Hlavní obsah

Liberec sráží školácké chyby, dělají je i ti nejzkušenější hráči

Jan ŠkvorSport.cz

Ta písnička jakoby se přehrávala znovu a znovu. Hokejisté Liberce po většinu zápasu nehrají špatně, série obrovských individuálních chyb v krátkém časovém úseku jim ale sebere naději na bodový zisk. Nejinak tomu bylo v úterním duelu na Slavii, kdy během jedenácti minut druhé třetiny inkasovali všechny čtyři góly. Chyb se naneštěstí pro Tygry nedokáží vyvarovat ani zkušení tahouni, v Praze se něco podobného přihodilo Jaroslavu Modrému.

Článek

Začíná druhá třetina, do které Liberec vstupuje ve čtyřech hráčích, na trestné lavici totiž sedí Boris Žabka. Z druhé části uběhne teprve šest vteřin, když se Jaroslav Modrý snaží vyhodit puk z obranného pásma. Provede to ovšem tak nešťastně, že jej pošle mezi diváky do hlediště, za což s dvouminutovým trestem za zdržování hry míří usednout k Žabkovi. Severočeši sice dvojnásobné oslabení ubrání, jakmile ale Žabka skáče na led, slávista Červenka otevírá skóre.

„Školácká chyba. To je neomluvitelné,“ vrátil se liberecký trenér Filip Pešán k selhání zkušeného Modrého. Samotný obránce se po utkání nevykrucoval a k celé situaci se postavil jako chlap. „Je to moje chyba, takových se musím vyvarovat. Stálo nás to první gól a hodně to ovlivnilo atmosféru na střídačce.“ Z hlediště nebylo zcela průkazné, jestli Modrý vyhazoval puk ještě z obranného pásma, nebo se již dostal do střední třetiny. Ani na toto se ale Modrý nevymlouval. „Rozhodčí si myslel, že jsem byl u nás ve třetině, tak mě vyloučil. Z přemíry snahy, kdy jsem chtěl vystřelit puk až za bránu, jsem ho vyhodil mimo,“ kál se obránce, který odehrál mnoho sezón v NHL.

Modrý: Lídři musí najít cestu

Právě individuální selhání jsou podle trenéra Pešána tím faktorem, který Severočechy pravidelně připravuje o bodový zisk. „Potýkáme se s obrovským množstvím fatálních a triviálních individuálních chyb,“ zlobí se na své svěřence. Modrý navíc přiznává, že po první hrubce sebevědomí týmu rapidně padá. „Jsme totiž v situaci, že když se stane něco negativního, chvíli nám trvá, než se z toho otřepeme. Přestaneme hrát, jsme opaření.“

Na Slavii se téměř do detailu opakoval scénář z předchozího domácího zápasu Tygrů proti Plzni. Soupeř pokaždé vedl 4:1, Liberec vždy dokázal snížit na 3:4, na vyrovnání ale ani jednou už nedosáhl. „Jasně že na atmosféře a sebevědomí nepřidá, když prohrajete takhle těsně. Musíme se na to koukat z pozitivní stránky. Tedy že jsme před třetí třetinou nic nevzdali. Udělali jsme všechno, byli jsme blízko. Alespoň máme na čem budovat,“ snaží se Modrý najít pozitiva.

Důvodem k zamyšlení je hra Severočechů ve druhých třetinách. S Plzní prohra 0:3, na Slavii Liberec v prostřední části inkasoval všechny čtyři branky. „Hluchá část ve druhé třetině nás stála body. Kdybych na to měl klíč, tak bych vám odpověděl. Lídři, jako jsem já, musí najít cestu, zburcovat tým. Dostáváme blbé góly, které nás stojí zápas. Je to pořád dokola. Plno dřiny, kterou odvedeme za 40 minut, pak nedokážeme zužitkovat,“ nedokáže Modrý odpovědět, proč Liberec potkávají v druhé dvacetiminutovce výpadky.

Reklama

Související témata: