Hlavní obsah

Slavia si hladce poradila s bezzubým Kladnem

PRAHA

Hokejová Slavia je z krize definitivně venku. V utkání 38. kola O2 extraligy porazil Růžičkův tým Kladno 5:1 a připsal si již čtvrtou výhru v řadě. Na tříbodovém zisku měl značný podíl Tomáš Micka, jenž si za gól a dvě asistence připsal tři body. Kladno si za svůj mdlý a bojácný výkon body nezasloužilo, od vyšího přídělu ho uchránil jen brankář Kopřiva.

Článek

Prvního gólu se domácí fanoušci dočkali už po pětašedesáti vteřinách. Bednář prostrčil puk mezi dvěma bránícími hráči na najíždějícího Sklenáře, který zamířil přesně k tyči. V páté minutě pálil okamžitě po buly Špelda, Kopřiva přes chumel těl před sebou vůbec nic neviděl. Těsně před ním navíc změnil dráhu letu chytrou tečí Micka a Pražané vedli už o dva góly.

Slavii rychlé dvě trefy uklidnily, hrála naprosto uvolněně. Ideálně to dokumentovala Beránkova parádní stahovačka proti Trončinskému, kterou obecenstvo odměnilo potleskem. V třinácté minutě zastavil slávistickou kombinaci na brankové čáře až výtečným skluzemKopřiva.

Kolaříkův zákrok na Hornu oceněn aplausem

I on byl ale o pouhou minutu později krátký na Novákovu dělovku. Slávistický obránce si při přesilovce sjel na vrchol pravého kruhu a propálil vše, co mu stálo v cestě. To navíc ještě Kladno uchránil Drtina, který zblízka netrefil odkrytou klec. Středočeši se za celou první třetinu nedostali k vážnější šanci, Neruda se v slávistické brance snad ani nemohl zpotit.

V úvodu druhé části si mohutný aplaus vysloužil domácí zadák Kolařík, který přišpendlil Hornu na mantinel tak důrazně, že kladenský útočník skončil až na slávistické střídačce. V 26. minutě se zjevil zcela sám před Nerudou Kalla, v tutovce ale nastřelil jen gólmanovu vyrážečku. Kladno se alespoň na chvíli probudilo, do příležitostí se ovšem i nadále dostávalo jen zřídka.

Čestný úspěch Kladna zaznamenal Horna

To Kopřiva se měl co ohánět, jeho pozornost prověřili Červenka se Špeldou, Kadlecova dělovka příklepem skončila na brankářových betonech. V 35. minutě přelstil Bednář hned tři protihráče, proti jeho ráně máchl Kopřiva reflexivně lapačkou a kotouč do ní schoval. Na druhé straně se mohlo radovat z první branky Kladno, Kolařík ale v poslední chvíli posunul klec, za což si sice vysloužil dvouminutový trest, čisté konto ale Nerudovi zachránil.

V 42. minutě se do brejku dvou na jednoho dostali Micka s Kraftem a ex-karlovarský útočník střelou nad Kopřivovu lapačku vymetl pavučinky v levém horním rohu branky. O pět minut později se navíc Slavia radovala popáté. Červenka dotlačil puk za čáru, platnost branky sudí potvrdil až po pětiminutové konzultaci s kolegou u videa.

Kladno se čestného úspěchu dočkalo hned vzápětí, střelou z první pokořil Nerudu Horna. V 54. minutě si Micka zopakoval souhru s Kraftem, toho ale v samostatném nájezdu lapačkou vychytal Kopřiva. Na druhé straně pálil v početní výhodě z mezikruží Martin Procházka, trefil pouze Nerudovu hruď.

Slavia Praha - Geus Okna Kladno 5:1 (3:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 2. Sklenář (Bednář, Červenka), 5. Micka (Špelda, Kraft), 14. J. Novák (Micka, Tomica), 42. Kraft (Micka, Drtina), 48. Červenka (Bednář, Sloboda) - 49. Horna (Frolík, Kalla). Rozhodčí: Jeřábek - Dřínovský, Čech. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4726.
Slavia Praha: Neruda - Kadlec, Špelda, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, J. Novák - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Kraft, Tomica - T. Svoboda, M. Čermák, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.
Kladno: Kopřiva - Novotný, Hájek, Pavlas, Trončinský, Hořava, V. Kameš - Bělohlav, Patera, Martin Procházka - V. Novák, Čurilla, Kuchler - Horna, Kalla, Frolík - Valský, F. Mrázek, Diviš. Trenéři: Müller a Kasík.

Reklama