na tiskové konferenci asistent trenéra Marian Jelínek.

Vykoukal: Ti lidé mají IQ houpacího koně

Útočník Sparty Michal Broš si oddechl, že ho nic z hlediště netrefilo. "Akorát jsem se lekl, když nám jedna láhev spadla na střídačku, to byla celkem rána. Taky tam přistál klobouk, prostě bláznivý," řekl Broš. Láhev přitom dopadla na střídačku Pražanů jen kvůli tomu, že domácí pořadatelka otočená do hlediště v poslední možný moment uhnula před projektilem mířícím přesně na její hlavu."

Co si pamatuju, tak tady to je vždycky tak. Pokud tady vedeme a vítězíme, tak ti diváci na to takhle reagují pokaždé. Už mi to ani nepřijde jako nějakej extra vyhrocenej zápas. Minule jsme tady dostali nářez, tak to byli spokojení, ale jakmile nejsou, tak reagují takhle, takže mě to ani nepřekvapilo," doplnil Broš.

Obránce Sparty Jiří Vykoukal si ve vzteku nebral servítky. "To jsou lidé s IQ houpacího koně. Vzkazuji tomu, kdo hodil tu flašku, že to je debil, protože stát se může cokoliv a nejenom nám, ale rozhodčím, lidem ve spodních řadách, kde může sedět nějaké dítě. Ty lidi tam přece nemají helmy a flaška na led nemusí doletět," prohlásil rozzlobený Vykoukal.

Reklama

Související témata: