Hlavní obsah

Č.Budějovice - Sparta 1:2Ton zajistil Spartě výhru v prodloužení na ledě Českých Budějovic

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Mrňa 0 : 1
52. Huml 1 : 1
61. Ton 1 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté pražské Sparty vyhráli ve 35. kole extraligy na ledě Českých Budějovic 2:1 v prodloužení, když zápas rozhodl v 62. minutě Petr Ton. Jihočeši tak prohráli druhé utkání doma za sebou, celkově třetí, a klesli na předposlední místo tabulky. Sparta je naopak už druhá.

Článek

Zápas zahájil čestným buly Vladimír Caldr, jehož dres s číslem 19 byl slavnostně zavěšen pod stropem Budvar arény. Trenér domácích Bokroš se rozhodl opět nasadit jen tři formace, do kterých se ale nevešla jedna z hlavních letních posil Duda. Jeho svěřenci začali svižně, ale jejich útočná aktivita ale vyšla na prázdno.

Hudec zblízka přestřelil, Gulaš se hbitě proháčkoval před branku, ale Pöpperle jeho střelu vyrazil. Stoprocentní příležitost spálil obránce Frolo, jenž nabruslil na Gulašovu přihrávku zpoza sparťanské svatyně, ale jeho rána za brankovou čáru neprošla. Postupně se osmělovali také hosté. První větší šanci, kterou měl v deváté minutě Kratěna, ještě Kovář vykryl, ale když v 15. minutě propadl ve středím pásmu Gřegořek, dopadlo sparťanské přečíslení pro Jihočechy podstatně hůř. Mrňa s Kafkou jeli dva na jednoho a Mrňa místo očekávané přihrávky zvolil střelu švihem, kterou obránce Sičák nechtěně přesměroval za Kovářova záda.

Do druhého dějství vletěli živěji Pražané. Kovářovu lapačku prověřil Kratěna, před brankovištěm nebezpečně dotíral Výborný. Po neúspěšném zakončení Langhammera se domácí vymanili z tlaku a Gulaš z levého křídla napálil boční konstrukci Pöpperleho klece. Ke střele od modré se odhodlal Gřegořek. Hra se potom rozdrobila několika vyloučeními, další výraznou příležitost měl až ve 35. minutě Hromas, jehož společnou akci s Podlešákem zastavila Kovářova lapačka.

Pořádné horko v obranné zóně Budějovic nastalo při trestu Kotrly, kdy druhý gól visel doslova na vlásku. Neujala se však bomba Gulašiho od modré čáry, ani Netíkův pokus v těsné blízkosti branky. Ve 44. minutě zle zatápěl hostující obraně rtuťovitý Gulaš, jehož střela skončila na brankářových betonech, ale vynutil si alespoň faul obránce Vykoukala. Během přesilovky se však Jihočeši zmohli na jedinou kloudnou střelu, kterou vyslal z dálky Vydarený.

Hosté přežili bez úhony také následující oslabení, když byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. V urputné bitvě měli stále navrch obránci Sparty nad útočníky Budějovic, přesto se vyprodaná hala dočkala vyrovnání. Po chybě Ptáčka na útočné modré se kotouče zmocnil Hudec, zatáhl akci po levé straně a jeho křížnou přihrávku v pádu střelou bez přípravy proměnil v první gól domácích Huml. Budějovičtí poté promarnili přesilovku, v níž měl jedinou šanci Vydarený. V závěru se pokoušel o zakončení Melichárek, na druhé straně Výborný a Kratěna, ale tříbodové rozhodnutí nepadlo.

V prodloužení trefil druhý bod pro Spartu ranou z voleje Ton právě ve chvíli, kdy se z trestné lavice vracel domácí Poživil.

Mountfield České Budějovice - Sparta Praha 1:2 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 53. Huml (M. Hudec, Gřegořek) - 15. Mrňa (Kafka, Vykoukal), 62. Ton (Vykoukal). Rozhodčí: Mikula - Bryška, Chytil. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 6421 (vyprodáno).
České Budějovice: Jakub Kovář - Poživil, Gřegořek, Sičák, Vydarený, Frolo, Jareš - Melichárek, Huml, M. Hudec - Kůrka, L. Květoň (42. Hřebejk), Kotrla - Gulaš, Vak, Veselý. Trenéři: Bokroš a Tlačil.
Sparta: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek, Jerofejevs - Netík, D. Výborný, Kratěna - Ton, Langhammer, Koreis - Látal, Podlešák, Hromas - Mrňa, Hrdel, Kafka. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Reklama

Související témata: