Hlavní obsah

Svoboda zvolil Omsk, bude hrát s Jágrem

PRAHA

Nečekaný obrat nabralo dění kolem gólmana Slavie Adama Svobody. O třicetiletého brankáře, který v kádru úřadujícího extraligového mistra přišel na přelomu roku o post jedničky, se enormně zajímal Liberec, vedení pražského klubu ale v úterý oznámilo odchod Svobody do ruského Avangardu Omsk, jehož barvy obléká Jaromír Jágr či bývalý slávista Jakub Klepiš.

Článek

Svoboda měl ve Slavii smlouvu do konce dubna a když se mu přestalo v brance dařit, začal klub jednat o jeho uvolnění. Velký zájem Bílých Tygrů ale nakonec přebil Omsk. "Mohu potvrdit, že Adam skutečně odchází. Naopak se nám snad definitivně podařilo udržet Jardu Bednáře," uvedl na webu Slavie trenér Vladimír Růžička.

Oficiální stránky pražského klubu potvrdily, že za Svobodovým odchodem stojí jak finanční, tak sportovní důvody. Růžička chce poskytnout více příležitostí mladé brankářské jedničce Dominiku Furchovi. "Dominik je nesmírně perspektivní gólman a musí dostat k chytání prostor," řekl Růžička. "Adam (Svoboda) je super kluk, mezi námi není sebemenší problém," dodal.

Svoboda si Omsk vybral sám

Sám gólman si mohl vybrat, zda zůstane v domácí soutěži a bude oblékat dres Bílých Tygrů Liberec či poputuje za triem českých hokejistů Jágrem, Klepišem a Rosou do Avangardu Omsk. Liberci by se Svoboda extrémě hodil, protože dosavadní jednička Milan Hnilička pro únavový syndrom vypustil zbytek sezóny.

Svoboda se ale rozhodl pro ruský klub. "Mohl si vybrat mezi Omskem a Libercem, to rozhodnutí bylo jen na něm," potvrdil Růžička, jenž i nadále počítá se službami Stanislava Nerudy coby dvojky týmu. Růžička tak ušetří finanční prostředky. "Je potřeba se na to dívat z více pohledů. Dominik (Furch) se Standou (Nerudou) jsou pro nás finančně méně nákladní gólmani, než byl Adam," vysvětluje kouč sešívaných s tím, že peníze použije na udržení Jaroslava Bednáře i do příštího ročníku.

"Udržet Jardu, to pro mě byla naprostá priorita. Jeden ruský klub za něj nabízel obrovské peníze, ale my jsme vynaložili enormní úsilí, aby tady Jarda do konce sezóny zůstal. V neděli ruský klub svou nabídku definitivně stáhl, takže já doufám, že se nám to podařilo," prohlásil Růžička.

Třicetiletý Svoboda přišel do Slavie v sezóně 2006/07 a pražskému týmu pomohl v minulém roce k zisku mistrovského titulu. Letos ale přispěl k vyřazení Slavie z Ligy mistrů a pozici jedničky postupně získal mladý Furch.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín