Hlavní obsah

Plzeň triumfovala na Spartě, hattrickem jí k tomu pomohl Tomas

Jan ŠkvorSport.cz

Hokejisté Plzně si v předehrávce 42. kola O2 extraligy vyšlápli na pražskou Spartu, kterou zdolali 5:4. Největší podíl na tom měl útočník Roman Tomas, který zaznamenal hattrick. Sparta se zejména v první polovině utkání trápila, většinu duelu musela navíc dotahovat náskok Západočechů. Hynkův tým si tak po třech porážkách konečně připsal tři body a v tabulce poskočil na šesté místo.

Článek

Plzeň sice v předchozích dvou zápasech nedokázala ani jednou skórovat, na Spartě ale na úvodní trefu dlouho čekat nemusela. Ve čtvrté minutě našel při početní převaze přihrávkou zpoza branky Dvořák Tomase, který z bezprostřední blízkosti poslal Lasselsberger do vedení. Sparta si ponaučení nevzala, a tak o necelé tři minuty později pykala podruhé. Adamský sice napoprvé neuspěl, při dorážce už ale byl úspěšnější. Před Pöpperleho brankou se v té chvíli musel snad bát, domácí obránci byli v nedohlednu...

V desáté minutě se zaskvěl Pöpperle, reflexivním zákrokem lapil Adamského střelu. Vzápětí se před gólmanem domácích zjevil Vlasák, znovu úplně volný, mícháním kotouče se snažil Pöperleho rozhýbat, pak ale zakončil těsně vedle. S katastrofální první desetiminutovkou byli značně nespokojeni i příznivci Pražanů, kteří reagovali pokřikem „Budíček!“.

Čtyři branky ve druhé třetině

Hra Sparty se přeci jen zvedla, narážela ale na jistého mladíčka Francouze v brance Západočechů, který zlikvidoval i pokusy Pilaře a Výborného. Ve třinácté minutě se na něj řítil zcela sám Ton, pokus o kličku do forhendu mu ale Francouz nezbaštil, puk svým betonem zastavil na brankové čáře. Do totožné pozice se na druhé straně dostal i Vlasák, dopadl úplně stejně jako Ton.

Na začátku druhé třetiny se Spartě zásluhou přesné rány Hanzlíka podařilo vstřelit kontaktní gól, radost ji ale dlouho nevydržela. Po vyhraném buly v útočném pásmu se dostal k puku Tomas a střelou po ledě vrátil hostům dvoubrankový náskok. Gólové hody tím ale nekončily. Po perfektní přesilové kombinaci, na jejímž konci stál Broš, se Sparta znovu dostala na dostřel.

Tomas dokonal hattrick

Pak ale znovu přebrala otěže hvězda utkání Roman Tomas. Na levém křídle se zbavil Vykoukala a následnou střelou mezi Pöpperleho betony dokonal svůj hattrick. Sparta se ale nevzdala, už po osmnácti vteřinách třetí časti dotlačil puk za Francouzova záda Broš a snížil na 3:4. V 48. minutě oslabil hosty svým faulem při hře ve čtyřech na obou stranách Tomas a Pražané toho využili. Na Tonovu dělovku od modré Francouz nestačil zareagovat.

Nerozhodné skóre stačilo vydržet jen minutu, to když Dvořák pohotově usměrnil Pácalovu výzvu do sítě. Od té chvíle se hosté soustředili především na precizní, kterou sparťané zdolávali jen s obtížemi. V předposlední minutě sáhli Pražané ke hře bez brankáře, kýženého vyrovnání se ale nedočkali.

Sparta Praha - Lasselsberger Plzeň 4:5 (0:2, 2:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 24. Jan Hanzlík (Vykoukal, Netík), 34. Broš (Pilař, D. Výborný), 41. Broš (Ton, D. Výborný), 49. Ton (Vykoukal, D. Výborný) - 4. Tomas (Dvořák, Jan Kovář), 7. Adamský (Vlasák), 26. Tomas (Kracík), 36. Tomas (Vlasák), 50. Dvořák (Pácal, Ludvík). Rozhodčí: Turčan - Bláha, Bádal. Vyloučení: 7:12. Využití: 3:1. Diváci: 4193.
Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Černošek, Pilař, Gulaši, L. Procházka, Jan Hanzlík - Ton, D. Výborný, Kafka - Netík, Broš, Látal - Koreis, Hrdel, Mrňa - Podlešák, Hromas, Langhammer. Trenéří: F. Výborný a M. Jelínek.
Plzeň: Francouz - Benák, Pácal, Dresler, Smrek, Redlihs, S. Hudec, Cartelli - Adamský, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Dvořák, Jan Kovář, Kubica - Šinágl, Ludvík, Kubalík. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Reklama

Související témata: